Antena

(P) Martie, o lună înfloritoare pentru cultura românească! Zeci de documente de valoare, scoase la licitație de casa Historic

Luna martie vine cu surprize deosebite pentru iubitorii culturii noastre!

Publicat: Luni, 21 Februarie 2022, 10:00 | Actualizat: Luni, 21 Februarie 2022, 10:11
Galerie de imagini
Luna martie vine cu surprize deosebite pentru iubitorii culturii noastre!

Singura Casă de Licitații din România dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice și documentelor pe hârtie, Historic, face un pas uriaș pentru reîntregirea patrimoniului cultural românesc și organizează cea mai importantă licitație de manuscrise literare, filosofice și carte rară ținută vreodată în România!

Magia Cuvântului" este un eveniment de marcă, dedicat cercetătorilor, instituțiilor și colecționarilor români, care își doresc să intre în posesia unor documente unice, multe dintre ele fiind piese de Tezaur, care nu au mai fost niciodată la o licitație în ultimele trei decenii.

Cel mai important manuscris al lui Cioran din perioada de deplină consacrare, la vânzare

Evenimentul, care va avea loc pe 16 martie 2022, va fi precedat de o expoziție de prezentare, la care poate participa oricine își dorește să se îmbogățească spiritual prin simpla vizionare a documentelor expuse. Aproximativ două săptămâni, de pe 1 până pe 15 martie, vor avea la dispoziție doritorii să le vadă.

Casa de Licitații Historic pune în circulație un impresionant fond documentar. Printre exponate se numără și cel mai important manuscris care va fi scos la vânzare în România, după Comunism: manuscrisul lucrării „Aveux et Anathmèmes" /„Mărturisiri și anateme", apărută la Gallimard in 1987, care aparține marelui filosof Emil Cioran, un caiet de 650 de aforisme a cărui valoare este extraordinară. Unele dintre aceste aforisme sunt inedite.

Important de menționat este că statul român are dreptul de preemţiune asupra acestui manuscris, singurul din perioada deplinei consacrări a lui Emil Cioran, aflat în țara noastră.

Documente râvnite de colecționari din toată lumea

Lista documentelor de valoare este completată și de alte câteva manuscrise, tot ale lui Emil Cioran și de zece dintre cărțile publicate de el, în limbile română și franceză. Vorbim despre exemplare care poartă semnătura românului de geniu.

Doritorii au șansa să intre și în posesia a peste cincizeci de manuscrise ale celui care a marcat cultura lumii, Mircea Eliade. Unele dintre lucrări sunt inedite, în plus, vor fi scoase la licitație și douăzeci și patru de cărți care aparțin tot lui Mircea Eliade și care sunt înnobilate de dedicații și de autograful său.

Cezar Florea, proprietar al Casei de Licitații Historic: „Scoatem la vânzare și cincisprezece manuscrise ale unor poezii și variante semnate de Octavian Goga. Lor li se adaugă și numeroase piese unicat, semnate de alți autori marcanți ai culturii și istoriei noastre literare, precum Nae Ionescu, Constantin Noica, Eugen Ionesco sau Lucian Blaga."

Opt dintre aceste piese sunt propuse pentru clasare la Tezaur, cu alte cuvinte, ele nu mai pot părăsi țara decât cu acordul statului român și trebuie păstrate în condiții speciale, protejate și securizate.

Demers valoros, din respect pentru cultură

Recomandari A1

Prin intermediul acestui eveniment, cultura română se află în fața unui moment cu totul special, căci nu s-a întâmplat de multe ori ca piese de o asemenea valoare să fie aduse din străinătate, în țară.

Cezar Florea, proprietar al Casei de Licitații Historic: „Demersul nostru susținut cu pasiune, implicare și responsabilitate ne-a răsplătit de această dată, aducându-ne în situația puțin obișnuită de a recupera din circuitul comercial internațional artefacte și arhive care întregesc un patrimoniu de atâtea ori vitregit sau ignorat."

