Un bărbat care suferă de o boală rară vede oamenii cu fețe de demoni. Cum trăiește cu o astfel de afecțiune
Victor Sharrah trăiește din 2020 o viață de coșmar, demnă de filmele horror. O boală cruntă îi afectează viața de zi cu zi și relațiile cu ceilalți oameni.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Martie 2024, 15:41 | Actualizat: Marti, 26 Martie 2024, 16:10Un bărbat de 59 de ani din Tennessee, Statele Unite ale Americii, de profesie bucătar, s-a trezit în 2020 cu o priveliște desprinsă dintr-un film de groază.
Un bărbat care suferă de o boală rară vede oamenii cu fețe de demoni. Cum trăiește într-o lume plină de demoni
Conform unei surse, Victor și-a privit colegul de apartament și a fost șocat să vadă că are ochi gigantici, gură largă până la urechi, iar urechile ascuține. Ridurile de pe față erau pronunțate. După care, a intrat în camera prietenei lui și fața ei era la fel.
Neștiind ce să creadă, bărbatul a ieșit la o plimbare cu câinele, însă fețele trecătorilor erau și ele deformate în același mod.
„Primul meu gând a fost că m-am trezit într-o lume a demonilor”, a mărturisit Victor Sharrah.
Parcă trăia un coșmar în care fiecare față avea o grimasă grotescă. L-a cuprins panica și îi era teamă că va fi internat la psihiatrie.
Pe aceeași temăSpecialiștii au studiat acest fenomen și au realizat că oamenii nu-și pierd complet mințile în astfel de situații, ci suferă de niște tulburări vizuale, extrem de rare. Prosopometamorfopsie (PMO), se numește boala, care se manifestă prin distorsionarea chipurilor. Cu toate acestea, persoanele care suferă de această tulburare vizuală pot recunoaște oamenii, însă trăsăturile lor au fie un aspect demonic, fie unul de elf.
Oamenii care suferă de PMO văd complet diferit, trăsăturile fețelor celor din jur fiind distorsionate. Există mai multe moduri în care se poate manifesta, conform cercetătorilor în PMO.
Antonio Mello, unul dintre acești specialiști susține că există și cazuri în care oamenii afectați de această tulburare văd o jumătate de față sub cealaltă, în timp ce alții pot vedea chipurile celor din jur violet sau verzi și chiar fețe în mișcare.
Deși uneori boala se manifestă pentru doar câteva zile, Victor Sharrah suferă din 2020. Spre deosebire de alți pacienți, acesta vede fețele bidimensionale, pe ecran sau hârtie, normal. Acest lucru a permis la elucidarea unor mistere pentru cercetătorii în domeniu, deoarece Victor i-a putut ajuta prin intermediul fotografiilor sau ecranului.
Cu toate acestea, problemele au apărut atunci când cercetătorii i-au oferit lui Victor un echipament de realitate virtuală.
PMO nu este o tulburare ușor de gestionat, mai ales că fețele demonie se mișcă și vorbesc.
În ciuda cercetărilor în domeniu, nu se știe cauza bolii. Conform neurologilor, cel mai probabil este un simptom, care poate avea cauze multiple: „Ceva s-a întâmplat în creier în corelaţie cu această experienţă anormală.”
Victor are o leziune cerebrală, în urma unui incident din 2007. Cu toate acestea, Antonia Mello neagă că ar avea vreo legătură, dar fiind că maginile RMN au localizat leziunea în hipocampus, iar această regiune a creierului nu are legătură cu procesarea imaginilor.
Pe aceeași temăÎn literatura de specialitate, sunt consemnate doar 75 de cazuri, însă laboratorul cercetătorilor a fost contactat de mai bine de 70 de persoane în ultimii trei ani. Potrivit specialiștilor, oamenii sunt deseori diagnosticați greșit din cauza simptomelor. Astfel, mulți pacienți cu PMO sunt diagnosticați ca schizofrenici sau suferind de psihoză.
Potrivit sursei menționate anterior, Victor Sharrah a descoperit că suferă de PMO după ce și-a împărtășit experiența în cadrul unui grup de sprijin virtual pentru bolnavii bipolari. Aflarea diagnosticului l-a ușurat, deoarece nu este psihotic.
În prezent, acesta obișnuiește să poarte ochelari cu rame verzi pentru reducerea distorsiunilor. Acesta a mărturisit că roșu le intensifică. Totodată, simptomele se intensifică atunci când se află într-un colectiv mare, precum în supermarket.
Pe aceeași temăVictor Sharrah a decis să-și împărtășească povestea cu alții pentru a împiedica diagnosticarea greșită a altor pacienți. Potrivit cercetărilor în domeniu, oamenii pot dezvolta PMO după o leziune cerebrală, o tumoare sau o infecţie, dar și după crize de epilepsie.
Potrivit istoricului bărbatului, acesta a fost diagnosticat în adolescență cu tulburare bipolară, iar mai apoi cu PTSD, după ce a făcut parte din Corpul Pușcașilor Marini.
„Eram în Beirut pe 23 octombrie 1983, când ne-au bombardat cazarma. Şi de fiecare dată când ceva nu merge bine în viaţa mea, cea mai mare bătălie a mea este cu psihoza suicidară - este primul loc în care se întoarce creierul meu”, relatează bărbatul.
Tocmai de aceea, Victor este parte dintr-un grup de sprijin pe Facebook. Acolo își împărtășește experiențele și găsește sprijinul de care are nevoie pentru a face față acestei provocări zilnice.
„Simt că mă închid. Ca şi cum aş muri pe dinăuntru. Fiecare faţă pe care o văd şi care nu este pe un ecran pare malefică, răsucită şi dementă. Adică arată literalmente ca ceva dintr-un film cu John Carpenter”, a scris el pe acel grup, în ianuarie 2020.
Pe aceeași temăImediat a primit ajutor de la Catherine Morris, voluntar pe grupul de sprijin pentru cei cu tendințe suicidale: „I-am spus că trebuie să-mi promită un singur lucru - cât timp lucrăm împreună, nu are voie să-şi facă rău.”
Aceasta era famailiarizată cu girusul fusiform, zona din creier care activează astfel de distorsiuni. Aceasta i-a recomandat să testeze becurile multicolore, în timp ce se privește în oglindă, pentru a detecta care este culoarea care îi intensifică tulburarea și care este cea care ameliorează distorsiunile.
Pe aceeași temă„I-am spus să închidă ochii şi să îşi amintească faptul că nu era real, creierul lui îl păcălea. Apoi am schimbat la lumina verde şi l-am rugat să deschidă ochii. A făcut-o şi distorsiunea a dispărut. Şi a stat acolo şi a plâns ca un copil”, a spus Morris.
Aceasta i-a trimis ochelarii cu lumina specială chiar înainte ca Victor să-și reîntâlnească fiica și nepoții: „A apucat să le întâlnească pentru prima dată, iar ele arătau normal.”
Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro