Darul de la nuntă, în vizorul ANAF. Ce se întâmplă cu banii primiți în plic la marele eveniment
Tot mai multe măsuri fiscale sunt în discuție la acest moment. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea controla banii de la nuntă deoarece sunt tot mai mulți cetățeni care nu declară corect veniturile primite și ocolesc în acest fel plata taxelor către bugetul statului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 09 August 2023, 14:27 | Actualizat: Miercuri, 09 August 2023, 15:39Mmăsura nu este una nouă, ci este intens discutată de mulți ani și se regăsește în prezent în proiectul Guvernului de a majora unele taxe și impozite pentru a aduce venituri la buget, potrivit Romania TV. Acest proiect vizează controlul sumelor nefiscalizate și are în vedere nu doar darul pe care îl primesc mirii la nuntă de la invitați, ci și banii care se dau artiștilor la astfel de evenimente și care nu declară corect câștigurile, pentru că sumele încasate sunt sub formă de cash.
Pe aceeași temăCe se întâmplă cu sumele primite ca dar de nuntă
În prezent există o lege care prevede ca celor care fac o achiziție ce depășește cu mult veniturile declarate știute de stat să i se aplice o taxă un impozit pe sumele care nu se pot justifica din veniturile declarate, mai exact un impozit de 16%, potrivit Mediaflux.ro. Însă pe noua măsură fiscală se cere 50% din valoare, iar între cei vizați sunt inclusiv creatorii de conținut.
Pe aceeași temăÎn ceea privește darul de la nuntă, discuția a devenită aprinsă după ce în spațiul public a apărut declarația de avere a lui George Simion, președintele partidului AUR, în care figurează suma de 400.000 € obținută ca dar de nuntă la evenimentul la care au participat, scrie presa, 20.000 de persoane.
Cu toate că liderul AUR neagă că ar fi primit suma respectivă și acuză că ar fi vorba de un fake news controversele sunt încă în plină desfășurare. Președintele partidului AUR este verificat din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în legătură cu cheltuielile asociate nunții dar și cu valoarea produselor pentru petrecere și cutia de donații, acolo unde s-ar fi strâns aceste sume.
OUG de plafonare a adausului comercial la 14 produse de bază a intrat în vigoare la 1 august
Premierul Marcel Ciolacu anunţă că toate autorităţile de control vor verifica, în perioada următoare, plafonarea preţurilor la alimentele de bază. Ciolacu a vizitat un magazin din Sectorul 4 şi a constatat că cele mai mari reduceri de preţuri au fost la cartofii noi, notează News.ro.
”Protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii, cei mai afectaţi de inflaţie, a fost primul obiectiv vizat odată cu preluarea guvernării. De aceea, m-am bucurat să văd că OUG privind limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază începe să-şi producă efectele”, a scris pe Facebook, Marcel Ciolacu.
”Îi asigur pe toţi românii că, în perioada următoare, toate autorităţile cu competenţe de control vor verifica, în toate magazinele, ca acest act normativ să fie corect aplicat astfel încât preţul coşului zilnic al fiecărui român să fie redus”, a mai transmism premierul.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro