Știi care-i ingredientul secret din cea mai veche reţetă de sarmale?! O carte de bucate din Ardeal, tradusă după 324 de ani și în limba română
O carte de bucate tipărită prima dată la Cluj-Napoca în 1695 a apărut la editura GastroArt tradusă din maghiara medievală. În carte se găsesc cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj şi cea mai veche reţetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.
Publicat: Luni, 01 Aprilie 2019, 12:14 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 18:56O carte de bucate tipărită prima dată la Cluj-Napoca în 1695 a apărut la editura GastroArt tradusă din maghiara medievală. În carte se găsesc cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj şi cea mai veche reţetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.
„Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” este o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, care semnează şi notele explicative şi studiul introductiv.
„Pe baza argumentelor, putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale «Cărticelei meseriei de bucătar» şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare. Varza à la Cluj şi sarmalele sunt primele reţete care apar în carte. Trebuie să specificăm faptul că nu se adăuga orez în aceste prime reţete. Sarmalele se preparau din carne de vită tăiată în bucăţi, la care se adăugau bucăţi de slănină. În această carte încă nu apar sortimente precum sarmale în foi de viţă, apare doar varza. Varza era leguma cea mai consumată, chiar există mărturii care comentează că varza ar putea să fie blazonul Transilvaniei. Să ne gândim că în acea perioadă încă nu era cultivat şi consumat cartoful. Încă un ingredient principal: se adăuga ghimbir. În perioada bucătăriei renascentiste, cele trei ingrediente de bază au fost piperul, ghimbirul şi şofranul, acestea apăreau mai în toate reţetele de sosuri”, a explicat József Lukács pentru radiocluj.ro.
Cartea o să fie prelansată la ediţia a treia a Congresului Naţional de Gastronomie şi Vin, pe 16 aprilie. Simultan, editura GastroArt lansează şi o carte despre pâine, un volum ce inaugurează colecţia de cărţi de specialitate din domeniul gastronomiei.
„Pâinea, aliment şi simbol. Experienţa sacrului” a cercetătoarei Varvara Buzilă este primul volum din colecţia dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie. Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine şi aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor. Editarea acestuia face parte din proiectul #hartapainii.