Antena

Avertismentul lansat de Protecția Consumatorilor. La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără produse marcate de post

A început postul Crăciunului, iar Protecția Consumatorilor s-a sesizat în privința produselor marcate ca fiind de post în magazinele și supermarketurile din țară.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 15 Noiembrie 2023, 12:41 | Actualizat: Miercuri, 15 Noiembrie 2023, 12:41
Galerie de imagini
Protecția Consumatorilor s-a sesizat în privința produselor marcate ca fiind de post
Shutterstock

Paul Anghel, directorul general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a întocmit o listă cu recomandări pentru românii care țin postul Crăciunului.

Postul Nașterii Domnului ține 40 de zile și a început pe 14 noiembrie. Până în Ajunul Crăciunului, cei mai mulți dintre români aleg să țină post alimentar.

La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără produse marcate ca fiind de post

Potrivit adevărul, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă românilor să fie foarte atenți la produsele cumpărate din magazine și supermarketuri.

Pe aceeași temă

Acesta trage un semnal de alarmă în ceea ce privește produsele cu eticheta „Post”, care le pot pune sănătatea în pericol. De asemenea, Paul Anghel aduce în discuție și locurile de unde își fac românii cumpărăturile, care trebuie să fie „amenajate și autorizate”, mai spune el.

„Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!” îi sfătuiește directorului ANPC pe consumatori.

„De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea”, scrie Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Pe aceeași temă

Acesta mai adaugă faptul că produsele destinate postului sunt realizate din ingrediente naturale, cele mai multe fiind pe bază de soia.

Paul Anghel îi îndeamnă pe români să citească cu atenție eticheta produselor cumpărate și să nu cumpere produsele care au aceste etichete incomplete.

„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.

Recomandari A1

În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.

Pe aceeași temă

Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După aachiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.

De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată”, mai precizează el.

Paul Anghel a alcătuit chiar și o listă cu produse care ar putea induce în eroare consumatorii, bazându-se pe neregulile constatate în anii anteriori, în urma controalelor comisarilor ANPC. Acesta a publicat lista respectivă pe pagina sa de Facebook și poate fi regăsită în postarea încorporată anterior.

Din dorința de a se pregăti pentru Nașterea Domnului, mulți români apelează la produsele de post, fără însă a acorda atenție și scrisului mai mic de pe etichetă. Li se recomandă să nu ignore aceste datalii, dat fiind că este în joc sănătatea lor.

Whatsapp LinkedIn
anpc post crăciun mâncare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Oferă 2.500 de lei salariu, bonusuri şi bonuri de masă, dar nu găsesc angajaţi. "Ne confruntăm şi noi cu o criză"
Citește și
ANPC a retras de la vânzare peste o tonă de pește! Pescăriile îi expun pe cetățeni la un risc...
Două magazine online în vogă, în atenția ANPC. La ce trebuie să fie atenți clienții care folosesc...
Președintele ANPC dorește să demisioneze. Care este motivul pentru care Horia Constantinescu renunță...
Carne de pui vopsită! Horia Constantinescu, șeful ANPC, trage un semnal de alarmă!
Video recomandate
Video
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi: beneficii și contraindicații Catine.ro
Jessica May s-a pregătit intens pentru a interpreta rolul de protagonistă în Maria și Mustafa. Despre ce este vorba Happy Channel
Câştigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă. Ce decizie au luat imediat organizatorii. VIDEO Libertatea.ro
Fotografia care a înduioșat internetul. "Te așteptam și mereu veneai, și mă grăbeam să cobor".... Ziare.com
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și... AntenaSport
Cum arată apartamentul de lux în care se va muta Carmen Grebenișan, după ce a anunțat despărțirea de Alex... Elle
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat HelloTaste.ro
Rugăciune către Sfântul Apostol Toma. Se citește în prima duminică de după Paște Antena3.ro
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive useit
Horoscopul zilei de 13 mai 2024. Balațele trebuie să-și găsească echilibrul. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 politici de sănătate și wellness pe care le poate implementa o companie Wall-Street
Andreea Marin, gânduri emoționante despre mama sa, în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani Kudika
Cum cureți rapid și ieftin încălțămintea din piele întoarsă. Este un produs pe care oricine îl are Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment,... Observator
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism MediCOOL
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra ProSport
Energizantul surprinzător pe care îl recomandă dr. Vlad Ciurea. „Ajută la activitatea cerebrală” Gandul
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii Britanii CanCan
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca DeParinti
Kim Kardashian a vorbit despre dansurile fiicei sale de 10 ani: „Îmi place cât de creativi sunt copiii” ZUTV
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge UseIT
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Hello Taste
Ultimele știri
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. A fost ales președintele juriului. Delia: „S-a votat de frică”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai2024. Alege comedia.Paula Chirilă și Irinel Pană, duo inedit:„Începi să înțelegi politica”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Marcelo Cobzariu, ”uns” arhiepiscop: „Femeia are rolul ei...”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Robert Tudor, mesaj inedit pentru români: „De ce alții să...”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. George Tănase, transformare uluitoare: „Mircea e Geoană pe voi”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Mădălina și Dan Badea, pop quiz cu premii delicioase pentru jurați
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. The Free Tenors (în)cântă audiența. Cheloo: „Ne distrează proiectul”
Horoscop zilnic 13 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor sezonul16, 12mai 2024.Alege comedia. Cristi Iacob este Cetățeanul Turmentat:„De la masa asta cu cine votați”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Ionuț Rusu aduce „Ciolacu de salvare” la iUmor. Ce planuri are
Mai multe