Ignat 2018. Ce este Încălecatul Porcului
Ignat 2018. Ce este Încălecatul Porcului. Află ce este și unde se mai păstrează acest obicei, doar din articolul a1.ro
Publicat: Joi, 20 Decembrie 2018, 14:46 | Actualizat: Joi, 20 Decembrie 2018, 15:55Ziua de 20 decembrie este ziua închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei. În popor, această zi e cunoscută drept Ignatul porcilor. Tradiția spune că în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiați. În multe zone ale României încă se păstrează tradiția tăierii porcului în ziua de 20 decembrie.
Se pune că la tăierea porcului nu trebuie să participe nimeni dintre cei care usnt miloși pentru că altfel se crede că porcul moare greu și carnea lui nu va mai fi bună. Există un obicei din străbuni care zice că porcul trebuie încălecat.
Regăsim acest obicei în “Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, spunând că "La Crăciun, când tăia tata porcul, și-l pârlia, și-l opăria, și-l învălia iute cu paie, de-l înădușii, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor și făceam un chef de mii de lei”.
În popor, se spune că diferite organe sau părți din carnea porcului proaspăt taiat sunt utilizate ca remedii pentru a trata diferite boli. Untura de la porcul negru e benefică pentru sănătatea oilor. Această untură este adesea dusă la biserică de Bobotează pentru a fi sfințită și apoi oamenii o folosesc să se ungă dacă au dureri la picioare.
Alții amestecă sângele de porcul proaspăt sacrificat cu mei și îl lasă să se usuce. Astfel, el e folosit pentru a-i afuma pe copiii care aveau guturai sau se speriau. Mai mult decât atât, când erau deochiați, oamenii foloseau părul de porc pentru a alunga deochiul copiilor. Se spunea că dacă inima porcului era plină de sânge, atunci stăpânul va avea noroc de mulți bani.
Toate aceste tradiții și obiceiuri ce s-au păstrat din moși strămoși arată unitatea poporului român, dar și unicitatea lui, cu multe datini extraordinare.
Sursă foto: hepta.ro