Masca de protecție, obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor. Totul despre începerea anului școlar 2021-2022
Din cauza creşterii numărului de cazuri de coronavirus în București și pentru că în jurul școlilor se produce în general aglomerație CMSU a decis că masca de protecție va deveni obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.
Publicat: Miercuri, 08 Septembrie 2021, 17:06 | Actualizat: Miercuri, 08 Septembrie 2021, 18:35Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat pe 6 septembrie că masca de protecție va fi din nou obligatorie în aer liber.
Masca de protecție, obligatorie din 13 septembrie
Miercuri, 8 septembrie, CMSU a decis că masca de protecție va deveni obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor, grădinițelor și creșelor din București, începând din 13 septembrie.
„Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu data de 13 septembrie 2021”, se arată în hotărârea CMSU.
"Măsura va fi dublată de patrularea agenților de poliție în zonă, astfel încât această regulă să fie respectată. Ne bazăm și pe conformarea voluntară a oamenilor care trebui să înțeleagă că aceasta este o măsură care protejează sănătatea lor și a copiilor lor. Vedem că această nouă tulpină afectează nu doar persoane în vârstă, cum a fost cazul până acum, ci și persoane tinere și copii”, a explicat Stoica, potrivit Observator.
Cum se desfășoară festivitățile de deschidere a noului an școlar 2021-2022
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.
Ce se va întâmpla dacă într-o sală de clasă va apărea un caz de Covid-19
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.
Purtarea măştii e mai obligatorie la festivităţii de deschidere a şcolii.
Pe aceeași temăCe se va întâmpla dacă un profesor se îmbolnăvește cu Covid-19
Totodată, regulamentul existent în ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 îi vizează și pe profesorii care se îmbolnăvesc de Covid-19. În acestă situație va fi necesară implicarea DSP-ului.
„La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”, se arată în ordinul de ministru.
Pe aceeași temăCe se întâmplă cu grădinițele și creșele
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, că până la 6 la mie rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică, iar după depăşirea acestui prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele unde unitatea de învățământ nu este carantinată şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.
În cazul în care într-o grupă este depistat un copil bolnav de COVID-19 activitățile cu prezență fizică se suspendă și activitatea didactică va continua online.
Ministrul a anunţat că a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii, dar va fi semnat după avizul CNSU.
Preșcolarii testați negativ in ziua a 8-a revin cu prezență fizică, iar cei testați pozitiv sau care refuză testarea revin cu prezență fizică după ziua a 14-a.
Au nevoie elevii de aviz epidemiologic la începerea anului școlar 2021-2022?
E nevoie de aviz epidemiologic în momentul înscrierii la școală și grădiniță, prevede un Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial. Deci, un elev va trebui să ducă la școală avizul epidemiologic de intrare în colectivitate doar la momentul înscrierii la clasa pregătitoare, nu și după vacanțele dintre fiecare an școlar, cum se întâmpla până acum.
La înscrierea la grădiniță
Este nevoie de adeverință medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
La înscrierea la clasa pregătitoare:
a) Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
b) Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
La înscrierea în clasa a IX-a:
a) Dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală eliberate de medicul școlii frecventate;
b) Dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
În cazul transferului între diferite unități de învățământ:
a) Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
b) Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
Cum o să funcționeze școala pentru elevii din calsele primare și gimnaziu
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.
Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii, potrivit news.ro.
Cum se va desfășura noul an școlar 2020-2021
Potrivit unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății în școli vor trebui respectate următoarele reguli:
- La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini;
- Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact;
- Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă (suprafaţă, mobilier etc.) nu permite distanţarea fizică de minimum 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi;
- Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleaşi săli pentru o singură clasă de elevi. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi = 1 sală”, cu excepția laboratoarelor și atelierelor, pentru care se va aplica protocolul de dezinfectare după fiecare grupa;
- organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze;
- Este interzis schimbul de obiecte personale;
- Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, precum și păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil;
- Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/Însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ, cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.