Interpretare vise. Ce visează câinii și pisicile
Aristotel: ” Este clar că aproape toate animalele visează, atât cele acvatice, cât și cele terestre”.
Publicat: Miercuri, 14 Februarie 2018, 14:12 | Actualizat: Luni, 14 Decembrie 2020, 11:13Interpretare vise 2018. Te-ai întrebat vreodată ce visează câinele sau pisica ta?
În urmă cu mai bine de două milenii, Aristotel remarca în cartea ”O istorie a animalelor”: ”Este clar că aproape toate animalele visează, atât cele acvatice, cât și cele terestre”. Dar oare ce spun noile studii? Visează, cu adevărat, animalele? Și dacă da, ce anume?!
Interpretare vise. Cercetătorii nu pot spune cu certitudine dacă, spre exemplu, câinii sau pisicile visează. Și din păcate nici patrupedele nu pot fi întrebate, însă oamenii de știință încă fac observări serioase pe tema viselor animalelor. O metodă aplicată a fost aceea de a le observa comportamentul în timp ce dorm. Apoi, analizarea creierului lor și compararea rezultatului cu cel din timpul somnului oamenilor.
Încă din anii 1960, unele rapoarte medicale descriau oameni care făceau diferite mişcări în timp ce visau – un lucru bizar, dat fiind faptul că, în timpul fazei de somn în care visăm, numită REM (rapid eye movement – pentru că se caracterizează prin mişcări rapide ale globilor oculari, sub pleoapele închise), muşchii trunchiului şi ai membrelor, cei care sunt implicaţi în efectuarea mişcărilor, se află într-o stare de paralizie temporară.
Cercetătorii au înregistrat, la şobolani, activitatea neuronilor dintr-o arie cerebrală numită hipocamp, despre care se cunoaşte faptul că este implicată în formarea şi stocarea amintirilor. Au înregistrat întâi activitatea acestor neuroni în timp ce şobolanii de laborator alergau printr-un labirint circular, apoi au înregistrat-o din nou atunci când animalele dormeau. Similarităţile au fost surprinzătoare: neuronii se activau în cursul fazei REM în acelaşi mod ca atunci când animalele alergau.
Ce visează șobolanii, câinii ori pisicile este încă imposibil de știut, deoarece nu se cunosc amănunte despre cogniţie şi conştiinţa de sine la animale. Dar specialiștii nu se dau bătuți. Cu tehnologiile tot mai sofisticate de scanare cerebrală s-ar putea să aflăm, în următoarele câteva decenii, lucruri uluitoare despre visele animalelor din jurul nostru.
sursă: bbc.com, descopera.ro.