Imagini spectaculoase cu eclipsa hibridă de Soare de pe 20 aprilie 2023. Cum a arătat spectacolul rar de pe cer | VIDEO
În dimineața zilei de 20 aprilie 2023, a avut loc un fenomen astrologic extrem de rar, care a putut fi observat doar din trei locuri de pe glob. NASA a filmat întreg momentul și a publicat imaginile spectaculoase.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 Aprilie 2023, 11:56 | Actualizat: Joi, 20 Aprilie 2023, 13:44- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O eclipsă hibridă de Soare, avut loc în această dimineață, la 04.36 ora României, atrăgând mii de pasionați de astronomie. Fenomenul astrologic rar a putut fi urmărit doar în câteva locuri de pe glob, precum Australia, Indonezia și Timorul de Est.
Imagini spectaculoase cu eclipsa hibridă de soare, vizibilă în Australia. Fenomenul astrologic a avut lor în noaptea de 20 aprilie 2023
Astronomii profesionişti şi cosmologii amatori s-au adunat, joi, într-o parte îndepărtată a Australiei de Vest, Indonezia și Timonul de pentru a urmări spectacolul de pe cer, transmite News.ro. Într-o zonă din Indonezia soarele a fost acoperit timp de 69 de secunde, iar în Timorul de Est a fost întueneric total timp de 74 de secunde.
Însă cei mai mulți pasionații de astronomie s-au adunat în vestul Australiei, la Exmouth, unde eclipsa a durat un minut. Observatorii şi-au parcat rulotele, şi-au instalat telescoapele şi au folosit ochelarii de protecţie pentru a vedea cum Luna acoperă Soarele.
„Mulţi oameni devin dependenţi de acest moment ciudat, de altă lume”, a spus John Lattanzio de la Societatea Astronomică din Australia. „Ei devin 'vânători de eclipse' şi călătoresc în jurul lumii pentru a repeta experienţa”, a mai adăugat acesta, potrivit aceleiași surse.
La ora locală 11.29 (01.29 GMT), întunericul a coborât asupra spectatorilor, înainte ca Soarele să fie vizibil după cincizeci şi opt de secunde. La celălalt capăt al continentului, la Sydney, eclipsa a fost doar parţială, cu mai puţin de 20% din suprafaţa Soarelui blocată de Lună.
Ce este o eclipsă hibridă de Soare. Fenomenul a mai avut loc în urmă cu 10 ani
Potrivit hotnews.ro, eclipsa hibridă este o combinație între o eclipsă totală de Soare și una inelară, când din Soare se mai poate vedea doar inelul care înconjoară Luna. În unele puncte de pe Terra poate fi văzută ca fiind totală, iar în altele apare ca fiind inelară.
Eclipsa a permis oamenilor de ştiinţă să observe coroana solară, de obicei mascată de razele sale de lumină. În timp ce asista la o eclipsă similară, Albert Einstein a emis ipoteza că razele de lumină se pot îndoi.
Fenomenul astronomic este destul de rar, ultima eclipsă de acest tip având loc în 2013. Următoarea va fi în 2031, pentru ca apoi fenomenul să mai poată fi observat abia pe 23 martie 2164.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro