Antena

Autostrada Soarelui. Epopeea lucrărilor începute acum 36 de ani, care nu s-au terminat nici azi

Lucrările la Autostrada Soarelui au fost reluate, oficial, după Revoluție, la 20 iunie 2001. Cum arată Autostrada Soarelui azi, cât au costat lucrările, care, de fapt, continuă și câți bani se încasează, anual, din taxa de pod, sunt numai câteva din controversele privind autostrada ce leagă Bucureștiul de Constanța. 

Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 20 Iunie 2019, 11:47 | Actualizat: Miercuri, 26 Iunie 2019, 15:30
Galerie de imagini
Lucrari pe autostrada soarelui

Lucrările la Autostrada Soarelui au fost reluate, oficial, după Revoluție, la 20 iunie 2001. Cum arată Autostrada Soarelui azi, cât au costat lucrările, care, de fapt, continuă și câți bani se încasează, anual, din taxa de pod, sunt numai câteva din controversele privind autostrada ce leagă Bucureștiul de Constanța.

Autostrada Soarelui are o poveste atât de interesantă încât ar putea foarte bine să intre în cărţile de istorie, o ”epopee” a unor lucrări ce au durat 30 de ani, adică până în 2012, când a fost, oficial, inaugurată. De fapt, lucrările la Autostrada Soarelui, continuă și astăzi.

Lucrările la Autostrada Soarelui, începute, de fapt, pe vremea lui Ceaușescu

Lucrările la Autostrada Soarelui au început, pentru prima dată, în 1983, iar primii 18 kilometri, pe segmentul Feteşti-Cernavodă, au fost deschişi circulaţiei în 1987, la inaugurare fiind prezent Nicolae Ceauşescu.

După căderea comunismului, în 1989, lucrările la Autostrada Soarelui au continuat pentru o scurtă perioadă de timp, dar, în cele din urmă, în 1993, a fost oprită din cauza lipsei resurselor financiare, pentru a fi continuată după 1998.

Autorităţile anunţau că investiţia pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a autostrăzii Bucureşti-Constanţa este evaluată la 44 de miliarde de lei - 26 milioane dolari, potrivit cursului valabil în anul 1994.

Sectorul dintre București și Fetești a fost construit între anii 2001 și 2007

Pe 20 iunie 2001, au deschise oficial lucrările la austostrada București- Constanța.

În 2004 au fost deschise traficului două noi tronsoane: București–Fundulea și Fundulea–Drajna Nouă, însumând aproximativ 106 km. La sfârșitul lunii iunie 2006, Autostrada Soarelui a fost data în folosință și pe tronsonul Drajna-Fetești, însă numai pe două dintre cele patru benzi de circulație, pentru că celălalt sens să fie terminat în anul următor.

În 2008, deși spațiile de servicii erau amenajate, nicio benzinărie nu era deschisă pe toată distanță între București și Cernavodă. Primele benzinării s-au deschis în vara anului 2009.

În toamna lui 2011, 166 km din autostradă erau complet operaționali, iar din luna iulie 2012, întreaga distanță dintre București și Constanța, de aproximativ 202 km.

Recomandari A1

În data de 19 iulie 2012, întreaga autostradă a fost data în folosință, însă pe o porțiune de aproximativ 26 km între Cernavodă și Medgidia această a fost circulabilă doar pe o singură bandă de circulație pe sens, vreme de 5 luni, până în 29 noiembrie 2012, când a fost terminată și a devenit circulabilă pe ambele sensuri de mers pe întreagă ei lungime.

20 de milioane de euro, încasați, anual, din taxa de pod

Anual, Compania Națională de Drumuri, CNADNR încasează aproximativ 20 de milioane de euro numai din taxa de pod Fetești Cernevodă

În 2015, din taxa de pod s-au încasat nu mai puțin 85.272.515 lei, iar în 2017, alte 25 de milioane de euro s-au încasat din taxa de pod de la Fetești pe Autostrada Soarelui, în primele 11 luni ale anului fiind înregistrate 4 milioane de treceri.

Pe aceeași temă

Privitor la destinația banilor încasați din taxa de pod, potrivit autorităților, aceștia merg către ”proiectarea, repararea, administrarea, întreținerea sau modernizarea drumurilor de interes național, dar și pentru rambursare de credite contractate în acest scop”.

Autostrada Soarelui - costuri totale de peste 650 de milioane de euro

Valoarea totală a investiţiei pentru lucrările la Autostrada Soarelui, până în anul 2012, când a fost oficial inaugurat și tronsonul Cernavodă-Medgidia, s-a ridicat la aproximativ 650 de milioane de euro. Reiese astfel că fiecare kilometru din această autostradă a costat 3,2 milioane de euro, potrivit gândul.ro. Banii au ajuns la firme din România, Germania, Turcia, Italia şi Franţa.

Potrivit zf.ro, în total, tronsoanele de autostradă construite după ‘89 și până ăn anul 2015, au costat 14 miliarde de lei, adică aproape 3,5 mi­liarde de euro.

Autostrada Soarelui, azi, în stare deplorabilă. Lucrările continuă. Ceaușescu e de vină

Mai multe porțiuni de pe Autostrada Soarelui au probleme și astăzi, încă de la începutul lui 2019 fiind demarate ”lucrări de modernizare”. Potrivit ministrului Răzvan Cuc însă, lucrările de reparaţii începute la Autostrada Soarelui au fost sistate înainte de minivacanța de Rusalii şi vor fi reluate pe 15 septembrie.

”Termenul de 24 de luni probabil va fi prelungit pentru că este un lucru absolut normal şi logic să nu afectăm sezonul estival. Dacă ar fi fost o neputinţă a constructorului, aş fi luat măsurile aşa cum le ştiţi, destul de drastice, dar, repet, eu mă voi consulta tot timpul când vine vorba de sezonul estival cu patronatele din turism”, a declarat Cuc.

SMURDUL Autostrăzii, pe timp de vară

Dacă şantiere nu mai sunt, deşi ar fi nevoie de lucrări pe A2, toată vara, potrivit ministrului Transportuilor, pe Autostrada Soarelui, va fi un echipaj pregătit să intervină non-stop pentru a astupa gropi acolo unde este cazul. Ministrul transportului l-a numit SMURDUL Autostrăzii.

Autoritățile au susținut de-a lungul timpului, și o fac și în prezent, că problemele cele mai frecvente sunt pe tronsonul de autostradă construit pe vremea lui Ceaușescu, și apar din cauza materialelor folosite la momentul respectiv.

"Cei 40 de kilometri din A2 pe care riscă să apăra probleme (cei de la intrare/ieșire din București-n.red) au fost proiectați înainte de 1989. Pe vremea aceea, se considera că betonul e cel mai bun material din care poți construi o autostradă. Acum facem autostrăzi cu terasament și covor asfaltic, dar pe atunci se consideră că betonul e soluția ideală!, spunea în vara lui 2018, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru ziare.com.

România, pe ultimul loc în UE la siguranța rutieră

În statistica accidentelor rutiere, publicată de Comisia Europeană în ultimii doi ani, România figurează pe ultimul loc, cu o rată de aproape 100 de decese la milionul de locuitori. Media europeană este de 50 de decese la un milion de cetățeni. În 2017 și-au pierdut viața 1951 persoane. Anul trecut, rata a scăzut cu 4%. Vârful istoric consemnat de statistici este înregistrat în 2008: 3061 de victime. O treime mai puțin, în condițiile în care în acest deceniu au fost dați în folosință mai puțin de 500 de kilometri de autostradă.

Surse: zf.ro, ziare.com, gandul.ro, dw.com, capital.ro, wikipedia.org

Whatsapp LinkedIn
autostrada soarelui lucrari autostrada soarelui autostrada soarelui azi taxa de pod autostrada bucuresti-constanta
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Cine este tânărul ucis în măcelul de la mănăstirea din Ieud, Maramureş. Ar fi picat nevinovat în scandal: "Băiat de milioane a fost"
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 19 iulie 2024. JUNO - Autostrada Soarelui
Rute alternative pentru a scăpa de aglomerația de pe litoral de 1 Mai. Cum poți evita ambuteiajele de pe...
Smiley, prins de radar pe Autostrada Soarelui și testat cu drugtestul
Cocoş de la Călăraşi, totul despre accidentul care îi putea curma viaţa!
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Exercițiile care pot ajuta femeile să prevină declinul cognitiv. Ce trebuie să facă în fiecare zi useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Care sunt cele mai rare culori din lume. Unul dintre pigmenți era mai scump decât aurul UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste