Tot animalele ne scapă de Covid! Două studii importante, o descoperire uriașă: Ce se întâmplă în organism, în cazul reinfectării
Animalele par a fi cheia stopării pandemiei de coronavirus. Două studii au ajuns la aceeași concluzie: „Este o veste foarte bună”
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 21 Mai 2020, 10:47 | Actualizat: Joi, 21 Mai 2020, 10:48Imunizarea după vindecarea de COVID-19 este o ipoteză din ce în ce mai plauzibilă. Două studii, publicate miercuri, au descoperit dovezi promițătoare în cazul maimuțelor infectate cu noul coronavirus.
Teoria imunizării a fost înaintată de cercetători încă din primele săptămâni de la declararea pandemiei, însă, până acum, nu au existat dovezi riguroase ce se sprijine ideea că anticorpii produşi ca răspuns la noul virus să aibă rol de protecţie.
Primul studiu - nouă maimuțe infectate
Un studiu a implicat infectarea a nouă maimuțe cu noul coronavirus. După ce s-au vindecat, cercetătorii le-au expus din nou virusului. Spre surprinderea echipei, animalele nu s-au mai îmbolnăvit.
Raed Arafat tună și fulgeră! Secretarul de stat anunță măsuri draconice: „Refuzul înseamnă amendă!”
Astfel, s-a ajuns la concluzia că, după infectare, se dezvoltă „imunitate naturală care protejează împotriva reexpunerii. Este o veste bună!”, a declarat dr. Dan Barouch, cercetător la Centrul pentru Virologie şi Cercetări pentru Vaccinuri de la Harvard's Beth Israel Deaconness Medical Center din Boston, ale cărui studii au fost publicate în revista Science.
Nu este primul studiu de aces fel făcut pe animale. Specialiști din întreaga lume au încercat să demonstreze că un vaccin împotriva virusului ar fi eficient la animale.
Al doilea studiu - 25 de maimuțe, șase tipuri de vaccin
În cadrul celu de-al doilea studiu Barouch și echipa coordonată de el au injectat 25 de maimuțe cu șase prototipuri de vaccin, în încercarea de a descoperi dacă anticorpii produşi ca răspuns au avut rol de protecţie în fața unei noi infectări.
Cele 25 de maimuțe, plus alte zece (grupul de control), au fost apoi expuse coronavirusului.
Din grupul de control, toate animalele au prezentat concentrații ridicate de virus în nas şi plămâni, dar la animalele vaccinate, „am văzut un grad substanţial de protecţie”, a spus Barouch.
Mai mult, opt dintre maimuțele vaccinate au fost complet protejate.
Aceste studiin u dovedesc că oamenii dezvoltă imunitate sau cât poate dura, dar sunt liniştitori.„Aceste date vor fi văzute ca un avans ştiinţific binevenit”, a precizat Barouch.