Decizia de a se declara o nouă epidemie la nivelul întregii țării a apărut din cauza numărului mare de îmbolnăviri din țara noastră cu o boală infecțioasă și contagioasă, numită rujeolă.
În ultimele săptămâni, tot mai mulți copii au ajuns internați în spitale prezentând unele dintre cele mai grave simptome ale rujeolei.
În acest sens, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a decis ca epidemia de rujeolă să fie declarată pe tot teritoriul României.
Citește și: (P) Ministerul Mediului investește resurse în gestionarea situațiilor de urgență
Epidemie de rujeolă la nivel național
În data de 5 decembrie 2023, Alexandru Rafila a anunțat faptul că declararea epidemiei de rujeolă face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea pentru cei mici cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni. Totodată, Ministrul Sănătății a precizat că înmulţirea cazurilor de rujeolă poate ridica probleme serioase la nivel de sănătatea publică.
Declarațiile au fost făcute atât în spațiul public, cât și în mediul online, tocmai pentru ca informațiile să ajungă la un număr cât mai mare de oameni.
„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.” este prima informație regăsită pe pagina de Facebook oficială a Ministerului Sănătății din România.
În acest sens, Ministerul Sănătății a anunțat că „va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
Potrivit informațiilor făcute pe pagina de Facebook, în România, există în prezent „aproape 2 000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”.
Referitor la numărul de copii vaccinați, Ministerul Sănătății a făcut publice următoarele informații:
„Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.
Ce este rujeola
„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații” este informația transmisă pe pagina de Facebook oficială a Ministerului Sănătății din România.
Perioada de incubație a bolii este de 7 - 14 zile, iar printre cele mai des întâlnite simptome ale rujeolei sunt:
- tuse
- febră înaltă
- rinoree
- conjunctivită
- diaree
- pete albe în cavitatea bucală
- erupție cutanată reprezentată de pete roșii plate la nivelul întregului corp
În unele cazuri rujeola poate fi o boală care duce la complicații grave, precum: otită, pneumonie, encefalită sau chiar deces.
Isla este cea mai tânără membră Mensa. Fetița are doar doi ani și a intrat în cartea recordurilor datorită inteligenței ... Alerta alimentară! Carne de pui infestată cu Salmonella în mai multe magazine din țară. Care sunt recomandările ANSVSA...