Antena

Anunțul Ministerului Sănătății, după ce se cumpără un medicament folosit în caz de incident nuclear: iodură de potasiu. Riscurile

Ca urmare a incendiului produs în noaptea de joi spre vineri in zona centralei nucleare Zaporoje, din Ucraina, oamenii au achiziționat din farmacii un medicament care poate proteja de efectul nociv al radiațiilor, în cazul unui atac nuclear. Precizările oficialilor din minister vin în contextul îngrijorărilor legate de un posibil accident nuclear, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Ministerul Sănătății a tras un semnal de alarmă.

Autor: Cosmina Ambrose Publicat: Vineri, 04 Martie 2022, 12:35 | Actualizat: Vineri, 04 Martie 2022, 13:30
Anunțul Ministerului Sănătății după se cumpără un medicament folosit în caz de incident nuclear: iodură de potasiu
Shutterstock/Hepta

Frica unui posibil atac nuclear i-a făcut pe oameni să-și ia măsuri de protecție, astfel că au cumpărat Iodura de Potasiu din farmacii. Ministerul Sănătății a făcut mențiuni importante cu privire la administrarea acestui medicament, care poate provoca probleme ale glandei tiroide.

Vineri noapte în jurul orei 02.00 a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, lângă oraşul Energodar, situat la aproximativ 550 km sud-est de Kiev. Incendiul, deși puternic, a fost lichidat complet în jurul orei 6.20. Nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiații, incendiul fiind provocat la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală. Joi a avut loc o nouă rundă de negocieri între reprezentanții Rusiei și ai Ucrainei, chiar înainte de atac. Ce au convenit Rusia și Ucraina în a doua rundă de negocieri.

Ministerul Sănătății: "Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide"

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) precizează ca nivelurile radiaţiilor sunt normale în România, iar pompierii ucraineni au reușit să stinga incendiul. CNCAN monitorizează în permanenţă evoluţia situaţiei, la nivel naţional masuratorile efectuate confirmand valori normale ale radiatiilor, precizează Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, potrivit news.ro.

"Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ", a transmis prin intermediul rețelelor de socializare Ministerul Sănătăţii - România.

Pe aceeași temă

Există vreo amenințare în România din cauza radiațiilor? Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: "Trebuie să spunem românilor că nu există niciun pericol"

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că în România nu există niciun pericol şi nicio creştere a nivelului de radiaţie, menţionând însă că toate instituţiile statului trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie.

Lucian Bode a fost întrebat, vineri, care sunt pregătirile făcute la nivelul MAI pentru populaţie în contextul unei eventuale ameninţări nucleare, având în vedere atacul Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

"Întâi să facem o precizare, nu a fost atacată centrala nucleară, a fost un atac în proximitatea centralei nucleare şi este foarte, foarte bine că nu am avut un astfel de atac, despre care vorbiţi, direct asupra centralei nucleare. Cu siguranţă, aţi văzut comunicările instituţiilor responsabile, CNCAN, spre exemplu, şi din acest punct de vedere, uitându-ne la comunicarea experţilor vedem că în acest moment, în România, nu există niciun pericol şi nicio intensificare a nivelului radiaţiei sau aşa mai departe. Trebuie să spunem românilor că nu există niciun pericol, însă, toate instituţiile statului român trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie. Noi, pe zona noastră de responsabilitate, atunci când vi le vom prezenta public. Deocamdată, ne uităm la raportările pe care le avem şi nu avem semnalate pericole”, a transmis Lucian Bode.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a menţionat că toate confirmările au arătat că nu există o situaţie de risc în perimetrul centralei din Ucraina.

"CNCAN, pot să vă confirm că este în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională de Energie Atomică. De asemenea, ori de câte ori sunt semnalate diverse situaţii în Ucraina, îi contactează pe experţii de acolo sau sunt contactaţi de ei. Toate confirmările arată că nu a existat o situaţie de risc în perimetrul centralei. Măsurătorile privind nivelul de radiaţii, potrivit datelor furnizate de CNCAN de dimineaţă, nu ridică creşteri ale valorilor peste nivelul de normalitate nici în zona centralei şi cu atât mai puţin în România. Experţii CNCAN monitorizează permanent aceste valori şi comunică în mod constant situaţia lor şi de asemenea clarifică orice nelămuri care pot apărea în spaţiul public pe fondul acestor evoluţii care pot apărea în Ucraina”, a explicat Dan Cărbunaru.

Aceste informaţii au fost transmise şi de CNCAN, într-un comunicat de presă.

"Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la incendiul produs în noaptea de joi spre vineri in zona centralei nucleare Zaporoje, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precizează ca nivelurile radiaţiilor sunt normale, iar pompierii ucraineni au reusit sa stinga incendiul. CNCAN monitorizează în permanenţă evoluţia situaţiei, la nivel naţional masuratorile efectuate confirmand valori normale ale radiatiilor", au arătat reprezentanţii Comisiei.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, anunţă că în urma incidentelor de la centrala de la Zaporojie, din Ucraina, nu au existat scurgeri de material radioactiv, sistemele de siguranţă ale tuturor celor şase reactoare ale centralei nucleare sunt pe deplin funcţionale iar integritatea fizică a reactoarelor nu a fost compromisă.

Whatsapp LinkedIn
iodura de potasiu ministerul sanatatii accident nuclear
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Citește și
Ce se întâmplă cu pastilele de iod care urmau să fie distribuite cetățenilor. Decizie de ultimă oră...
Avertismentul medicilor de familie după ce Ministerul Sănătății distribuie prin ei iodură de potasiu...
Celula de criza in Romania din cauza pericolului nuclear din Japonia!
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 9, Doi foști concurenți s-au întâlnit în afara competiției. Imaginea care i-a încântat pe fanii emisiunii
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Cine e fiul mai puțin cunoscut al lui Florin Piersic. Actorul rar vorbește despre fiul său cel mic
Mai multe