Chirii record în principalele orașe universitare. Cât a ajuns să coste o garsonieră sau un apartament în Cluj sau București
Prețurile de pe piața imobiliră au explodat în ajun de nou an universitar. Studenții care nu vor sta la cămin sunt nevoiți să plătască între 300 de Euro și 450 de Euro, în medie, în funție de orașul universitar pe care l-au ales.
Publicat: Sambata, 03 Septembrie 2022, 10:30 | Actualizat: Sambata, 03 Septembrie 2022, 12:51Doar câteva săptămâni îi mai despart pe studenți de începutul unui nou an universitar, care însă vine la pachet și cu o serie de cheltuieli. Pe lângă clasicele pregătiri, cei care pleacă din orașele natale trebuie să își găsească un loc de cazare.
Noul an universitar a fost dintotdeauna unul dintre momentele în care cererea este mai mare decât oferta, iar cei care dețin afaceri în imobiliare știu foarte bine acest lucru.
Cât costă o chirie în Bucureți sau Cluj pentru în anul universitar 2022-2023. Prețurile de pe piața imobiliară au explodat
La fiecare început de an universitar, studenții sau viitorii studenți sunt puși în fața unor alegeri. În timp ce unii, prind loc într-unul dintre căminele de stat, alții se orientează către cele de la privat, dar într-o proporție foarte mare sunt și cei care caută chirii în garsoniere sau apartamente.
Dacă te numeri printre cei care caută o chirie în România, află că în marile orașe centre universitare, prețurile sunt mai mari chiar şi cu 20%, faţă de perioada similară a anului trecut, arată un studiu realizat de o platformă imobiliară.
Surprinzător sau nu, cea mai mare evoluție a prețurilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde prețurile la garsoniere de închiriat au crescut cu 20%, la apartamentele de două camere cu 13%, iar la cele de trei camere cu 15%.
Pe aceeași temăPe locul doi se clasează Bucureștiul, de altfel, cel mai mare oraș universitar din țară și Brașovul cu o creștere de 11%. La polul opus, cele mai accesibile locuințe se găsesc în Sibiu și Timișoara.
Concret, la pretul pe care îl plătește un student pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca, închiria trei camere în Sibiu, Timișoara sau Iași.
Astfel, în Cluj-Napoca, București, Brașov, prețul chirii, în medie se situează între 380 de Euro și 430 de Euro, în timp ce studenții care își caută o locuință în Iași, Sibiu sau Timișoara, trebuie să scoată din buzunar de la 300 de Euro, până la 350 de Euro.
Pe aceeași temăDe asemenea, potrivit aceliași studiu, în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara, se remarcă și o creștere a timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic față de 2021.