Ce a apărut pe cer în Bursa, la finalul lunii ianuarie, înainte de cutremurele devastatoare din Turcia. Imaginile sunt virale
Imaginea unor nori portocalii pe cerul de deasupra Bursa, Turcia, s-a răspândit săptămâna trecută pe rețelele de socializare. Mulți s-au gândit că este vorba despre OZN-uri sau fenomene din altă lume, iar acum consideră că formațiunile pot avea legătură cu seismele devastatoare din zonă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 07 Februarie 2023, 12:39 | Actualizat: Marti, 07 Februarie 2023, 14:51- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dar formațiunea cu nuanțe portocalii, despre care privitorii credeau că semăna cu o farfurie zburătoare, nu era un fenomen care să aibă neapărat legătură cu un seism. Iată care este explicația pentru norul portocaliu de pe cerul orașului Bursa pe 19 ianuarie 2023 și care a făcut furori în social media.
Ei bine, formațiunea de pe cer se numește nor lenticular. Este un nor staționar care se poate forma în apropierea unei zone de munți înalți. Bursa se află în nord-vestul Turciei, la poalele Muntelui Uludag, lângă Marea Marmara.
Norul oval, cu inele duble, a stat deasupra orașului timp de aproximativ o oră înainte de a se risipi, a raportat agenția Anadolu.
Cum se formează norii lenticulari, precum cel care a apărut deasupra orașului Bursa din Turcia
Norii lenticulari se formează în principal în troposferă, cel mai de jos strat al atmosferei Pământului. Ei apar din cauza fluctuațiilor vântului, inclusiv al adierii care se deplasează descendent pe cer, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din SUA, scrie Boston News.
„Lenticularele se formează atunci când vânturile puternice bat pe teren complex, determinând ca vaporii de apă din masa de aer să se comprime alternativ, apoi să se decomprime și, astfel, să se condenseze în forme care oglindesc aproximativ terenul de dedesubt”, potrivit NASA.
Pe aceeași temăNorii lenticulari apar peste tot în lume, așa că legătura lui cu devastatoarele cutremure din zonă pare să nu existe. Potrivit Washington Post, norii lenticulari sunt adesea văzuți plutind deasupra muntelui Rainier.
Conform The Post, norul apărut pe cerul orașului Bursa din Turcia avea probabil o înălțime între 10.000 și 20.000 de picioare.
@sefasahin..0 bune 😱#bursaprovince #bursa #bursaheykel ♬ orijinal ses - Sefa
Câte victime au făcut cutremurele din Turcia și Siria
Bilanţul cutremurelor a depăşit 5.000 de morţi în Turcia şi Siria, anunţă CNN.
Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la cel puţin 3.419 morţi, a declarat marţi vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, într-o declaraţie televizată. Cel puţin 20.534 de persoane sunt rănite, a precizat Oktay.
În Siria, bilanţul victimelor a crescut la 1.602 morţi în zonele controlate de guvern şi în zonele controlate de opoziţie, au declarat oficialii.
Pe aceeași temăVezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro