Fenomenul rar și spectaculos care a apărut în România. Ce este ”OZN-ul” care s-a văzut pe cer în Câmpulung și Sinaia
Un fenomen rar și spectaculos a apărut în România. Un nor care seamănă cu un OZN s-a văzut pe cer în Câmpulung și Sinaia.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 18 Decembrie 2023, 13:09 | Actualizat: Luni, 18 Decembrie 2023, 13:35Apariție spectaculoasă pe cerul României, la Câmpulung. Localnicii au fost intrigați de forma norilor, una specială, lenticulară şi au început dezbateri pe reţelele sociale. Norii semănau cu un OZN.
Specialiștii susțin că acești nori ciudați, cu aspect nefiresc, se formează uneori sub vânt de dealuri sau munți. Ei seamănă foarte mult cu forma tradițională a farfuriilor zburătoare din literatura științifico-fantastică, iar norii lenticulari reali sunt considerați a fi una dintre cele mai frecvente explicații pentru aparițiile OZN-urilor din întreaga lume.
Norii lenticulari se formează cel mai adesea iarna, dar nu este neobișnuit să îi vedem și în alte perioade ale anului.
Pe aceeași temăFenomenul rar și spectaculos care a apărut în România. Ce este ”OZN-ul” care s-a văzut pe cer în Câmpulung
În direct la Antena 3 CNN, expertul ANM, Florinela Georgescu, a explicat cum se formează norii lenticularii și ce se ascunde în spatele lor.
”Sunt nori foarte spectaculoși, dar cam atât. Sunt consecința a unei stratificări diferențiate a aerului, în sensul că sunt diferențe de temperatură, diferențe de umezeală în straturile în care se formează, de obicei, norii.
Probabil, în unul dintre straturi, o mișcare circulară mai accentuată, care aa generat acei nori, ca niște farfurii zburătoare. Dar fără vreo consecință deosebită. Dacă suntem foarte atenți, uneori avem norocul să vedem și nori cu aspect mai spectaculas, fără să aibă vreo semnificație deosebită”, a spus Florinela Georgescu de la ANM.
Pe aceeași temă
Norii lenticulari sunt, de asemenea, unici prin faptul că, uneori, se pot observa culori strălucitoare - ceea ce oamenii de știință numesc irizare - de-a lungul marginilor lor. Acest lucru contribuie la a le da un aspect de spațiu cosmic.
Piloții de avioane încearcă să evite să zboare în apropierea norilor lenticulari. Valurile de aer care formează norii pot provoca turbulențe. Acest lucru poate face ca mersul cu avionul în apropierea norilor lenticulari să fie o experiență înfricoșătoare.
Însă mulți dintre cei care zboară cu planorul adoră norii lenticulari. Aceiași curenți de aer care pot face ca zborul cu avionul să fie neplăcut permit planoarelor să navigheze la înălțimi mari și pe distanțe lungi.