Antena

Ce drepturi, dar și ce obligații au chiriașii. Ce trebuie să știe cei care aleg să nu-și achiziționeze o locuință proprie

În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să închirieze locuințe în detrimentul cumpărării uneia, cu precădere în marile orașe ale țării. Aceștia trebuie să-și cunoască drepturile, dar și obligațiile.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 31 Ianuarie 2024, 13:41 | Actualizat: Miercuri, 31 Ianuarie 2024, 13:41
Galerie de imagini
Chiriașii trebuie să își cunoască drepturile, dar și obligațiile
Shutterstock

Deși în România oamenii preferau să-și achiziționeze o locuință proprie, în ultimul timp, odată cu creșterea excesivă a prețurilor, tot mai mulți s-au îndreptat către închiriere.

Această decizie se arată benefică mai ales în cazul orașelor mari, unde numărul locuințelor spre vânzare este redus în zonele de interes sau au prețuri foarte mari. Românii simt flexibilitatea închirierii unei locuințe, astfel că aleg tot mai des această variantă.

Pe aceeași temă

Ce drepturi, dar și ce obligații au chiriașii. Ce trebuie să știe cei care aleg să nu-și achiziționeze o locuință proprie

Un al motiv pentru care închirierea unei locuințe vine cu mai puține responsabilități este evitarea anumitor plăți, precum impozitul pe proprietate, reparațiile sau modernizarea apartamentelor sau caselor.

Însă alegerea unei chirii nu înseamnă lipsa tuturor responsabilităților. Noul Cod Civil prevede drepturile și obligațiile chiriașilor, la secțiunea „Contract de locațiune”, art. 1777 - 1835. Acestea au intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2011.

Drepturile chiriașilor

Potrivit unei surse, în cazul în care lipsește contractul legal între proprietar și chiriaș, pot apărea situații neprevăzute, cât și abuzuri de ambele părți. Dreptul chiriașilor fără contract sunt limitate, ba chiar inexistente.

Lipsa contractului îl poate face pe proprietar să nu-și respecte obligațiile. Astfel că, fără un suport legal, chiriașii nu pot lua măsuri în cazul în care le sunt încălcate drepturile.

Conform Noului Cod Civil, locuința în care chiriașii doresc să se mute trebuie să fie într-un stadiu bun de utilizare. Aceștia au dreptul să ia în primire locuința respectivă împreună cu toate accesoriile sale, pe întreaga durată a contractului.

Totodată, reparațiile ulterioare vor fi suportate de proprietar. Însă cele locative, generate de utilizarea normală a bunului respectiv, sunt suportate de chiriaș.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

În situația în care, după închiriere apar necesități de reparații care ar trebui să fie responsabilitatea proprietarului, iar acesta nu le face imediat, chiriașul le poate face, iar proprietarul trebuie să acopere costurile.

Conform legii, proprietarii trebuie să pună la dispoziția chiriașilor tot confortul, evitând acțiunile care i-ar putea periclita. Tot aici intră și riscurile la care i-ar putea supune în timpul derulării contractului; riscuri care le-ar putea pune viața sau sănătatea în pericol chiriașilor.

Dacă proprietarul nu ia măsuri în cel mai scurt timp, chiriașii au dreptul la scăderea chiriei. În cazul în care riscurile sunt prea mari, iar acest lucru chiar le-ar fi influențat decizia privind închirierea locuinței, chiriașii au dreptul la rezilierea contractului.

De asemenea, aceștia au dreptul de a utiliza orice zonă sau instalație comună a clădirii, conform modului de utilizare a fiecăruia.

Dacă este cazul unei închirieri pe perioadă determinată, chiriașii pot rezilia unilateral contractul în urma unui preaviz de 60 de zile.

Pe aceeași temă

Obligațiile chiriașilor

Conform Noului Cod Civil, pe lângă drepturi, chiriașii au și anumite obligații.

Aceștia sunt obligați să plătească chiria în termenele stabilite în contract. Dacă nu este specificat acest lucru, plata chiriei se efectuează astfel:

- un avans pentru întreaga durată a contractului, dacă aceasta nu depășește o lună

- în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, dacă durata închirierii depășește o lună, dar este mai mică de un an

- în prima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, dacă durata închirierii este de cel puțin un an

Totodată, chiriașii trebuie să utilizeze bunurile cu responsabilitate, astfel încât la încheierea contractului să le restituie într-o stare bună de funcționare. Orice modificare trebuie făcută cu acordul proprietarului. În caz contrar, se pot cere daune și chiar reziliera contractului.

De asemenea, chiriașii trebuie să permită examinarea locuinței de către proprietar la intervale rezonabile. În astfel de situații intră și cazul în care locuința este examinată în vederea unei noi închirieri sau chiar a unei vânzări.

