Antena

A murit Lascăr Duiliu Zamfirescu, ultimul coleg din ”Clasa Palatină” al Regelui Mihai. Avea 98 de ani!

Lascăr Duiliu Zamfirescu, nepotul marelui scriitor, s-a stins la 98 de ani. A fost ultimul coleg al Regelui Mihai, în faimoasa ”Clasă Palatină”, fondată în 1932, la inițiativa lui Carol al II-lea, care dorea o educațiune aleasă pentru viitorul monarh. Cei doi au fost prieteni 81 de ani!!!

Publicat: Joi, 28 Mai 2020, 10:01 | Actualizat: Joi, 28 Mai 2020, 11:45
Galerie de imagini
Regele Mihai și Lascăr Zamfirescu au avut o prietenie de peste 80 de ani!

În 1932, când viitorul Rege Mihai I al României are puțin peste 10 ani, tatăl său, Carol al II-lea, dorind să-i dea o educațiune aleasă, decide fondarea unei grupe speciale de copii, care să învețe alături de Marele Voievod de Alba Iulia. Astfel apare ”Clasa Palatină”, atent selecționată pentru ca viitorul rege să fie pus în contact cu colegi provenind din clase sociale cât mai diverse: țărani, industriași, intelectuali, fii de țărani. În primul an de studii, 1932 - 1933, sunt nouă elevi: Mihai, Dan Cernovodeanu, fiu de ofițer activ, Ion Dinulescu, fiu de mecanic de locomotivă, Mircea Ionnițiu, pui de librar la ”Cartea Românească”, Dan Mavrus (fiu de avocat, avea să decedeze în timpul școlii), Ștefan Popescu, fiu tot de avocat, Rodion Chiaburu, urmaș de țăran din satul Peceștea, județul Odorhei, venit din istorica Basarabie, Gheorghe Dușa, fiu de țăran din Toderița, Făgăraș, Ardeal și Tănase Mărgelatu, fiu de factor poștal. Componența s-a schimbat mai mereu - unii elevi, îmbolnăvindu-se, s-au retras, alții au decedat, iar șase au fost dați afară, pe motiv de ”reducere a bugetului” (în realitate, urmarea unei greve a copiilor, îndeptată spre profesorul de geografie, care le dăduse o temă dificilă).

Regele MIHAI s-a iubit, nouă ani, cu o superbă actriță italiană, Mariella Lotti, partenera de film a lui Jean Gabin. ”Când a aflat că Mihai se ia cu Ana, a vrut să se călugărească!”​

La sfârșitul clasei a IV-a, 1936, elevii palatini și profesorii lor, cu viitorul Rege Mihai I în centru

În 1936, în ”Clasa Palatină” (denumirea vine de la un titlu dat, în orânduirea feudală, unui mare demnitar) apare Lascăr Duiliu Zamfirescu. Fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu (om de mare cultură, participant la luptele Primului Război Mondial) și nepot al marelui scriitor Duiliu Zamfirescu (autor, printre altele, al unor opere precum ”Tănase Scatiu”, ”Viața la țară” sau ”În Război”), Lascăr s-a născut pe 23 mai 1922. A început școala în Olanda, într-o instituție religioasă, apoi, urmându-și tatăl, a început un periplu prin mai multe țări, Brazilia (Rio de Janiero, unde Nicolae Titulescu îl trimisese pe Alexandru Zamfirescu, ca ministru plenipotențiar) sau Portugalia (unde avea să organizeze sediul și cancelaria legației române)

La 14 ani a revenit în România, unde s-a alăturat ”Clasei Palatine”, fiind coleg cu viitorul rege din clasa a V-a, până într-a VIII-a. Mihai și Lascăr s-au împrietenit, devenind foarte apropiați. Printre profesorii lor se numărau personalități imense, precum Ion Chirescu ori Florica Musicescu, la ”Muzică”, Virgil Roșală, la ”Educație fizică”, Ion Bratu, la ”Educațiune morală - Igienă”, Ion Zamfirescu, la ”Filosofie”, ori Ion V. Gruia, la ”Drept”.

