Antena Căutare

Masa de Crăciun. Rețete care se prepară de Ignat

Masa de Crăciun. Rețete care se prepară de Ignat. După sacrificarea porcului de Ignat,gospodinele vor realiza chiar in ziua respectivă, preparate specifice pentru masa de Crăciun. Află cum se prepară ele din articolul a1.ro

Masa de Crăciun. Rețete care se prepară de Ignat
Crăciun 2018 | stirigiurgiu.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc Ignatul pe 20 decembrie. În această zi, oamenii din zonele rurale respectă un obicei străbun și anume sacrificarea porcului. După sacrificarea porcului de Crăciun, godpodinele prepară diverse mâncăruri tradiționale de Crăciun din carnea și organele animalului. Preparatele sunt mai apoi conservate cu ajutorul sării, fumului și a gerului.

După ce cuțitele sunt ascuțite și vasele necesare sunt pregătite, gospodinele își plănuiesc cum, cât și ce rețete să prepare. Majoritatea aleg carnea bună de sarmale și o toacă. Apoi pregătesc cârnații, toba, lebărul, caltaboșul, iar din grăsimea rămasă se fac jumări.

Ce bucate se pregătesc după tăierea porcului

Gospodinele încep prima dată cu pomana porcului. În jurul mesei se strâng toți cei care au participat la ritualul de ignat. Pomana porcului se face dintr-o bucată de carne, una de rinichi, una de ficat și alte organe interne. Se frig toate împreună și se servesc cu mămăliguță. Băutura ce s-ar potrivi în acest caz ar fi vinul roșu fiert sau țuica fiartă.

După această masă copioasă, gospodinele încep să împartă, sorteze și pregătească carnea de porc pentru pregătirea bucatelor tradiționale pentru masa de Crăciun. Pentru tobă, se folosește carne tăiată mărunt și părți din alte organe. Cu această compoziție se umple praporul care s-a curățat, spălat și fiert în prealabil. Pentru caltaboși, compoziția e asemănătoare cu cea a sarmaleleor. Mai întâi se spală și se pregătește mațul care va fi umplut cu această compoziție.

În unele părți ale țării, românii păstrează și sângele de la porc din care pregătesc un preparat numit sângerete. Pentru cârnați se folosește carne și grăsime tocată. Gospodarii adaugă diverse mirodenii după gust și le amestecă cu carnea. Apoi ei umplu mațele cu compoziția pregătită. În zilele ce urmează, bărbații pregătesc afumătoarea pentru cârnați, tobă și mușchi.

Chiar înainte de Crăciun se pun la fiert răciturile și se pregătesc sarmalele în foi de varză sau de viță. Astfel, va pluti în aer mirosul îmbietor al sărmăluțelor, al cozonacilor și al vinului fiert. Masa de Crăciun în familie înseamnă fericirea de a-i avea pe toți alături și bucuria de a dărui.

Sursă foto: stirigiurgiu.ro

Masa de Crăciun. Rețetă piftie de curcan... Ignat 2018. Cum prepari cea mai delicioasă pomană a porcului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x