Antena

România intră în stare de alertă! Ce restricții sunt ridicate și ce devine obligatoriu! Terasele și restaurantele rămân închise!

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, joi seară, că România iese din starea de urgență și intră în stare de alertă, timp de 30 de zile, începând de vineri, 15 mai. Raed Arafat a prezentat măsurile ce au fost luate, pentru următoarea perioadă.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Mai 2020, 23:33 | Actualizat: Vineri, 15 Mai 2020, 20:36
Breaking News! România intră în stare de alertă! Ce restricții sunt ridicate și ce devine obligatoriu!

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctorul Raed Arafat, a anunțat, ca primă măsură, faptul că în spații închise, ca cele comerciale, mijloacele de transport în comun ori locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.

Secretarul de stat a mai declarat că este încurajată în continuare munca de acasă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, să asigure măsuri de protecție, inclusiv program decalat, dacă au peste 50 de angajați.

România, în stare de alertă! Terasele și restaurantele rămân închise

Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare și băuturi pot fi preparate și vândute în regim de drive-in și take away, ca și până acum.

„Rămâneți foarte precauți! Am simțit cât de parşiv e virusul ăsta!”. Un român vindecat de COVID-19 a dezvăluit TOT despre cum a reușit să scape! Pe zile! FOTO

Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise. Sunt exceptate: vânzarea produselor alimentare, veterinare și farmaceutice, a produselor și serviciilor de optică medicală și a serviciilor de curățătorie, vânzarea produselor electronice și electrocasnice doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu sau sediul operatorului și activitatea celor care au acces direct din exterior.

Raed Arafat: Se prelungește suspendarea zborurilor pentru mai multe țări

Raed Arafat a anunțat și prelungirea suspendării zborurilor pentru mai multe țări, pentru încă 14 zile. Este vorba despre: Austria, Belgia, Elveția, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Țările de Jos, Spania, SUA, Turcia și Iran. Sunt exceptat, între altele, zboruri ca cele cu aeronave de stat, cele de transport marfă și/sau corespondență, cele ce asigură servicii medicale de urgență ori cele de intervenție ori umanitare.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Austria, Belgia, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, , Țările de Jos și Turcia, până în 1 iunie. Există unele excepții.

Se mențin închise puncte de frontieră, cu excepția lucrătorilor transfrontalieri: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă, Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia.

Raed Arafat, despre ce se întâmplă cu carantina, în stare de alertă

Secretarul de stat Raed Arafat a mai spus că se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Astfel, din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin!

Recomandari A1

Pentru cei care nu au această posibilitate a carantinării sau izolării la domiciliu se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei.

Pot fi carantinate clădiri, zone sau localități. De asemenea, rămân în carantină acele localități unde nu a fost ridicată măsura.

Circulația, în stare de alertă, din 15 mai

Raed Arafat a mai spus că, din 15 mai, este permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mare de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii, fără să mai fie nevoie de declarații pe proprie răspundere.

Este interzisă deplasarea în afara localității sau zonei metropolitane, cu unele excepțiii, ca: în interes profesional, pentru activități agricole, în scop umanitar sau voluntariat, pentru comercializare de produse agroalimentare,d e către producători agricoli, pentru îngrijirea unei alte proprietăți sau eliberare de documente pentru obținerea unor drepturi, pentru tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deces membru de familie.

Nici spovedania nu va mai fi ce a fost! Sărutarea icoanelor, interzisă! Ce se va întâmpla cu lingurița de împărtășanie. Reguli noi, în biserici!

Cursurile rămân suspendate în școli, iar după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale.

Se deschid parcurile, cabinetele stomatologice și saloanele cosmetice

Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile ce nu reprezintă urgență, la fel și activitatea în ambulatorii, unde se vor face consultații doar cu programare prelabilă.

De asemenea, se deschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, din 15 mai, se reiau și slujbele în afara bisericii, și că se deschid hotelurile și saloanele cosmetice, dar cu reguli.

„Pacienții din cabinetele stomatologice cu COVID vor merge în cabinete special desemnate. Vor fi reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID. Suntem în continuare ăn desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână. Momentul relaxării trebuie bine gestionat”, a mai spus Nelu Tătaru.

Deciziile privind măsurile în starea de alertă au fost luate în prima ședință a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile luate vor fi evaluate după două săptămâni.

Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor provocate de noul coronavirus în România, precum și numărul cazurilor de COVID-19 din țară, aici!

Whatsapp LinkedIn
stare de alerta coronavirus coronavirus romania de cand incepe starea de alerta obligatii starea de alerta restrictii stare de alerta reguli stare de alerta
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Situații-limită și investigații periculoase în sezonul 2 Hidden Assets. Vezi acțiunea în AntenaPLAY!
Stirile zilei Afacerea deschisă de Lăcrămioara şi fiul ei, Ciprian, cu 2 ani în urmă, are succes şi peste hotare. Preţul pe kg e în jur de 100 de lei
Videoclipul zilei
Citește și
România iese din starea de alertă și toate restricțiile vor fi ridicate. Ce a anunțat ministrul...
Starea de alertă nu va mai fi prelugită în România din 8 martie 2022, anunță Klaus Iohannis. Vor fi...
CNSU propune prelungirea stării de alertă. Se va permite accesul în supermarketurile din mall-uri fără...
Când am putea renunța la starea de alertă. Estimările ministrului Sănătății, Alexandru Rafila:...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii norocoase în ziua de 14 decembrie 2024. Doi nativi vor avea parte de reușite Catine.ro
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
O tânără care face curățenie în casele din Elveția a dezvăluit cât câștigă în fiecare lună: „Mai mult... Libertatea.ro
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Cătălin Cazacu, primele declarații despre noua iubită! Ce apreciază la femeia de care s-a îndrăgostit:... Spynews.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție BZI
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci HelloTaste.ro
Cum arată apartamentele de 40 de milioane de dolari ale lui Bashar al-Assad de la Moscova Antena3.ro
De ce întârzie Jeff Bezos la ședințe aproape tot timpul. Miliardarul a dezvăluit adevărul din spatele obiceiului useit
Horoscopul zilei de 14 decembrie 2024. Peștii se relaxează. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal, 16-22 decembrie 2024. Taurii își stabilesc obiective. Gemenii sunt răbdători. Balanțele... Jurnalul
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient Kudika
Fiica Loredanei Groza, apariție de senzație pe podium. Cum arată Elena Boncea la 26 de ani Playtech
Ce e bine să ai pe masă AZI de Sfântul Spiridon pentru a avea parte de prosperitate și sănătate Redactia.ro
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au fost filmate Observator
Cât de dăunător este frecatul la ochi. Când cauzează expunerea la curentul de aer rece inflamarea ochilor MediCOOL
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Fenomene meteo ciudate în București de Crăciun, potrivit meteorologilor EaseWeather Gandul
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit CanCan
Rolul unei mătuși în viața nepoților săi. De ce este considerată importantă prezența ei, potrivit... DeParinti
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte... ZUTV
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat UseIT
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Hello Taste