Chiriașilor le revin obligațiile față de asociația de proprietari, ceea ce implică plata întreținerii și a cotei pentru reparații comune ale clădirii. Astfel de detalii trebuie trecute în contractul de închiriere.

Pe aceeași temă

Drepturile proprietarilor

Nu doar chiriașii au anumite drepturi și obligații, ci și proprietarii locuințelor.

Aceștia au dreptul de a rezilia contractul de închiriere în cazul în care sesizează nerespectarea obligațiilor de către chiriași. Totodată, pot cere despăgubiri pentru diverse prejudicii.

De asemenea, conform prevederilor Legii nr. 34/2015, au dreptul de a deține informații în legătură cu situația financiară a asociației de proprietari.

Pe aceeași temă

Obligațiile proprietarilor

Proprietarii sunt obligați ca, după semnarea contractului, să predea locuința în stare bună. De asemenea, trebuie să facă reparațiile necesare care apar pe parcurs. Tot aceștia suportă și reparațiile din zonele comune ale clădirii.

Trebuie să evite să-și deranjeze chiriașii și să-i respecte intimitatea.

În baza contractului de închiriere, aceștia trebuie să plătească un impozit de 10% aplicat la o bază de 60% din valoarea chiriei încasate. În cazul în care nu se plătește acest impozit, proprietarilor li se pot aduce acuzații de evazine fiscală și li se deschide doasar penal.

Whatsapp LinkedIn
chirie proprietar locuințe drepturi obligații taxe
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Oferă 2.500 de lei salariu, bonusuri şi bonuri de masă, dar nu găsesc angajaţi. "Ne confruntăm şi noi cu o criză"
Citește și
Cât plătește Nicușor Dan chirie pentru apartamentul de trei camere în care stă cu soția și cei doi...
Două tinere s-au mutat într-un apartament în chirie și au rămas mască atunci când au văzut ce a...
Chirii de sub 10 lei într-un oraș din România. Ce spun locuitorii: „Avem cărbune și suntem...
Ramona Olaru, probleme cu proprietarul apartamentului în care a vrut să stea în chirie. Prin ce...
Video recomandate
Video
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi: beneficii și contraindicații Catine.ro
Jessica May s-a pregătit intens pentru a interpreta rolul de protagonistă în Maria și Mustafa. Despre ce este vorba Happy Channel
Câştigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă. Ce decizie au luat imediat organizatorii. VIDEO Libertatea.ro
Fotografia care a înduioșat internetul. "Te așteptam și mereu veneai, și mă grăbeam să cobor".... Ziare.com
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și... AntenaSport
Cum arată apartamentul de lux în care se va muta Carmen Grebenișan, după ce a anunțat despărțirea de Alex... Elle
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat HelloTaste.ro
Rugăciune către Sfântul Apostol Toma. Se citește în prima duminică de după Paște Antena3.ro
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive useit
Horoscopul zilei de 13 mai 2024. Balațele trebuie să-și găsească echilibrul. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 politici de sănătate și wellness pe care le poate implementa o companie Wall-Street
Andreea Marin, gânduri emoționante despre mama sa, în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani Kudika
Cum cureți rapid și ieftin încălțămintea din piele întoarsă. Este un produs pe care oricine îl are Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment,... Observator
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism MediCOOL
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra ProSport
Energizantul surprinzător pe care îl recomandă dr. Vlad Ciurea. „Ajută la activitatea cerebrală” Gandul
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii Britanii CanCan
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca DeParinti
Kim Kardashian a vorbit despre dansurile fiicei sale de 10 ani: „Îmi place cât de creativi sunt copiii” ZUTV
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge UseIT
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Hello Taste
Ultimele știri
iMai Mult Umor cu Omul cu Tourette, episodul 13, sezonul 16. Cheloo, o nouă lege. Ioana State: „Nu mai vorbesc cu mama niciodată”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. A fost ales președintele juriului. Delia: „S-a votat de frică”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai2024. Alege comedia.Paula Chirilă și Irinel Pană, duo inedit:„Începi să înțelegi politica”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Marcelo Cobzariu, ”uns” arhiepiscop: „Femeia are rolul ei...”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Robert Tudor, mesaj inedit pentru români: „De ce alții să...”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. George Tănase, transformare uluitoare: „Mircea e Geoană pe voi”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Mădălina și Dan Badea, pop quiz cu premii delicioase pentru jurați
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. The Free Tenors (în)cântă audiența. Cheloo: „Ne distrează proiectul”
Horoscop zilnic 13 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor sezonul16, 12mai 2024.Alege comedia. Cristi Iacob este Cetățeanul Turmentat:„De la masa asta cu cine votați”
Mai multe