Antena

Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva virusilor: ffp3, ffp2, reutilizabila

Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva coronavirus COVID 19: ffp3, ffp2 sau reutilizabila? Iata un ghid de alegere si folosire a mastilor de protectie devenite obligatorii in spatii publice din data de 15 mai 2020.

Autor: Gusti Roman Publicat: Joi, 23 Aprilie 2020, 11:56 | Actualizat: Joi, 23 Aprilie 2020, 13:46
Galerie de imagini
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat intr-o conferinta de presa in care a purtat masca de protectie respiratorie ca din 15 mai 2020 acest instrument va fi obligatoriu de purtat in locurile publice

Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anunțat pe 22 aprilie 2020, că după data de 15 mai 2020, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice, fără ca actuale restricții de circulație să mai fie aplicate, doar ca vor fi obligati să poarte măști de protecție impotriva virusilor (coronavirus COVID 19) în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. "Măsura nu este limitată în plan și vom putea renunța poate la anul când pandemia este sub control și nu mai este riscul infectării", a punctat presedintele Iohannis in declaratia sa oficiala despre purtarea mastilor de protectie respiratorie, declaratie care poate fi urmarita integral pe pagina de facebook oficiala a PNL, partidul aflat la guvernare.

Cum se transmite Coronavirusul:

World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii) informeaza ca infecțiile respiratorii cu COVID 19 pot fi transmise prin picături de saliva de diferite dimensiuni:
- când particulele de picături au diametrul > 5-10 μm sunt denumite picături respiratorii
- când diametrul < 5μm acestea sunt denumite nuclee de picături.

Conform dovezilor actuale, sustine WHO, virusul COVID-19 este transmis în primul rând între oameni prin picături respiratorii și căi de contact. Transmiterea picăturilor se produce atunci când o persoană este în contact strâns (la 1 m) cu cineva care are simptome respiratorii (de exemplu, tuse sau strănut) și, prin urmare, riscă să aibă mucoasele (gura și nasul) sau conjunctiva (ochii) expuse la picături respiratorii potențial infecțioase. Transmiterea poate apărea și prin obiecte contaminate în mediul imediat din jurul persoanei infectate.

Prin urmare, transmiterea virusului COVID-19 se poate produce prin contact direct cu persoanele infectate și prin contact indirect cu suprafețe din mediul imediat sau cu obiecte utilizate la persoana infectată. (de exemplu, stetoscop sau termometru).

Ce distanta minima trebuie sa avem intre doua persoane:

Pasionatii de matematica pot urmari aici calculele de impact ale particulelor de saliva expirate sub diverse forme (normal, stranut, tuse), iar siteul www.raportuldegarda.ro, printr-un articol semnat de dr. Amelia Voinea, descrie simplu situatia alaturi de un grafic foarte bine realizat: împrăștierea picăturilor respiratorii și aerosolilor a arătat că particule respiratorii mari pot ajunge la mai mult de 6 metri prin strănut, la mai mult de 2 metri prin tuse și la sub 1 metru prin expir normal.

Cum alegem masca de protectie impotriva coronavirus COVID 19:

Mastile de protectie respiratorie care se gasesc la vanzare in Romania sunt de diverse feluri. Simple, medicale/chirugicale, cu factor de protectie N95, FPP2, FPP3 etc.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale, însă recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată. Se da si un exemplu video cum iti poti confectiona singur, foarte simplu, o masca:

Exista in acest moment 3 tipuri de masca de protectie pe piata din Romania.

Recomandari A1

1. Masca respiratorie de protectie simpla: se realizeaza diin material textil si se utilizeaza în anumite sectoare în scopuri de igienă, cum ar fi în industria alimentară sau a restaurantelor. Nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului printr-un sistem foarte eficient de filtrare. Sunt mai bune decat daca n-am purta nimic, dar nu dau o garanție de protecție împotriva infecțiilor.

2. Masca respiratorie de protectie chirurgicală: sunt concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce în ce mai mare în funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejează împotriva stropilor și secrețiilor fluide

3. Masca respiratorie de protectie cu filtru: este capabilă să ofere protecție chiar și împotriva virușilor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 are au o eficiență de filtrare de 92%, iar FFP3 de 98%, astfel ca sunt cele mai potrivite pentru protecția împotriva virusului.

Mastile cu flitru. Ce inseamna si de ce ne protejeaza:

Standardele in lume le putem vedea in cele de mai jos si putem să spunem că măștile KN95, AS / NZ P2, clasa I Coreea și DS FFR-urile japoneze sunt echivalentul respiratorilor americani NIOSH N95 și FFP2 europeni:

• N95 (United States NIOSH-42CFR84)
• FFP2 (Europe EN 149-2001)
• KN95 (China GB2626-2006)
• P2 (Australia/New Zealand AS/NZA 1716:2012)
• Korea 1st class (Korea KMOEL - 2017-64)
• DS (Japan JMHLW-Notification 214, 2018)

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP1: Protecție împotriva pulberilor netoxice și non-fibrogene. Acestea filtrează aproximativ 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm. În sectorul construcțiilor sau în industria alimentară, măștile respiratorii din clasa FFP1 sunt aproape întotdeauna suficiente.

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP2: Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și lichizi, dăunători sănătății. Sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conține substanțe dăunătoare sănătății și capabile să provoace modificări genetice. Acestea trebuie să capteze cel puțin 94% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm.

Masca respiratorie de protectie N95: blocheaza eficient peste 95% din virusuri și bacterii, polen sau praf.

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP3: Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și a lichidelor toxice și nocive pentru sănătate. Această clasă de protecție filtrează substanțele nocive cancerigene și radioactive și micro-organisme patogene precum virusuri, bacterii și ciuperci. Oferă protecția maximă, cel puțin 99%, la particule cu dimensiuni de până la 0,6 μm, si sunt, de asemenea, capabile să filtreze particulele toxice, cancerigene și radioactive.

De stiut:

- Forma 3D a mastii este proiectata pentru forma fetei umane, asigura etanseitatea si creste capacitatea de respiratie a mastii

- Cei cu barbă sau mustață ar fi bine sa aiba grija ca masca trebuie să acopere bine nasul, obrajii și bărbia pentru a fi eficienta

- pentru cei care fac efort fizic (respirație intensă) sau poartă ochelari, poate fi util să alegeți un model cu supapă, care să permită o evacuare mai eficientă a aerului expirat și, prin urmare, un confort mai bun de utilizare

Măștile trebuie purtate întotdeauna corect, altfel sunt doar inutile si nu protejeaza. Iată câteva reguli de urmat:

sursa foto: www.raportuldegarda.ro

1. Spală-te pe mâini cu apă și săpun sau freacă-le cu o soluție alcoolică înainte de a pune masca;

2. Evită să atingi masca în timp ce o porți;

3. Acoperă-ți nasul și gura, asigurându-te că nu există spații între față și mască;

4. Când se udă, înlocuiește filtrul cu unul nou și nu-l reutiliza;

5. Îndepărtează masca luând-o de pe elastic și nu atinge partea din față;

6. Daca e de unica folosinta arunc-o într-o pungă și spală mâinile din nou.

Daca nu este de unica folosinta, pentru dezinfectarea, igienizarea și sterilizarea măștilor de protecție, se recomandă 30 de minute de expunere la lumină UV, aburi fierbinți timp de 10 minute sau 30 de minute în cuptor special conceput la 70°C. ATENTIE! NU folosiți metode de dezinfectare pe bază de alcool și clor. Acestea vor elimina încărcarea statică din microfibrele măștilor faciale N95, reducând eficiența filtrării. În plus, clorul păstrează gazul și după decontaminare, iar acești vapori pot fi dăunători, se scrie pe siteul producatorului 3M.

Iata cateva reguli transmise de Guvernul Romaniei:

Whatsapp LinkedIn
masca de protectie masca protectie covid masca protectie coronavirus masca protectie virusi masca medicala
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu marile oraşe: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca în poveşti"
Videoclipul zilei
Citește și
Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul de...
Care este amenda pe care o primesc cei care nu poartă masca de protecție în spaţiile publice
Unde se poartă masca în București. O eroare din cauza unei virgule a produs confuzie. Lista a fost...
Masca o să fie din nou obligatorie în aer liber, în anumite locuri. Care sunt zonele specifice anunțate...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste