Preşedintele Klaus Iohannis urmează să anunţe prelungirea stării de urgenţă. Ce presupune aceasta în România
Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să emită marți decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile, conform anunţului făcut în urmă cu o săptămână.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Aprilie 2020, 10:35 | Actualizat: Marti, 14 Aprilie 2020, 10:40Marţi, 14 aprilie, este ultima zi în care se aplică starea de urgenţă, în România. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să anunţe, la finalul primelor 30 de zile de instaurare a stării de urgenţă, prelungirea acesteia cu încă 30 de zile, în contextul situaţiei legate de pandemia de coronavirus.
Şeful statului va semna, astfel, un nou decret, prin care se stabilesc măsurile care vor intra în vigoare, pentru următoarea lună.
În cinci zile, Parlamentul trebuie să dea un vot de încuviinţare a prelungirii stării de urgnţă. Instaurarea stării de urgenţă în România, pe fondul pandemiei de coronavirus, de la nivel mondial, a fost anunţată de preşedintele Klaus Iohannis pe 15 martie şi se încheie pe 14 aprilie.
România se află, astfel, pentru prima dată de la Revoluţia română, în stare de urgenţă.
Ce înseamnă prelungirea stării de urgenţă
Noul decret va cuprinde măsurile care vor fi implementate pe parcursul acestei noi luni de stare de urgenţă.
Aceste măsuri pot fi înăsprite sau relaxate, pe parcursul celor 30 de zile, prin Ordonanţe Militare, în funcţie de evoluţia pandemiei, în ţara noastră.
Din data de 23 martie, a intrat în vigoarea prevederea din Ordonanța militară 2, care interzice cetățenilor să iasă din casă noaptea, între orele 22-6.
Aceștia pot totuși părăsi domiciliul doar pentru strictul necesar, printre care cumpărături de bază, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijirea bătrânilor, sau deplasări scurte în apropierea locuinței, precum și alte deplasări urgente.
Cei care părăsesc domiciliul trebuie să completeze o declarație în care să menționeze motivul ieșirii, sau să aibă o adeverință de la serviciu, care să menționeze că deplasarea este făcută în scop profesional.
Persoanele în vârstă de peste 65 de ani, au voie să iasă din casă între orele 11.00 și 13.00, dar şi seara, precum şi în timpul zilei, dacă se deplasează pentru probleme medicale.
LEGEA nr. 453 din 1 noiembrie 2004, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă prevede, la Articolul 15, că, în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.
În cazul înlăturării situaţiilor de pericol, înainte de expirarea termenului stabilit, încetarea aplicării măsurii excepţionale se dispune prin decret, cu încuviinţarea prealabilă a Parlamentului.
Pe parcursul stării de urgenţă au fost emise până în prezent opt Ordonanţe militare, care instituie restricţii şi reguli pentru populaţie, în vederea împiedicării transmiterii virusului COVD-19.
Până în data de 14 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 6.635 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 914 au fost declarate vindecate și externate.