Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
O tradiție veche de mai bne de 2.000 de ani este încă păstrată în Dunărea de Jos. Ritualul este respectat în Joia Mare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 02 Mai 2024, 16:40 | Actualizat: Joi, 02 Mai 2024, 16:40În Joia Mare, la Catedrala din Galați, se respectă ritualul spălării picioarelor.
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii sărmani
Părintele Casian săvârșește ritualul spălării picioarelor la Catedrala din Galați. Potrivit unei surse, acest obicei datează de peste 2.000 de ani și încă este păstrat în Dunărea de Jos cu sfințenie.
Pe aceeași temăAcest gest este luat exemplu de la Iisus Hristos, care la Cina cea de Taină a spălat picioarele ucenicilor Săi.
Astfel că, după Liturghie în Joia Mare, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, leapădă veșmintele bisericești, ia un prosop, un vas cu apă și curăță și sărută picioarele a 12 copii.
Gestul făcut de arhiepiscop este unul de smerenie, dar și de curățare atât exterioră, cât și interioară.
Înaltpreasfințitul Casian rostește următoarele cuvinte în timp ce spală picioarele copilașilor: „Doamne, dăruiește-mi în loc de cuvinte ștergarul Tău și smerenia Ta... cu o lacrimă să șterg răul pe care cu voie sau fără de voie l-am produs cuiva! Așază-ne pe toți la Cina cea de Taină, ca să rămâi în noi!”
Acesta spune despre ritualul sacru că are patru înțelesuri, care ne aduc mai aproape de Dumnezeu:
Pe aceeași temă„Spălarea picioarelor are în vedere o curățare totală: spirituală și trupească. Acest ritual are patru înțelesuri: primul să curățăm gândurile, în al doilea rând trebuie să ne sfințim sufletele, în al treilea rând dă îndepărtăm praful păcatelor noastre cum îndepărtăm în case praful de pe obiecte, în al patrulea rând să învățăm de la Domnul că cel mai mic este tot atât de important ca și cel mare.
Mântuitorul nu a separat oamenii între mari și mici, ci El care este cel mai mare a luat locul celui mai mic, ca între cel mai mic și cel mai mare să se așeze comunicarea, frățietatea și dragostea.”
Aceste cuvinte vin să rezume înțelesul sărbătorilor Pascale și să întărească voința credincioșilor întru Hristos.
De asemenea, după încheierea ritualulu, copiii primesc binecuvântarea preoților, dar și îmbrăcăminte, încălțăminte dulciuri și produse de igienă. În total, 500 de familii, adică 4.300 de vârstnici și 2.300 de copii, primesc în perioada de dinaintea sărbătorilor Pascale din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos alimente, haine, încălțăminte.
Pe aceeași temăPotrivit sursei menționate anterior, valoarea acestora se ridică la aproximativ 500.000 de lei.
Sărbătorile Pascale sunt încărcate de emoții și simbolism. Este momentul ideal pentru a arăta empatie celor din jur și pentru a renunța la iubirea de sine pentru a le dărui și celorlalți.