Antena

Sânzienele 2024. Ce spun legendele despre noaptea de 23 spre 24 iunie

Noaptea de 23 spre 24 iunie 2024 este specială. Descoperă ce spun legendele despre Sânziene, ce înseamnă Drăgaica și ce trebuie să pui sub pernă pentru a visa ursitul.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 23 Iunie 2024, 00:00 | Actualizat: Luni, 24 Iunie 2024, 11:11
Galerie de imagini
Noaptea de 23 spre 24 iunie 2024 este specială. Descoperă ce spun legendele despre Sânziene, ce înseamnă Drăgaica și ce trebuie să pui sub pernă pentru a visa ursitul.
Shutterstock.com

Spre deosebire de Rusalii, Sânzienele sunt zâne bune. Însă și ele pot deveni devastatoare dacă sunt înfuriate în noaptea de 23 spre 24 iunie. Află ce le supără și ce spun legendele despre aceste făpturi magice.

Ce sunt Sânzienele, sărbatoarea de pe 24 iunie 2024

Legenda spune că Sânzienele sunt niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne care obișnuiesc să se ascundă prin pădurile întunecate, unde nu călca picior de om.

În trecut, ele săvârșeau ritualuri închinate sorelui și chiar s-au găsit însemne solare în Munții Călimani, unde se presupune că aveau loc aceste acte.

O altă credință legată de misterioasele Sânziene este că ele obișnuiesc să plutească și coboară pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie.

Pe aceeași temă

În noaptea dedicată lor, divinitățile nocturne cântă, dansează, împart rod holdelor, ajută femeile căsătorite să fie fertile, înmulțesc animalele și păsările. De asemenea, se crede că Sânzienele posedă secretul unor leacuri și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Și, dacă Rusaliile sunt aducătoare de rău, Sânzienele sunt zâne bune. Totuși, se pot transforma și ele în niște forțe malefice: pot aduce grindina și furtuni din senin. Puțini știu că Sânzienele fac parte din familia Ielelor, cele în jurul cărora se învârt multe povești, conform Antena 1.

Ce înseamnă Drăgaica

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Însă Drăgaica are mai multe înțelesuri.

De exemplu, conform Wikipedia, Drăgaica este un ritual de origine agrară, practicat pe 24 iunie în Muntenia, Moldova și Oltenia, în preajma solstițiului de vară.

În acest zone, Drăgaica se sărbătorește printr-un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă, ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă.

Recomandari A1

Alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare. La popasuri, în special la răscruci, fetele se așează în cerc, cântă și execută un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce.

Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire. În alte părți, această sărbătoare are denumirea de Sânziene, dar și mai multe semnificații.

De asemenea, drăgaica poate desemna și floarea sânziană, care de obicei înflorește în perioada ritualului. Dacă florile nu sunt înflorite, este semn rău, înseamnă că ceva a încurcat desfășurarea anului sau că oamenii au supărat sânzienele.

Noaptea de Sânziene este magică

Noaptea de Sânziene este considerată a fi o noapte magică și mistică, în care se crede că forțele supranaturale sunt la lucru.

Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Astfel, se consideră că se întâmplă evenimente neobișnuite și că legătura dintre lumea oamenilor și lumea supranaturală se subțiază.

Sânzienele sunt tot iele și se consideră că sunt făpturi feminine supranaturale. În popor se știe că ele sunt niște fecioare de o frumusețe greu de închipuit, cu mare forță de seducție și puteri magice.

Moștenirea bătrânilor arată că ele apar noaptea la lumina lunii, în hore, și că preferă locurile retrase precum iazuri, maluri de râuri, răscruci și poieni. Ielele dansează goale sau înfășurate în valuri transparente, cu clopoței la picioare. Numărul în care ele își fac apariția e limitat, de regulă 7.

Doar în Oltenia, ielele sunt doar trei și au chiar nume: Catarina, Zalina și Marina. Foarte important este că Sânzienele pot deveni și ele forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac.

Fetele își pot visa ursitul

În preajma sărbătorii Drăgaica, fetele necesătorite care își căutau sortitul aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urma să se mărite chiar în acel an, iar dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă, pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.

O altă tradiție presupune ca această cunună să fie aruncată pe colţul casei. A doua zi dis-de-dimineaţă, fata venea și ducea cununa în ocolul vitelor şi, cu ochii închişi, o dădea de mâncare unei vite. După cum arăta această vită avea să arate şi viitorul soţ, conform Digi24.

În noaptea de 23 iunie, fetele obișnuiesc să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. De asemenea, în unele zone, tinerele pun busuioc sub pernă pentru a își visa viitorul în dragoste, conform Libertatea.

Whatsapp LinkedIn
sanziene traditii legenda
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Bernadette Szocs luptă pentru aur la WTT Star Contender Bangkok 2024. În perioada 2 - 7 iulie, competiția se vede LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei Lovitură pentru românii care merg în vacanţă în Grecia. Cea mai importantă autostradă, închisă din cauza incendiilor de vegetaţie de lângă Atena
Videoclipul zilei
Citește și
Sânziene 2021: tradiții și superstiții. Ce să nu faci în Noaptea de Drăgaica pentru a nu înfuria...
Sânziana Buruiană și-a petrecut ziua de naștere în lacrimi! Ce i s-a întâmplat blondinei! | VIDEO
Ziua Universală a iei 2020. Cum poți purta această bluză, simbol al României
Imagini inedite în România! În timp ce pe litoral îmbulzeala e la ordinea zilei, de Sânziene s-a...
Video recomandate
Video
Citește și
Efectul menstruației asupra performanței sportive. Ce modificări se produc în organism Catine.ro
Cum arăta Alfonso ( Poncho) Herrera în 2002. Schimbarea drastică prin care a trecut actorul de-a lungul timpului Happy Channel
De ce a dispus Înalta Curte redeschiderea urmăririi penale împotriva Adinei Florea, fosta șefă a Secției... Libertatea.ro
Ce se întâmplă cu prețurile construcțiilor și renovărilor. Românii resimt crizele care... Ziare.com
Derapaj incredibil al lui Gigi Becali la adresa Elenei Lasconi: „Cum să stăpânească 10 milioane de... AntenaSport
Petrecere FABULOASĂ pentru fiul Nadiei Comăneci, organizată de Anastasia Soare. Cum arată Dylan, care tocmai a... Elle
Cartofi franțuzești în varianta românească. Rețetă perfectă de cină rapidă și gustoasă Spynews.ro
Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte! „Am simțit-o pe mama dintr-o data lângă mine!“ BZI
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Choux à la crème cu frișcă și zmeură, pline de savoare și culoare HelloTaste.ro
Phobos, misterioasa lună care se va prăbuși pe Marte. Noi imagini surprinse de NASA Antena3.ro
Rotația nucleului Pământului începe să încetinească, susțin experții. Cum se vor schimba zilele useit
Horoscopul zilei de 1 iulie 2024. Leii vor avea parte de succes. Află ce se înâmplă cu zodia ta Catine
Ar putea fi Joe Biden înlocuit în cursa pentru Casa Albă? Trei dintre potențialii candidați Wall-Street
Ioana Ignat, despre relația cu Sebastian Dobrincu după despărțire: Ne iubim în continuare... Kudika
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ Playtech
Cine este românca care i-a sucit mințile olandezului Stefan de Vrij. Cei doi s-au căsătorit, iar femeia va... Redactia.ro
Afacerea care a explodat, după ce tricolorii s-au calificat în optimi la Euro 2024. Cea mai mare comandă a costat... Observator
Cauzele insomniei. De ce nu poți să dormi și ce este de făcut MediCOOL
Tort cu blat bicolor și cireșe, decorat cu cremă de mascarpone HelloTaste
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în... ProSport
Canicula se întoarce în România! Meteorologii sunt în alertă, urmează fenomene meteo EXTREME! Gandul
Dezvăluiri de impact în cazul celor trei tineri români care au murit în Italia. Ce a scos la iveală telefonul... CanCan
Cum te poate ajuta un consultant în lactație să alăptezi DeParinti
Mama Arianei Grande i-a urat „îngerului ei dulce” o aniversare fericită. Cântăreața a împlinit 31 de ani ZUTV
SpaceX va distruge Stația Spațială Internațională. Când a programat NASA momentul istoric UseIT
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare Hello Taste