Antena

Masca de protecție, obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor. Totul despre începerea anului școlar 2021-2022

Din cauza creşterii numărului de cazuri de coronavirus în București și pentru că în jurul școlilor se produce în general aglomerație CMSU a decis că masca de protecție va deveni obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.

Publicat: Miercuri, 08 Septembrie 2021, 17:06 | Actualizat: Miercuri, 08 Septembrie 2021, 18:35
CMBSU a decis ca masca de protecţie să fie purtată pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, începând cu data de 13 septembrie.
shutterstock

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat pe 6 septembrie că masca de protecție va fi din nou obligatorie în aer liber.

Masca de protecție, obligatorie din 13 septembrie

Miercuri, 8 septembrie, CMSU a decis că masca de protecție va deveni obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor, grădinițelor și creșelor din București, începând din 13 septembrie.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu data de 13 septembrie 2021”, se arată în hotărârea CMSU.

"Măsura va fi dublată de patrularea agenților de poliție în zonă, astfel încât această regulă să fie respectată. Ne bazăm și pe conformarea voluntară a oamenilor care trebui să înțeleagă că aceasta este o măsură care protejează sănătatea lor și a copiilor lor. Vedem că această nouă tulpină afectează nu doar persoane în vârstă, cum a fost cazul până acum, ci și persoane tinere și copii”, a explicat Stoica, potrivit Observator.

Cum se desfășoară festivitățile de deschidere a noului an școlar 2021-2022

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.

Ce se va întâmpla dacă într-o sală de clasă va apărea un caz de Covid-19

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.

Purtarea măştii e mai obligatorie la festivităţii de deschidere a şcolii.

Pe aceeași temă

Ce se va întâmpla dacă un profesor se îmbolnăvește cu Covid-19

Recomandari A1

Totodată, regulamentul existent în ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 îi vizează și pe profesorii care se îmbolnăvesc de Covid-19. În acestă situație va fi necesară implicarea DSP-ului.

„La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”, se arată în ordinul de ministru.

Pe aceeași temă

Ce se întâmplă cu grădinițele și creșele

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, că până la 6 la mie rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică, iar după depăşirea acestui prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele unde unitatea de învățământ nu este carantinată şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.

În cazul în care într-o grupă este depistat un copil bolnav de COVID-19 activitățile cu prezență fizică se suspendă și activitatea didactică va continua online.

Ministrul a anunţat că a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii, dar va fi semnat după avizul CNSU.

Preșcolarii testați negativ in ziua a 8-a revin cu prezență fizică, iar cei testați pozitiv sau care refuză testarea revin cu prezență fizică după ziua a 14-a.

Au nevoie elevii de aviz epidemiologic la începerea anului școlar 2021-2022?

E nevoie de aviz epidemiologic în momentul înscrierii la școală și grădiniță, prevede un Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial. Deci, un elev va trebui să ducă la școală avizul epidemiologic de intrare în colectivitate doar la momentul înscrierii la clasa pregătitoare, nu și după vacanțele dintre fiecare an școlar, cum se întâmpla până acum.

La înscrierea la grădiniță

Este nevoie de adeverință medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea la clasa pregătitoare:

a) Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;

b) Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa a IX-a:

a) Dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală eliberate de medicul școlii frecventate;

b) Dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

În cazul transferului între diferite unități de învățământ:

a) Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;

b) Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

Cum o să funcționeze școala pentru elevii din calsele primare și gimnaziu

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.

Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii, potrivit news.ro.

Cum se va desfășura noul an școlar 2020-2021

Potrivit unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății în școli vor trebui respectate următoarele reguli:

Whatsapp LinkedIn
masca de protecție an scoalr 2021-2022 scoala scoala online coronavirus
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. HARTA: prezenţa pe judeţe. Peste 26% dintre români au votat până la ora 14:00
Videoclipul zilei
Citește și
Ce poți să faci dacă te dor urechile de la purtatul măștii de protecție. Trucuri ușor de aplicat
Unde se poartă masca în București. O eroare din cauza unei virgule a produs confuzie. Lista a fost...
Masca de protecție, obligatorie în Mocăniță. Șeful OPC Cluj, fotografiat în timp ce încalcă...
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste