Antena

Nouă ani de la tragedia din Clubul Colectiv. Ce spun familiile victimelor și supraviețuitorii

Au trecut nouă ani de la incendiul devastator din Clubul Colectiv, care a marcat întreaga țară. Iată ce măsuri trebuia să se ia de atunci.

Publicat: Joi, 31 Octombrie 2024, 13:17 | Actualizat: Joi, 31 Octombrie 2024, 16:43
A trecut aproape un deceniu de la tragedia din Clubul Colectiv din București
Youtube

Pe 30 octombrie 2015, trupa Goodbye To Gravity susținea un concert de lansare în Clubul Colectiv. Noaptea care se anunța plină de distracție s-a transformat într-o adevărată tragedie, după ce a izbucnit un incendiu produs de artificiile aprinse în club.

În noaptea respectivă 65 de oameni și-au pierdut viața, iar mai bine de 160 au fost răniți. Aceștia din urmă au fost internați în spitalele din țară, dar și din străinătate.

Potrivit informațiilor, 34 de răniți au fost transferați în clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel și Elveția. În ședința extraordinară de guvern din 31 octombrie 2015, s-au declarat trei zile de doliu național, de pe 31 octombrie până pe 2 noiembrie.

Pe aceeași temă

Nouă ani de la tragedia din Clubul Colectiv. Ce spun familiile victimelor și supraviețuitorii

După un astfel de eveniment devastator, legislația din România nu s-a schimbat, conform președintelui Asociației Colectiv, Eugen Iancu.

„În momentul în care un astfel de dezastru îți lasă în urmă 200 de victime și din ei îți mor 66, te întrebi unde s-a greșit, ce s-a întâmplat. La noi nu se întreabă nimeni nimic, drept dovadă, la nouă ani nu avem nimic schimbat în legislație”, declară acesta, conform unei surse.

Acum nouă ani, Eugen Iancu și-a pierdut fiul la trei săptămâni după ce supraviețuise incendiului din club. Alex avea doar 22 de ani.

Și Ioana Geambașu, în vârstă de 18 ani, a supraviețuit incendiului, însă a decedat din cauza complicațiilor. Aceasta a fost internată în stare gravă la Spitalul Sfântul Ioan din București, cu arsuri ale căilor respiratorii. După ce a stat două săptămâni în comă indusă, deși avea arsuri doar pe 2% din corp, aceasta a murit.

Tânăra era originară din Mizil, Prahova, și era olimpică la matematică. De asemenea, visa să devină arhitect.

Pe aceeași temă

Mama Ioanei, Ruxandra Geambașu, este medic chirurg. Aceasta a vorbit, conform sursei menționate anterior, despre ceea ce s-a întâmplat cu dosarul Colectiv 2, cel despre infecțiile intraspitalicești.

Recomandari A1

„Dosarul Colectiv 2, cel cu infecțiile intraspitalicești, a fost CLASAT, iar pe 15 noiembrie va fi îngropat DEFINITIV, pentru că a fost ținut în sertar (faza de urmărire penală) mai mult decât maximumul pedepsei pentru omor din culpă (8 ani)”, a declarat aceasta.

Ioana și-a dat ultima suflare pe 16 noiembrie 2015.

Nicolae Bănicioiu, ministrul al Sănătății la vremea respectivă, dar și managerii de spital care nu au transferat răniții din Clubul Colectiv în străinătate au fost exonerați de orice responsabilitate penală, în urma clasării dosarului Colectiv 2.

Infecțiile nosocomiale au dus la moartea prematură a unor victime care au supraviețuit incendiului de la Colectiv.

În urmă cu nouă ani, 65 de tineri și-au pierdut viața în incendiul izbucnit în Clubul Colectiv din București. Alte zeci de persoane au fost marcate pe viață.

S-a deschis un dosar penal și au fost trimise în judecată mai multe persoane, printre care patronii Clubului Colectiv și autoritățile locale.

Conform sursei menționate anterior, pe 28 aprilie 2016, patronii clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate.

Pe aceeași temă

De asemenea, au fost judecați și Daniela Niță, patroana SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță, director, și Viorel Zaharia, pirotehnist, precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL. Totodată, Cristian Popescu Piedone, care era primar la vremea respectivă, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

La data de 12 mai 2022, Curtea de Apel a pronunțat condamnări definitive în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare, în timp ce Paul Gancea, patron al Clubului Colectiv, a primit 6 ani și 4 luni. Costin Mincu, de asemenea patron, a fost condamnat la 8 ani, iar Alin George Anastasescu la 11 ani și 8 luni.

Pompierii George Matei și Antonina Radu au primit fiecare câte 8 ani și 8 luni de închisoare. Pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au fost condamnați la 6 ani și 10 luni, iar Cristian Niță, directorul firmei de artificii, a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare. Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de Cristian Popescu-Piedone şi a dispus punerea acestuia în libertate, conform sursei menționate anterior.

Această tragedie a scos la iveală hibele sistemului de siguranță. Cu toate acestea, la nouă ani de la tragedie, autoritățile nu și-au respectat promisiunea de a construi trei centre pentru marii arși.

Pe aceeași temă

Și acum pacienții cu arsuri grave au nevoie de transfer în străinătate. Abia anul trecut a început construcția celor trei centre, în Timișoara, Târgu Mureș și București. Acestea vor avea 26 de paturi de terapie intensivă și intermediară. Finanțarea de aproximativ 1 miliard de lei a celor trei centre a fost asigurată de Banca Mondială.

La ora actuală, în România există doar 34 de paturi pentru marii arși, iar zece sunt pentru copii, la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși, Spitalul Bagdasar din București și în unități din Iași și Timișoara.

„Dureros este că nu s-a întâmplat nimic în lumea medicală, pentru că nu s-a construit niciun centru de tratare a marilor arși, niciun centru de recuperare, nu avem o bancă de țesuturi, nu mai avem bancă de piele, nu mai avem absolut nimic”, a semnalat Eugen Iancu.

„Și noi, prin Asociație, am vrut să construim un spital. Cine credeți că s-a opus? (...) În primul rând lumea medicală, pe urmă lumea politică”, a mai adăugat acesta.

Cristian Matei a supraviețuit incendiului Colectiv și vorbește despre nepăsarea autorităților. Acesta are 49 de ani, iar în urma incendiului s-a ales cu arsuri pe 25% din suprafața corpului.

El a stat timp de o lună în comă și a fost trasferat la un spital din Israel, conform unei surse.

„Întrebarea era dacă acei tineri se uită atunci când intră într-un club se uită și verifică existența avizului de securitate la incendiu. Eu cred că problema e pusă un pic greșit pentru că este treaba autorităților să facă acest lucru. Avem instituții plătite cu bani publici, respectiv ISU, care trebuie să verifice acest lucru. Asta s-a întâmplat și la Colectiv.

Pe aceeași temă

Eu m-am dus de bună credință în acel club, știind că avem primari care nu dau autorizații ilegale. Avem inspectori ISU care verifică e…

Nu trebuie eu să intru cu frică într-un club întrebându-mă dacă acel club funcționează sau nu ilegal. Nu e normal așa ceva”, a declarat acesta.

La aproape un deceniu de la tragedie, lucrurile nu s-au schimbat.

„Este dureros pentru noi, pentru noi cei care am supraviețuit acelei tragedii, dar mai ales pentru părinții ai căror copii au murit acolo. Sunt nouă ani acum și oamenilor nu le mai pasă deja ce s-a întâmplat acolo, dovadă stă faptul că în continuare aceleași personaje politice le avem în stat, la vârf.

Avem primarul Piedone în continuare este la Primărie și acum vrea să ajungă în Parlament. Avem PSD-ul, Victor Ponta este în continuare consilier al premierului și se pregătește să intre în Parlament. Revenim practic la situația pe care o aveam în 2015.

Pe aceeași temă

Centrele pentru mari arși nu avem, cluburile funcționează în continuare, multe dintre ele, fără avize de securitate. Practic, ce s-a schimbat? Nu s-a schimbat nimic. Dacă, Doamne ferește, ar avea loc din nou un incendiu într-un club, am fi fi în stare să-i tratăm pe răniți în România? Eu zic că nu”, mai adaugă Cristian Matei.

Alexander Nanau a regiat filmul Colectiv, care a câtigat premiul Golden Eye, pentru Cel mai bun documentar, la data de 6 octombrie 2019, în cadrul celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Zürich. Același film a reprezentat propunerea României la premiile Oscar 2021.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Whatsapp LinkedIn
clubul colectiv nouă ani de la tragedia din colectiv incendiu marii arși
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Vortex polar. Cod roşu, portocaliu şi galben de ninsori, viscol şi vânt în aproape toată ţara. Când ninge în Capitală
Videoclipul zilei
Citește și
Cinci ani de durere colectivă și revoltă
Motivarea în dosarul Colectiv: Rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ "Atitudinea unor...
Dosarul Colectiv, la final! Ce pedepse vor primi cei vinovați de moartea a 65 de tineri?
”Salut, bătrână prietenă! Nu m-a mai durut nimic. Îți mulțumesc, dragă Mare!”
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
Țările europene în care se vorbește cel mai bine engleza. Unde se află România în top useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cum arăta Catrinel Sandu acum 25 de ani, când era iubita lui Lucian Viziru. Transformarea divei e vizibilă, nu o... Playtech
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo Redactia.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă" Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste