Fructele la care s-au constatat depăşiri ale valorilor admise pentru reziduuri de pesticide au fost retrase de la vânzare din magazine Carrefour şi Microfruits.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, marţi, că SC Microfruits SA a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a unui lot de grapefruit roşu, provenit din Turcia, din cauza depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil), potrivit news.ro.
Un lot de grapefruit roşu provenit din Turcia, la care s-au constatat depăşiri ale valorilor admise la reziduuri de pesticide, retras de la vânzare
Fructele în cauză fac parte din Lotul 318, care au fost comercializate în perioada 16 noiembrie - 9 decembrie.
Consumatorii care au cumpărat grapefruit din acest lot sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la Serviciul clienţi din magazinul de unde le-au achiziţionat, urmând a primi contravaloarea, în baza bonului fiscal.
Citește și: Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Fructele din acest lot au fost comercializate în mai multe magazine Carrefour şi Microfruits.
ANSVSA, controale înaintea sărbătorilor de iarnă
Inspectorii ANSVSA au făcut mai multe controale înaintea sărbătorilor de iarnă. Au fost aplicate 155 de amenzi, în valoare de peste un milion de lei la jumătatea lunii decembrie 2022.
”În prima etapă a controalelor tematice desfăşurate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au realizat 2.360 de controale, în urma cărora au fost acordate 155 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.067.300 de lei”, a transmis, miercuri, ANSVSA.
Sursa citată a precizat că, totodată, au fost reţinute 1.178 de kg de produse de origine animală şi au fost emise trei ordonanţe de suspendare a activităţii şi opt ordonaţe de încetare a activităţii.
”Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse”, a mai transmis ANSVSA.
Potrivit instituţiei, principalele neconformităţi identificate au fost:
- lipsa documentului de înregistrare;
- etichetare incompleta;
- depozitare, manipulare şi igienizare necorespunzătoare;
- igienizare necorespunzatoare a mijloacelor de transport autorizate sanitar
veterinar;
- întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor din
dotare;
- raionarea defectuoasă a produselor alimentare;
- produse de origine nonanimală cu ambalaje deteriorate;
- comercializarea produselor fără respectarea condiţiilor de temperatură;
- grafice de temperatură incomplet completate;
- lipsa analizelor medicale ale personalului lucrător;
- nerespectarea planului HACCP în ceea ce priveşte monitorizarea
temperaturii şi a umidităţii;
- lipsa documentelor de provenienţă;
- depozitarea necorespunzătoare a SNCU.
Rugăciunea din Ajunul Crăciunului pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Ce să rostești pe 24 decembrie... Topul celor mai scumpe preparate de Crăciun. Pe ce loc se află sarmalele românilor...