Alegeri prezidențiale 2019. Lista completă de candidați
În data de 10 noiembrie 2019 au loc alegeri prezidențiale în România. Vezi lista completă a candidaților susținuți de partidele politice, dar și a candidaților independenți
Autor: Alina Serea Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2019, 12:09 | Actualizat: Miercuri, 24 Iulie 2019, 12:19În data de 10 noiembrie 2019 au loc alegeri prezidențiale în România. Vezi lista completă a candidaților susținuți de partidele politice, dar și a candidaților independenți
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2019 are loc în data de 10 noiembrie. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește 50% + 1 din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale 2019, un al doilea tur de scrutin va avea loc în data de 24 noiembrie 2019.
Alegeri prezidențiale 2019, candidații principalelor partide politice
- Alegeri prezidențiale 2019, candidați - Klaus Iohannis, candidat PNLprezidențiale
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că își dorește încă un mandat, având susținerea PNL. Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, în al doilea tur de scrutin (16 noiembrie) și a depus jurământul în Parlament la data de 21 decembrie 2014.
- Candidați prezidențiale 2019 - Viorica Dăncilă - candidat PSD prezidențiale
În ședința Comitetului Executiv Național din 15 iulie, PSD a respins prin vot propunerea ca liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, să fie susținut la alegerile prezidențiale și a decis că va avea propriul candidat, urmând ca o eventuală susținere reciprocă să se facă în turul doi.
Pe 23 iulie, Viorica Dăncilă a fost votată în Biroul Permanent Național pentru a fi candidat PSD la prezidențiale 2019.
”S-a votat pentru preşedintele partidului, respectiv pentru mine pentru a reprezenta partidul în viitoarele alegeri prezidenţiale. Este un vot care mă onorează, mă responsabilizează în acelaşi timp pentru că ştiu că nu o să intru într-o luptă uşoară. Ştiu că va fi o luptă foarte grea, ştiu că partidul pleacă de la o situaţie dificilă din punct de vedere electoral, dar am încredere în mine, am încredere în colegii mei, am încredere în puterea noastră de a mobiliza, am încrederea că vom câştiga aprecierile românilor, că se vor regăsi în mesajele noastre mulţi dintre români, că vom crea un val de încredere la nivel naţional şi că putem câştiga acestei alegeri”, a declarat Dăncilă după şedinţa CEx.
Citește și: Viorica Dăncilă, după votul CEx: "Cred că am şanse şi în faţa preşedintelui Klaus Iohannis"
- Candidați prezidențiale 2019 - Dan Barna- candidat USR-PLUS prezidențiale
În perioada 1–12 iulie 2019 s-a desfășurat campania internă pentru alegerea candidatului USR. În competiție s-au înscris președintele partidului Dan Barna, senatorul Mihai Goțiu și alți doi membri USR – Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu. Pe 13 iulie, Dan Barna a fost desemnat prin votul direct al tuturor membrilor de partid drept candidat al USR în vederea negocierilor ulterioare pentru alegerea unui candidat comun.
Consiliul Național al PLUS a decis în aceeași zi ca prezidențiabilul partidului să fie ales prin vot electronic de către toți membrii formațiunii, în perioada 22–27 iulie.
Pe 21 iulie, USR+PLUS a stabilit ca Dan Barna să fie candidatul alianței la prezidențiale 2019, iar pentru funcția de premier l-a validat pe Dacian Cioloș.
- Alegeri prezidențiale 2019, candidați - Călin Popescu Tăriceanu- candidat ALDE prezidențiale
Tăriceanu a anunțat în iunie 2019 că pentru el candidatura la prezidențiale nu mai este o opțiune, asta în urma rezultatului de la alegerile europarlamentare. În iulie 2019 s-a răzgândit și a declarat că este decis să candideze la alegerile prezidențiale 2019, cu sau fără sprijinul coaliției de guvernare, un potențial partener fiind PRO România.
”Dacă iți dorești să câștigi cu adevarat aceste alegeri trebuie să ai un candidat care să poată sa rupă votul și de pe zona de dreapta și acesta este Călin Popescu Tariceanu. Prin urmare îl desemnăm pe domnul președinte, candidat ALDE în această cursă prezidențială si cu speranța ca vom avea și alți aliași ulterior'', a declarat vicepreședintele ALDE Andrei Gerea.
- Alegeri prezidențiale 2019, candidat Pro România prezidențiale
Vicepreşedintele PRO România Ioana Maria Petrescu a declarat luni, la Oradea, că partidul său trebuie să aibă un candidat propriu la alegerile prezidenţiale 2019.
Senatorul Adrian Țuțuianu de la PRO România a declarat că partidul ar putea susține candidatura lui Călin Popescu-Tăriceanu, cu condiția ca liderul ALDE să plece de la guvernare și să nu mai susțină majoritatea guvernamentală. Totodată, acesta a lansat ideea unei candidaturi independente a Gabrielei Firea, care ar putea fi susținută de PRO România.
- Candidați alegeri prezidențiale 2019 - candidat PMP prezidențiale
Fostul președinte Traian Băsescu a enumerat persoanele care ar putea să fie candidat PMP la prezidențiale. „Vom avea candidat. Măsurăm câțiva oameni”. Cei trei nominalizați sunt: Toader Palologu, Mihai Neamțu, Eugen Tomac.
- Alegeri prezidențiale 2019 - Ramona Ioana Bruynseels - candidat PPU prezidențiale
Umaniştii români şi-au lansat candidatul pentru prima funcţie în stat. Este vorba despre fostul consilier guvernamental Ramona Ioana Bruynseels, care a fost aleasă şi în conducerea formaţiunii.
