Judecătorii din Bulgaria au decis ca Elena Udrea să fie extrădată. Ce se întâmplă cu fostul ministru
Judecătorii din Bulgaria au decis ca Elena Udrea să fie extrădată pentru a-și ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare în România. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 5 zile.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 19 Aprilie 2022, 16:13 | Actualizat: Marti, 19 Aprilie 2022, 16:41Magistrații din Bulgaria au acceptat cererea autorităților din România, de a o extrăda pe Elena Udrea, pentru a-și ispăși pedeapsa decisă de ÎCCJ, în dosarul Gala Bute. Inițial, judecătorii ar fi trebuit să ia o decizie în privința extrădării fostului ministru pe data de 14 aprilie, însă au amânat decizia pentru a primi informații din partea autorităților române, referitor la condițiile de detenție, potrivit Digi24.
Instanța din Sofia a decis extrădarea Elenei Udrea
Astfel, pe 19 aprilie, Instanța din Bulgaria a decis ca Elena Udrea să fie extrădată, iar decizia poate fi atacată în termen de 5 zile, la Curtea de Apel de la Sofia. În prezent, Elena Udrea se află în arest, în Bulgaria.
Înainte de decizia magistraților, Elena Udrea a ținut o pledoarie, transmiânându-le judecătorilor că refuză să fie predată autorităţilor din România, menționând că a depus cerere de azil în Grecia, însă documentul trebuie tradus.
„Aş spune că este o ocazie nu doar de a soluţiona o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie! Cazul meu nu este doar unul cu justiţia din România! Este un caz de justiţie europeană! Aveţi ocazia să arătaţi că, în justiţie, Bulgaria este înaintea României! Trebuie mult curaj pentru o decizie corectă şi legală în cazul meu! Sunt sigură că statul român îşi va retrage şi acest mandat european la adresa mea. Am un copil acasă şi viaţa mea continuă să fie distrusă aşa cum e de opt ani”, a spus Elena Udrea, potrivit observatornews.ro.
Elena Udrea, condamnare definitivă în dosarul Gala Bute după ce ICCJ i-a respins contestaţia în anulare
Elena Udrea a reintrat în atenția presei, după condamnarea definitivă la închisoare de 6 ani, pe care a decis-o ÎCCJ în dosarul gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Condamnarea fostului ministru Elena Udrea la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute a fost anunțată ca definitive pe 7 aprilie, după ce ICCJ a respins contestaţia în anulare depusă de aceasta. Elena Udrea a fost dată oficial în urmărire. Ea nu a fost găsită nici la adresa din buletin, nici la adresa din Corbeanca unde locuia împreună cu familia, pentru a fi încarcerată după condamnare și a fost găsită ulterior, în Bulgaria.
În dosarul ''Gala Bute'', Elena Udrea a depus o contestaţie prin care solicita anularea condamnării de 6 ani închisoare, avocaţii săi invocând decizia Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.
"Cu majoritate, respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017", se arată în decizia ICCJ.
Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în luna aprilie a anului 2015. Faptele încadrate în dosar au fost: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.