Sunt deja câțiva ani de când Casa de Licitații Historic și-a propus, exclusiv, revirimentul unui segment esențial al comerțului cu bunuri culturale, anume cel al bibliofiliei, documentelor de epocă, fotografiei istorice.

Prețul cumulat al loturilor din licitație, pornește de la 400.000 de euro.

Expoziția de prezentare a acestui remarcabil fond documentar va fi deschisă publicului la sediul Casei de Licitații Historic, din Intrarea Amzei, numărul 2, București. Pentru informaţii suplimentare aveți la dispoziție numărul de telefon: 0314254202.

Whatsapp LinkedIn
licitatie documente de valoare cultura romaneasca
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ al Austriei 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 În perioada 28 - 30 iunie, vezi LIVE pe canalul dedicat!
Stirile zilei Mihaela merge la mare în fiecare an, dar n-a mai dat bani pe hotel de decenii. Cum reuşeşte: "Ne simţim ca acasă"
Videoclipul zilei
Citește și
Suma colosală cerută pentru manuscrisul piesei „We are the champions”. Prețul pieptănului pentru...
(P) Documente și manuscrise ale lui Cioran, Eliade, Blaga și Doinaș, la licitație! Ce eveniment...
Un bărbat a cumpărat o imagine la preț mic, dar apoi a ieșit la iveală „secretul”! Când a aflat...
Un costum de baie, recuperat dintr-un gunoi, s-a vândut acum cu o sumă fabuloasă. Cine l-a purtat
Video recomandate
Video
Citește și
Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare. Nativii care se pot baza pe Univers Catine.ro
Primele imagini de la nunta Dilettei Leotta cu Loris Karius. Cum a arătat rochia de mireasă și ce rol a avut... Happy Channel
Soția bărbatului ucis în accidentul comis de Mario Iorgulescu va merge la CEDO: „Nu mă las bătută. Mai bine... Libertatea.ro
Cât au ajuns să coste un șezlong, o limonadă, o cafea și un covrig pe plajă, în Constanța Ziare.com
Decizia radicală luată de fiica lui Irinel Columbeanu, după ce tatăl ei a ajuns falit într-un azil de bătrâni AntenaSport
Fanii au felicitat-o în număr impresionant! Anunțul special făcut de Andreea Bănică după 16 ani de... Elle
Gestul halucinant al unui bărbat din Medgidia, după ce a aflat că soția l-a înșelat a doua oară. Și-a ieșit... Spynews.ro
Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte! „Am simțit-o pe mama dintr-o data lângă mine!“ BZI
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute HelloTaste.ro
Ce compensații trebuie să primească angajații care lucrează de Rusalii. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru... Antena3.ro
„Linia roșie” care îți arată că hackerii au intrat în contul tău. Google a dezvăluit semnul secret la... useit
Horoscopul zilei de 24 iunie 2024. Balanțele pierd sume mari de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Evaluare Națională 2024: Ce subiecte au primit elevii la limba și literatura română și cum trebuiau rezolvate Wall-Street
Misha, primele declarații după zvonurile legate de împăcarea cu Connect-R: Ca să clarific toate aspectele... Kudika
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ Playtech
Care sunt subiectele care au picat la limba română, la Evaluarea Națională Redactia.ro
Subiecte la Evaluarea Națională 2024 - română. Elevii au avut de caracterizat un personaj din Cireșarii Observator
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral MediCOOL
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros HelloTaste
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în... ProSport
Meteorologii Accuweather anunță o lună iulie fără PRECEDENT în România. Țara fierbe, la propriu! Temperaturi... Gandul
Pepe a spus adevărul despre banii încasaţi la nunta cu Yasmine. Ce a găsit în plicuri CanCan
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament DeParinti
Taylor Swift l-a adus pe Travis Kelce pe scenă în timpul concertului de pe stadionul Wembley. Cei doi și-au... ZUTV
Elon Musk a devenit din nou tată la începutul anului. De ce s-a aflat abia acum despre cel de-al 12-lea copil al... UseIT
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie Hello Taste