Ramona Ioana Bruynseels, candidat la alegerile prezidenţiale:
”În urmă cu cinci, şase ani nici Klaus Iohannis, nici Donald Trump, nici Kolinda Gravar, preşedinta Croaţiei cu alt nume imposibil, nici Vladimir Seleski, recentul preşedinte al Ucrainei... niciunul dintre ei nu existau pe listele favoriţilor analiştilor politici. Am învăţat că pentru un om muncitor, inteligent, lucid, cu familie, prieteni, principii şi credinţă nimic nu este imposibil”
- Candidați prezidențiale 2019 - Viorel Cataramă - candidat PDL prezidențiale
Omul de afaceri şi preşedinte al Partidului Dreapta Liberală Viorel Cataramă a anunţat că îşi va depune candidatura la alegerile prezidenţiale 2019.
- Sebastian Popescu- candidat PNR
Adunarea generală a Partidului Noua România l-a desemnat preşedintele formaţiunii, Sebastian Popescu, drept candidat la alegerile pentru președinte.
Candidați independenți alegeri prezidențiale 2019
Până în prezent, mai multe persoane publice și-au anunțat intenția de a candida ca independenți la alegeri prezidențiale 2019
- Florentin Pandele - candidat independent prezidențiale 2019
”Voi fi candidat independent. (...) Sunt primar de 19 ani. Am luat parte la nenumărate campanii. (...) Gabi (Gabriela Firea, primarul general. n.r) a spus de nenumărate ori că nu va candida. Candidez din partea mea, ca tată al copiilor mei, îmi doresc să trăiască într-o ţară liberă, nu într-o ţară care este instaurată teroarea”, spunea Florentin Pandele la sfârșitul lunii mai.
- Bogdan Stanoevici - candidat independent prezidențiale 2019
Actor în serialul Antena 1, Fructul Oprit, director al Circului Metropolitan de Stat și fost secretar de stat în Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale 2019.
„Ca independent, nu voi fi constrâns de doctrinele nici unui partid, nu voi primi ordine de la nimeni, nu voi fi deci marioneta nimănui. Fiecare dintre noi trebuie să-și regândească atitudinea față de ceilalți și față de țară. Dacă gândim de pe poziția de victimă, atunci devenim victime. Eu sunt un om care spune ce gândește și face întotdeauna ce spune”, spune Bogdan Stanoevici.
- Miron Cozma - candidat independent prezidențiale 2019
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului anunța încă din luna martie că va demara procedura de strângere a semnăturilor.
“Mi-am depus la Autoritatea Electorală Permanentă actul legal cu nr:4724/14.03.2019 privind candidatura mea la alegerile prezidențiale 2019. Conform art.4,al.1,voi candida independent,chiar dacă sunt Președintele PSDM,partid politic.
Pentru a-mi putea depune candidatura, conform art.4,al.2 trebuie să fiu susținut de cel puțin 200000 de alegători.Pe cale de consecință voi începe strîngerea de semnături și demararea celorlalte impuneri legale. Vă aștept cu drag, alături de mine,pentru a salva țara de la dezastru și a readuce românii acasă”, spunea Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.
- Liviu Pleșoianu - candidat independent prezidențiale 2019
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a anunţat că va candida ca independent la alegerile prezidenţiale 2019
“Viorica Dăncilă va candida din partea partidului CEX. Eu voi candida din partea românilor, a oamenilor care au crezut şi în 2012, şi în 2016 în posibilitatea: de a ne ridica din genunchi (nu de a lustrui fericiţi pantofii altora); de a avea o justiţie adevărată (nu una care distruge sufletul unui copil târându-l pe jos la propriu); de a reaşeza România în destinul său de ţară menită să creeze punţi între ţări (nu de stat vasal mulţumit să fie mereu mutat de alţii pe o tablă de şah ce nu-i aparţine); de a reaşeza fiinţa omeneasca în centru şi de a reumaniza profund societatea, politica, educaţia, relaţiile de muncă (nu de a continua să construim castele de nisip care se vor răsturna la cea mai mică adiere de vânt); de a face politica omului liber (nu de a fi marioneta unor grupări, interne sau externe, de interese economice sau politice, din zona ieşită din matcă a serviciilor sau a altor organizaţii metastatale)”, a scris Pleşoianu pe Facebook, după ce a fost anunțată candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale 2019.
Alegeri prezidențiale în România. Ce prevede Constituția
Art. 83 din Constituție prevede următoarele:
(1) Mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou ales.
(3) Mandatul președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
- Modificarea legislației electorale - alegeri prezidențiale 2019 diaspora
Deoarece la ultimele alegeri prezidențiale, precum și la alegerile europarlamentare din 2019, au fost probleme cu votul românilor aflați în diaspora, Autoritatea Electorală Permanentă a propus abrogarea Legii nr. 370/2004 privind alegerea președintelui și înlocuirea acesteia cu un nou act normativ, care să preia votul anticipat, votul prin corespondență și simplificarea procedurilor la secțiile de votare din străinătate.
Pe 3 iulie 2019, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, cu 228 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 19 abțineri, proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidențiale.
Proiectul prevede prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică – pentru românii din diaspora. Vineri se votează între orele locale 12–21, iar sâmbătă și duminică între orele 7–21 De asemenea, românii din străinătate care se află la rând sau în secția de votare la ora 21, când se închid secțiile, pot să voteze până la maximum ora 23:59.
Conform președintelui Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23:59 se aplică și în secțiile de vot din țară. Proiectul introduce posibilitatea votului prin corespondență, aplicabil însă numai pentru diaspora
Pe aceeași temă