Duminică, 30 octombrie, se împlinesc șapte ani de la tragedia care a avut loc în clubul Colectiv din Capitală.
Slujbă de pomenire a victimelor de la Colectiv, la șapte ani de la tragedie. Unde se va desfășura și care este programul
Arhiepiscopia Bucureştilor, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va organiza duminică, 30 octombrie, o slujbă de pomenire a celor 65 de victime care au murit, acum șapte ani, în incendiul de la clubul Colectiv din București.
Slujba Sfintei Liturghii va avea loc la Biserica Sfântul Nicolae - Broșteni, care se află în apropiere de fostul club Colectiv, pe strada Cuza Vodă, nr. 77.
Programul slujbei de pomenire a victimelor de la clubul Colectiv va începe de la ora 08:30 și se va termina după-amiază, anunță Patriarhia Română.
- La ora 08:30, va avea loc Slujba Sfintei Liturghii.
- La ora 12:00, va avea loc Slujba parastasului, care va fi săvârșită în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broșteni, la monumentul edificat în memoria tinerilor care au murit în incendiul de la Colectiv.
- La ora 13:00, va avea loc Slujba parastasului, care va fi săvârșită în fața fostului club Colectiv de către un sobor format din 10 preoți.
În total, 64 de persoane au murit în urma tragediei de la clubul Colectiv, în timp ce a 65-a victimă s-a sinucis ulterior. Doar în seara incendiului, au pierit 27 de tineri, iar restul victimelor s-au stins din viață în spitalele românești sau din străinătate. Alte 150 de victime au rămas cu răni în urma incendiului, notează Hotnews.
În urma controalelor, s-au descoperit mai multe nereguli la fostul club Colectiv. Patronii au permis accesul mai multor persoane, peste limita admisă, fără ca localul să fie prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență. În plus, a avut loc și un foc de artificii în spațiu închis, în condiții improprii, unde existau materiale inflamabile.
În urma tragediei de la Colectiv, mai multe persoane au fost găsite vinovate, astfel că au primit condamnări la închisoare și amenzi.
Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectoarelor 4 și 5 din București, a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel București la patru ani de închisoare, pentru abuz în serviciu în eliberarea autorizațiilor de funcționare a clubului Colectiv.
În acelaşi dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între șase şi 11 ani şi opt luni de închisoare, anunță Agerpres.
Cei doi pompieri implicați, George Matei și Antonina Radu, de la ISU București-Ilfov au primit câte opt ani și opt luni de închisoare.
Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit, fiecare, câte șase ani şi 10 luni.
Cristian Niţă, directorul firmei de artificii, a primit doi ani și șase luni cu suspendare, plus 80 de zile de muncă în folosul comunității.
Trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 au fost achitate.
Firmele SC Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists trebuie să plătească fiecare o amendă penală de 47.000 lei, mai scrie sursa citată anterior.
Seria de reportaje "Căile Fermecate Române" începe sâmbătă, 29 octombrie, la Observator Antena 1, ora 19.00... Românii care lucrează în sistemul de stat vor avea noi zile libere în anul 2023. Ce prevede noul proiect...