Epidemia de coronavirus duce la prăbușirea tranzacțiilor pe piața rezidențială: ”Următoarea perioadă va fi foarte deficilă!”
Epidemia de coronavirus va determina scăderea tranzacțiilor cu locuințe, întrucât există dificultăți în ceea ce privește efectuarea vizionările, dar și din cauza restrângerii activităților din numeroase sectoare economice.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 23 Martie 2020, 10:55 | Actualizat: Luni, 23 Martie 2020, 10:55Potrivit profit.ro, primele efecte ale epidemiei de coronavirus au început să se vadă deja asupra pieței de locuințe, întrucât în ultimele șapte zile, numărul vizionărilor a scăzut cu mai bine de 50 la sută.
„Se fac tranzacții în continuare, noi înregistrăm tranzacții în toate proiectele noastre. În acest moment, perioada poate fi comparată cu cea de dinaintea Sărbătorilor, când nu se înregistrează un număr semnificativ de tranzacții însă există activitate, în special din partea cumpărătorilor aflați în faze avansate ale procesului de achiziție și care doresc să închidă tranzacțiile aflate în lucru cât mai rapid“, spune Andrei Sârbu.
De asemenea, el avertizează că următoarea perioadă va fi foarte dificilă, atât pentru economie, cât și pentru piața imobiliară și rezidențială.
„Un scenariu care va presupune carantina totală, izolarea la domiciliu, va bloca desigur piața, însă aceasta va fi doar unul dintr-o multitudine de efecte negative. Noi, echipa SVN, am trecut printr-o criză în perioada imediat de după 2008, când am resuscitat numeroase distressed assets, proiecte rezidențiale (și nu numai) aflate în dificultate, nume cunoscute la nivel de piață. Sperăm ca în perioada imediat următoare să nu asistăm la un scenariu de acest tip, extrem de negativ“, transmite CEO-ul companiei, care anul trecut a intermediat vânzarea a 2.300 de locuințe noi.
Anul trecut, în România, au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019.