Te bucuri că ai liber de 1 mai, dar știi care e motivul pentru care nu lucrezi pe această dată? Adevărul te va întrista!
Pe 1 mai, de Ziua Muncii, românii se bucură de o zi liberă, dar originea acestei sărbători inspiră mai degrabă tristețe decât veselie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 01 Mai 2020, 09:20 | Actualizat: Vineri, 01 Mai 2020, 09:38În fiecare an, la data de 1 mai este sărbătorită, în peste 80 de ţări din întreaga lume, Ziua internaţională a muncii, cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor, fiind, în cele mai multe state, zi nelucrătoare.
Pe de altă parte, în multe alte ţări, Ziua internaţională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele muncitorilor de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.
Cum a apărut sărbătoarea Ziua Muncii și de ce este celebrată pe 1 mai
La nivel global, revoluţia industrială de la începutul secolului al XIX-lea a însemnat introducerea unor maşini şi utilaje noi, care funcţionau încontinuu, ceea ce a presupus ca forţa de muncă să fie dublată sau chiar triplată. Oamenii munceau în condiţii grele timp de 10-16 ore pe zi.
Astfel, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare a început să ducă o luptă constantă pentru a obţine ziua de lucru de opt ore, precum şi condiţii mai bune de muncă şi un salariu decent.
În 1884, în cadrul Convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii ce stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că aceasta va fi susţinută de greve şi demonstraţii.
Cum arată Vama Veche de 1 Mai, Ziua Muncii, în timpul pandemiei de coronavirus. VIDEO
La 1 mai 1886, între 300.000 şi 500.000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au mărşăluit pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi.
La primul Congres al Internaţionalei a II-a întrunit la Paris, la 20 iulie 1889, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore, potrivit Agerpres.
Ziua internaţională a muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles. De atunci, an de an, la 1 Mai, muncitorii au avut prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă şi la salarii decente.
De cânbd este sărbătorită Ziua Muncii, pe 1 mai, în România
În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită trecător încă din perioada lui Carol I, dar evenimentul a fost asimilat de cultura românească în perioada comunistă. Sovieticii au îmbrăţişat cu drag sărbătoarea considerând că „se opune filozofiei capitaliste americane" şi au impus-o în URSS şi în blocul comunist din Est.
Astfel, în România, în perioada comunistă, aveau loc evenimente propagandistice ale regimului cu manifestaţii de amploare pe străzi şi stadioane. După decembrie 1989, sărbătoarea a rămas în mentalul colectiv, dar s-a renunţat la manifestaţii şi s-a preferat mersul la iarbă verde, îcingând grătare, sau pe litoral, concerte, sau alte activități ca plimbări cu bicicleta ori concursuri pentru copii.