Ce trebuie să știe persoanele vaccinate care se infectează cu Delta. Medicul Valeriu Gheorghiță a venit cu explicații
Medicul Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a vorbit despre cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, în rândul persoanelor vaccinate.
Publicat: Luni, 30 August 2021, 12:25 | Actualizat: Luni, 30 August 2021, 12:49- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, s-a constatat că șansele ca o persoană vaccinată să se infecteze cu SARS-CoV-2 sunt de 8 ori mai reduse față de persoanele nevaccinate, însă varianta Delta este mai contagioasă și poate păcăli anticorpii. Totuși, medicii au constatat că persoanele vaccinate au parte de o evoluție diferită a bolii, chiar și în cazul infectării cu varianta Delta: fac o formă mai ușoară a bolii, virusul dispare mai repede, iar timpul de transmitere a virusului este mai redus.
În aceste condiții, medicul a precizat că se va face o reevaluare în ceea ce privește timpul în care persoanele vaccinate și infectate cu coronavirus trebuie să stea în izolare.
Pe aceeași temă„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede - moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate. Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a precizat medicul Valeriu Gheroghiță pentru Digi24.
Totuși, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele infectate cu coronavirus, deși vaccinate, nu sunt scutite de procedurile de până acum.
Ce trebuie să facă persoanele vaccinate și infectate cu varianta Delta a coronavirusului
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat ce trebuie să facă persoanele vaccinate, care se infectează, totuși, cu varianta Delta.
„Dacă totuși suntem vaccinați cu schemă completă și ne infectăm, atitudinea medicală este cea ca pentru orice pacient care este diagnostica pozitiv, și anume: dacă avem o formă ușoară sau chiar asimptomatică, este important să ținem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome - poate să fie prezentă febra, durerile de cap, durerile în gât - și de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară și atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, medicul a explicat că persoanele care descoperă că au fost infectate, trebuie să anunțe numaidecât persoanele cu care au intrat în contact.
„Când mi-am făcut un test singur, acasă, și a ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere, iar aceștia trebuie să se testeze, chiar dacă, în cazul persoanelor vaccinate complet, probabilitatea de a le da virusul este mult mai mică”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
Medicul Valeriu Gheroghiță a vorbit în ultimul timp frecvent despre importanța vaccinării, susținând că ne află în valul 4 al pandemiei de coronavirus.
Medicul a anunțat că în luna octombrie ar putea începe o nouă campanie de vaccinare.