Pe 28 mai 1937 se stingea, bolnav de cancer, Dan Mavrus, colegul de clasă al Marelui Voievod de Alba Iulia. Mihai îi plătise tratamentul acestuia la Paris, din păcate, fără succes. Avea să fie înmormântat la Cimitirul ”Bellu”

Conceptul era unul nou în țara noastră. Era acordată o atenție sporită orelor de educație fizică, exista o logică superioară, iar înzestrarea tehnico-materială reprezenta o prioritate. A fost aplicată, ca metodă de studiu, ”lecția de sinteză”, în fapt, o excursie prin toată țara.

„N-am să uit niciodată o întâmplare cu preotul Nae Popescu, profesorul de latină şi de religie […] El era un om foarte deştept şi atât de simpatic! Mi-a rămas întipărit în minte cum, la un meci de fotbal de la Băile Herculane: într-o călătorie de sinteză, „mergeam cu trenul şi după-amiaza aveam şi ore libere, când jucam fotbal printre ierburile din apropierea gării. Şi, la un moment dat, ne pomenim că vine părintele Nae Popescu, cu care făceam religia, că: «Vreau şi eu să joc!», dar el avea sutană din-aia lungă… Şi l-am pus în poartă ca să nu alerge prea mult. A fost nemaipomenit! Vreau să spun că nu intra nicio minge. Toate mingile le prindea, dar cum credeţi? Ridica sutana, şi-ntr-o parte şi-n alta, şi acoperea toată suprafaţa porţii – era ca un evantai!”, își aducea aminte, peste ani, Lascăr.

În exil, Regele Mihai a dus o viață ce bate orice scenariu de film! A fost fermier, pilot, tâmplar și agent de bursă!

Zamfirescu va fi nevoit să plece, din nou, alături de tatăl său, în străinătate, astfel că în 1940, doar patru elevi ai ”Clasei Palatine” vor susține examenul de Bacalaureat: Regele, Ionnițiu, Heltmann (reprezentantul germanilor) și Constantin Malaxa, fiul marelui industriaș.

Recomandari A1

”Bunul simț, mândria de a fi român și spiritul camaraderesc erau trăsăturile care-i defineau pe toți acești copii”

Ioan Gheorghe Jurchescu, fiu de învățător, membru al ”Clasei Palatine”

Chiar dacă drumurile i-au despărțit, Mihai și Lascăr au rămas amici. Zamfirescu a ajuns la Roma, de unde era invitat, la Florența, de către Elena - Regina Mamă, surghiunuită aici, în exil, de către soțul ei, Carol al II-lea. După ce a terminat studiile și a absolvit Colegiul Național ”Sfântul Sava”, Lascăr Zamfirescu a devenit inginer în electromecanică, lucrând mai bine de un deceniu la faimoasele Uzine ”Malaxa”. În anul 1945 s-a căsătorit cu Elena Rosetti. Este cunoscut și pentru faptul că a fost fratele disidentei Sanda Stolojan (1919 - 2005), poetă și eseistă română, personalitate a exilului românesc, pe care o va apăra în fața organelor de securitate.

„Juca şi Regele fotbal, cum să nu joace? Era ditamai fundaşul de fier! Nimeni nu trecea pe lângă el! Plutea imperial în improvizatele careuri mici, avea o detentă”...

Lascăr Zamfirescu

După decesul Regelui Mihai I, survenit în decembrie 2017, Lascăr Zamfirescu rămăsese ultimul supraviețuitor al ”Clasei Palatine”. A plecat la 98 de ani, la câteva zile după aniversarea din 23 mai. Dumnezeu să-l ierte!

Whatsapp LinkedIn
lascar zamfirescu a murit colegul regelui mihai regele mihai clasa palatina scoala regele mihai
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste