Antena

Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva virusilor: ffp3, ffp2, reutilizabila

Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva coronavirus COVID 19: ffp3, ffp2 sau reutilizabila? Iata un ghid de alegere si folosire a mastilor de protectie devenite obligatorii in spatii publice din data de 15 mai 2020.

Autor: Gusti Roman Publicat: Joi, 23 Aprilie 2020, 11:56 | Actualizat: Joi, 23 Aprilie 2020, 13:46
Galerie de imagini
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat intr-o conferinta de presa in care a purtat masca de protectie respiratorie ca din 15 mai 2020 acest instrument va fi obligatoriu de purtat in locurile publice

Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anunțat pe 22 aprilie 2020, că după data de 15 mai 2020, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice, fără ca actuale restricții de circulație să mai fie aplicate, doar ca vor fi obligati să poarte măști de protecție impotriva virusilor (coronavirus COVID 19) în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. "Măsura nu este limitată în plan și vom putea renunța poate la anul când pandemia este sub control și nu mai este riscul infectării", a punctat presedintele Iohannis in declaratia sa oficiala despre purtarea mastilor de protectie respiratorie, declaratie care poate fi urmarita integral pe pagina de facebook oficiala a PNL, partidul aflat la guvernare.

Cum se transmite Coronavirusul:

World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii) informeaza ca infecțiile respiratorii cu COVID 19 pot fi transmise prin picături de saliva de diferite dimensiuni:
- când particulele de picături au diametrul > 5-10 μm sunt denumite picături respiratorii
- când diametrul < 5μm acestea sunt denumite nuclee de picături.

Conform dovezilor actuale, sustine WHO, virusul COVID-19 este transmis în primul rând între oameni prin picături respiratorii și căi de contact. Transmiterea picăturilor se produce atunci când o persoană este în contact strâns (la 1 m) cu cineva care are simptome respiratorii (de exemplu, tuse sau strănut) și, prin urmare, riscă să aibă mucoasele (gura și nasul) sau conjunctiva (ochii) expuse la picături respiratorii potențial infecțioase. Transmiterea poate apărea și prin obiecte contaminate în mediul imediat din jurul persoanei infectate.

Prin urmare, transmiterea virusului COVID-19 se poate produce prin contact direct cu persoanele infectate și prin contact indirect cu suprafețe din mediul imediat sau cu obiecte utilizate la persoana infectată. (de exemplu, stetoscop sau termometru).

Ce distanta minima trebuie sa avem intre doua persoane:

Pasionatii de matematica pot urmari aici calculele de impact ale particulelor de saliva expirate sub diverse forme (normal, stranut, tuse), iar siteul www.raportuldegarda.ro, printr-un articol semnat de dr. Amelia Voinea, descrie simplu situatia alaturi de un grafic foarte bine realizat: împrăștierea picăturilor respiratorii și aerosolilor a arătat că particule respiratorii mari pot ajunge la mai mult de 6 metri prin strănut, la mai mult de 2 metri prin tuse și la sub 1 metru prin expir normal.

Cum alegem masca de protectie impotriva coronavirus COVID 19:

Mastile de protectie respiratorie care se gasesc la vanzare in Romania sunt de diverse feluri. Simple, medicale/chirugicale, cu factor de protectie N95, FPP2, FPP3 etc.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale, însă recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată. Se da si un exemplu video cum iti poti confectiona singur, foarte simplu, o masca:

Exista in acest moment 3 tipuri de masca de protectie pe piata din Romania.

Recomandari A1

1. Masca respiratorie de protectie simpla: se realizeaza diin material textil si se utilizeaza în anumite sectoare în scopuri de igienă, cum ar fi în industria alimentară sau a restaurantelor. Nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului printr-un sistem foarte eficient de filtrare. Sunt mai bune decat daca n-am purta nimic, dar nu dau o garanție de protecție împotriva infecțiilor.

2. Masca respiratorie de protectie chirurgicală: sunt concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce în ce mai mare în funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejează împotriva stropilor și secrețiilor fluide

3. Masca respiratorie de protectie cu filtru: este capabilă să ofere protecție chiar și împotriva virușilor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 are au o eficiență de filtrare de 92%, iar FFP3 de 98%, astfel ca sunt cele mai potrivite pentru protecția împotriva virusului.

Mastile cu flitru. Ce inseamna si de ce ne protejeaza:

Standardele in lume le putem vedea in cele de mai jos si putem să spunem că măștile KN95, AS / NZ P2, clasa I Coreea și DS FFR-urile japoneze sunt echivalentul respiratorilor americani NIOSH N95 și FFP2 europeni:

• N95 (United States NIOSH-42CFR84)
• FFP2 (Europe EN 149-2001)
• KN95 (China GB2626-2006)
• P2 (Australia/New Zealand AS/NZA 1716:2012)
• Korea 1st class (Korea KMOEL - 2017-64)
• DS (Japan JMHLW-Notification 214, 2018)

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP1: Protecție împotriva pulberilor netoxice și non-fibrogene. Acestea filtrează aproximativ 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm. În sectorul construcțiilor sau în industria alimentară, măștile respiratorii din clasa FFP1 sunt aproape întotdeauna suficiente.

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP2: Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și lichizi, dăunători sănătății. Sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conține substanțe dăunătoare sănătății și capabile să provoace modificări genetice. Acestea trebuie să capteze cel puțin 94% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm.

Masca respiratorie de protectie N95: blocheaza eficient peste 95% din virusuri și bacterii, polen sau praf.

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP3: Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și a lichidelor toxice și nocive pentru sănătate. Această clasă de protecție filtrează substanțele nocive cancerigene și radioactive și micro-organisme patogene precum virusuri, bacterii și ciuperci. Oferă protecția maximă, cel puțin 99%, la particule cu dimensiuni de până la 0,6 μm, si sunt, de asemenea, capabile să filtreze particulele toxice, cancerigene și radioactive.

De stiut:

- Forma 3D a mastii este proiectata pentru forma fetei umane, asigura etanseitatea si creste capacitatea de respiratie a mastii

- Cei cu barbă sau mustață ar fi bine sa aiba grija ca masca trebuie să acopere bine nasul, obrajii și bărbia pentru a fi eficienta

- pentru cei care fac efort fizic (respirație intensă) sau poartă ochelari, poate fi util să alegeți un model cu supapă, care să permită o evacuare mai eficientă a aerului expirat și, prin urmare, un confort mai bun de utilizare

Măștile trebuie purtate întotdeauna corect, altfel sunt doar inutile si nu protejeaza. Iată câteva reguli de urmat:

sursa foto: www.raportuldegarda.ro

1. Spală-te pe mâini cu apă și săpun sau freacă-le cu o soluție alcoolică înainte de a pune masca;

2. Evită să atingi masca în timp ce o porți;

3. Acoperă-ți nasul și gura, asigurându-te că nu există spații între față și mască;

4. Când se udă, înlocuiește filtrul cu unul nou și nu-l reutiliza;

5. Îndepărtează masca luând-o de pe elastic și nu atinge partea din față;

6. Daca e de unica folosinta arunc-o într-o pungă și spală mâinile din nou.

Daca nu este de unica folosinta, pentru dezinfectarea, igienizarea și sterilizarea măștilor de protecție, se recomandă 30 de minute de expunere la lumină UV, aburi fierbinți timp de 10 minute sau 30 de minute în cuptor special conceput la 70°C. ATENTIE! NU folosiți metode de dezinfectare pe bază de alcool și clor. Acestea vor elimina încărcarea statică din microfibrele măștilor faciale N95, reducând eficiența filtrării. În plus, clorul păstrează gazul și după decontaminare, iar acești vapori pot fi dăunători, se scrie pe siteul producatorului 3M.

Iata cateva reguli transmise de Guvernul Romaniei:

Whatsapp LinkedIn
masca de protectie masca protectie covid masca protectie coronavirus masca protectie virusi masca medicala
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Citește și
Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul de...
Care este amenda pe care o primesc cei care nu poartă masca de protecție în spaţiile publice
Unde se poartă masca în București. O eroare din cauza unei virgule a produs confuzie. Lista a fost...
Masca o să fie din nou obligatorie în aer liber, în anumite locuri. Care sunt zonele specifice anunțate...
Video recomandate
Video
Citește și
Drob de pui cu ouă de prepeliță. Rețetă pentru masa de Paște Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu... Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Hello Taste
Ultimele știri
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima au câștigat gala cu numărul 11. Cât de fericiți au fost când au aflat
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Emi și Cuza se transformă în Fiona și Shrek, într-o transformare totală cu costume de vis
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Eliza și Zarug, transformați în Ionuț Cercel, au cântat Made în Romania, virală pe TikTok
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Ilona și Ristei s-au transformat în George Michael. Cât de bine le-a ieșit show-ul
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Paula și Romică Țociu s-au transformat în Bruce Springsteen și au creat un moment unic
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Jo și Liviu Teodorescu se transformă în Shania Twain. Cum a arătat momentul live
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima, transformare inegalabiă în Gene Kelly cu „Singing în the rain”. Cum a ieșit
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Andreea Bălan și Alina Pușcaș au strălucit în ținute superbe pe scena emisiunii
Care e cea de-a doua mare pasiune a lui Puya, după muzică. Puțini știu acest lucru despre artist
Ce nume se sărbătoresc de Florii. Cui să îi spui „La mulți ani” astăzi, de onomastică
Mai multe