Deși s-a cultivat mai mult decât în 2021, seceta a afectat considerabil lanurile de floarea soarelui. Producția din acest an va fi mai mică decât în trecut, astfel că prețul unui litru de ulei ar putea ajunge să fie cu 40% mai scump.
Cât ar putea costa un litru de ulei din toamnă
Din toamnă, am putea plăti cu 40% mai mult pe un litru de ulei de floarea soarelui. Fermierii români estimează că vor recolta cu un milion de tone de floarea soarelui mai puțin față de anul trecut, din cauza secetei care a afectat semnificativ culturile.
În 2022, s-au cultivat cu 100.000 de hectare mai mult decât anul trecut. În ciuda acestui fapt, producția estimată este cu cel puțin 500.000 de tone mai mică.
Asta înseamnă că, în doar câteva luni, am putea plăti 18 lei pe un litru de ulei. Asta înseamnă o majorare de 5 lei, care este influențată atât de producția slabă, cât și de prețul motorinei, respectiv cel al îngrășămintelor.
„Dacă pentru jumătate de Românie, o producție medie de 2,5 tone la hectar la prețul actual de circa 500 de dolari înseamnă clar și un mic profit, pentru sudul Moldovei, sud estul României, unde suntem loviți de o secetă cum n-am mai văzut de 24 de ani, aici vă dați seama că producțiile, după norocul fiecaruia, va fi între 0 și probabil 1,6 - 1,7 tone la hectar”, a spus fermierul Cătălin Grigoriu pentru Antena 3.
(P) Pentru 72% dintre angajații din HR media salarială este de cel mult 4.000 de lei. Ce salariu are un manager de resur... Angajații care au drepturi în plus. Cine poate cere ore flexibile la locul de muncă și lucru de acasă | Decizia a fost l...