Iisus Hristos nu s-ar fi născut într-o iesle, potrivit unui teolog. Unde s-ar fi născut, de fapt, Mântuitorul
Nașterea lui Iisus Hristos e considerată una dintre cele mai importante părți ale Bibliei și e recreată în fiecare an în țări din întreaga lume. Însă un teolog crede că Mântuitorul nu s-a născut într-o iesle.
Publicat: Joi, 24 Decembrie 2020, 16:49 | Actualizat: Joi, 24 Decembrie 2020, 17:10Potrivit Bibliei, Iisus Hristos s-ar fi născut într-o iesle, pentru că nu mai erau camere libere la han.
Nașterea Mântuitorului în iesle e un moment recreat de Crăciun în numeroase țări, mai ales în SUA, în care scena apare în foarte multe evenimente de sărbători.
Potrivit unui specialist în teologie, se crede că nașterea lui Iisus a avut loc într-o iesle din grajd din cauza unei traduceri greșite a Noului Testament, scrie The Guardian.
Iisus Hristos nu s-ar fi născut într-o iesle, susține un teolog
“Îmi pare rău că stric toate pregătirile de Crăciun înainte că luminițele de Crăciun să fie instalate,” a declarat reverendul Paul, specialist în teologie în cadrul Colegiului Sf Ion, din Nottingham. “Dar Iisus nu a fost născut într-o iesle și, curios, Noul Testament abia indică faptul că acest lucru s-a întâmplat așa.”
Pe aceeași temăPotrivit lui Paul, cuvântul grecesc kataluma, ce se traduce, de obicei, prin “han”, era, de fapt, folosit pentru a însemna o cameră de primire într-o casă. Același termen e folosit pentru a descrie camera în care Iisus și discipolii lui pentru Cina cea de Taină.
Un alt cuvânt, pandocheion, era folosit pentru a descrie un han sau un loc în care erau primiți străinii.
Chiar dacă s-ar fi aflat într-un han în Betleem, potrivit lui Paul, Iosif și Maria nu ar fi stat în el, pentru că tradiția din acea perioadă dicta ca Iosif să stea cu familia lui, nu cu străini.
În acest context, susține Paul, kataluma în care ar fi stat nu era un han, ci o cameră de oaspeți în casa familiei care i-ar fi cazat pe Iosif și Maria.
“Structura caselor palestiniene (chiar și în ziua de azi) are sens pentru întreaga poveste,” susține Paul, potrivit The Guardian.
“Majoritatea familiilor trăiau în case cu o singură cameră, cu un compartiment în care animalele erau aduse înăuntru noaptea și fie o cameră în spate, pentru vizitatori, fie un spatiu pe acoperiș. Spațiul în care trăia familia ar fi avut găuri în podea, umplute cu paie, în spațiul în care trăiau, unde erau hrănite animalele.”
Potrivit lui Paul, e posibil că Iisus să nu fi fost născut într-o iesle, dintr-un grajd, ci într-o casă de țărani, unde erau ținute animalele.
Această interpretare a Bibliei nu e nouă. Inițial, a fost propusă de Francisco Sánchez de las Brozas, în 1584, motiv pentru care Inchiziția l-a investigat.
De atunci, teoria a fost repetata de mai mulți experți în teologie, inclusiv de reverendul Paul, ce a scris despre ea inițial în 2013.
Pentru Paul, semnificația reinterpretării nașterii lui Iisus e foarte importantă, pentru că schimbă firul narativ privind povestea potrivit căreia s-a născut cu doi părinți excluși de societate.
Pe aceeași temă“În povestea de Crăciun, Iisus nu e trist și singur, la distanță în iesle, și nu are nevoie de simpatia noastră,” a declarat Paul. “Se afla înconjurat de familie și de toate rudele care vizitează, chiar în miloc și cere atenția noastră.”
“Ar fi necesar să ne schimbe fundamental modul în recreăm scena nașterii lui Iisus Hristos,” susține teologul.