România intră în stare de alertă! Ce restricții sunt ridicate și ce devine obligatoriu! Terasele și restaurantele rămân închise!
Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, joi seară, că România iese din starea de urgență și intră în stare de alertă, timp de 30 de zile, începând de vineri, 15 mai. Raed Arafat a prezentat măsurile ce au fost luate, pentru următoarea perioadă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Mai 2020, 23:33 | Actualizat: Vineri, 15 Mai 2020, 20:36Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctorul Raed Arafat, a anunțat, ca primă măsură, faptul că în spații închise, ca cele comerciale, mijloacele de transport în comun ori locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
Secretarul de stat a mai declarat că este încurajată în continuare munca de acasă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, să asigure măsuri de protecție, inclusiv program decalat, dacă au peste 50 de angajați.
România, în stare de alertă! Terasele și restaurantele rămân închise
Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare și băuturi pot fi preparate și vândute în regim de drive-in și take away, ca și până acum.
Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise. Sunt exceptate: vânzarea produselor alimentare, veterinare și farmaceutice, a produselor și serviciilor de optică medicală și a serviciilor de curățătorie, vânzarea produselor electronice și electrocasnice doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu sau sediul operatorului și activitatea celor care au acces direct din exterior.
Raed Arafat: Se prelungește suspendarea zborurilor pentru mai multe țări
Raed Arafat a anunțat și prelungirea suspendării zborurilor pentru mai multe țări, pentru încă 14 zile. Este vorba despre: Austria, Belgia, Elveția, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Țările de Jos, Spania, SUA, Turcia și Iran. Sunt exceptat, între altele, zboruri ca cele cu aeronave de stat, cele de transport marfă și/sau corespondență, cele ce asigură servicii medicale de urgență ori cele de intervenție ori umanitare.
Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Austria, Belgia, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, , Țările de Jos și Turcia, până în 1 iunie. Există unele excepții.
Se mențin închise puncte de frontieră, cu excepția lucrătorilor transfrontalieri: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă, Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia.
Raed Arafat, despre ce se întâmplă cu carantina, în stare de alertă
Secretarul de stat Raed Arafat a mai spus că se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Astfel, din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin!
Pentru cei care nu au această posibilitate a carantinării sau izolării la domiciliu se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei.
Pot fi carantinate clădiri, zone sau localități. De asemenea, rămân în carantină acele localități unde nu a fost ridicată măsura.
Circulația, în stare de alertă, din 15 mai
Raed Arafat a mai spus că, din 15 mai, este permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mare de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii, fără să mai fie nevoie de declarații pe proprie răspundere.
Este interzisă deplasarea în afara localității sau zonei metropolitane, cu unele excepțiii, ca: în interes profesional, pentru activități agricole, în scop umanitar sau voluntariat, pentru comercializare de produse agroalimentare,d e către producători agricoli, pentru îngrijirea unei alte proprietăți sau eliberare de documente pentru obținerea unor drepturi, pentru tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deces membru de familie.
Cursurile rămân suspendate în școli, iar după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale.
Se deschid parcurile, cabinetele stomatologice și saloanele cosmetice
Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile ce nu reprezintă urgență, la fel și activitatea în ambulatorii, unde se vor face consultații doar cu programare prelabilă.
De asemenea, se deschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, din 15 mai, se reiau și slujbele în afara bisericii, și că se deschid hotelurile și saloanele cosmetice, dar cu reguli.
„Pacienții din cabinetele stomatologice cu COVID vor merge în cabinete special desemnate. Vor fi reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID. Suntem în continuare ăn desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână. Momentul relaxării trebuie bine gestionat”, a mai spus Nelu Tătaru.
Deciziile privind măsurile în starea de alertă au fost luate în prima ședință a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile luate vor fi evaluate după două săptămâni.
Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor provocate de noul coronavirus în România, precum și numărul cazurilor de COVID-19 din țară, aici!