Paște 2019. Când începe Postul Paștelui 2019 și ce este Miercurea Cenușii
Paște 2019. Când începe Postul Paștelui 2019 și ce este Miercurea Cenușii. Află din articolul a1.ro, când începe Postul Paștelui 2019 pentru credincioșii catolici din România. Plus, toate informațiile pe care trebuie să le știi despre Paște 2019 ortodox și Paște 2019 catolic
Publicat: Luni, 04 Martie 2019, 14:55 | Actualizat: Luni, 04 Martie 2019, 15:21Paște 2019. Când începe Postul Paștelui 2019 și ce este Miercurea Cenușii. Află din articolul a1.ro, când începe Postul Paștelui 2019 pentru credincioșii catolici din România. Plus, toate informațiile pe care trebuie să le știi despre Paște 2019 ortodox și Paște 2019 catolic
Postul Paștelui anul acesta va fi între 11 martie și 27 aprilie. Creștinii vor sărbători Paștele pe 28 aprilie. Postul Paștelui reprezintă o purificare atât fizică cât și sufletească. Tradiția creștină ne învață că atunci când un credincios se privează de anumite alimente, în special de origine animală, el ajunge să gândească mai limpede și să se apropie de Dumnezeu.
Miercurea cenușii este considerată a fi poarta de intrare în Postul Mare pentru creștinii catolici. Această zi nu este una de sărbătoare obligatorie, dar mulți credincioși aleg să meargă la biserică pentru a fi marcați pe frunte cu cenușă în formă de cruce. Anul acesta, Miercurea cenușii este pe 6 martie.
Ce este Miercurea Cenușii
Miercurea Cenușii este, pentru credincioși romano-catolici, prima zi a Postului Mare. Sărbătoarea a fost instituită în timpul pontificatului lui Grigore I cel Mare. Cele două zile de dinaintea Miercurii Cenușii sunt, în lumea catolică, punctele culminante ale carnavalului.
Denumirea „Miercurea Cenușii” se datorează obiceiului ca ramurile de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) sfințite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au împodobit icoanele și statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, să fie aduse la biserică spre a fi arse. Cenușa lor se folosește la ieșirea de la slujbă, presărându-se pe fruntea credincioșilor, în timp ce preotul spune: „Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce” (Geneza, 3,19), cuvintele pe care Dumnezeu i le-a spus lui Adam cu ocazia izgonirii sale din rai.
Originea obiceiului folosirii cenuşii în ritualuri religioase se pierde în negura preistoriei, dar găsim referinţe la această practică în tradiţia noastră religioasă descrisă în Vechiul Testament. Cu toate acestea, există puţine relatări privind folosirea cenuşii în Biserică în primul mileniu de creştinism. Thomas Talley, un expert în istoria anului liturgic, afirmă că prima liturgie databilă clar a Miercurii Cenuşii, în care se vorbeşte despre presărarea cenuşii, se găseşte într-o carte liturgică din anul 960.
Înainte de aceasta, cenuşa a fost folosită ca semn de admitere în Ordinul Penitenţilor. La începutul secolului al XI-lea, abatele Aelfric nota că există obiceiul ca toţi credincioşii să ia parte la o ceremonie în Miercurea dinaintea Postului, care includea impunerea cenuşii. Spre sfârşitul acelui secol, Papa Urban al II-lea cerea folosirea generală a cenuşii în acea zi. Doar mai târziu această zi avea să fie numită Miercurea Cenuşii.
La început, clericii şi bărbaţii aveau cenuşa presărată pe capetele lor, în timp ce femeilor li se făcea semnul crucii cu cenuşă pe frunte. În cele din urmă însă ritualul folosit pentru femei a ajuns să fie folosit şi pentru bărbaţi. În secolul al XII-lea, s-a dezvoltat regula ca cenuşa să fie obţinută prin arderea ramurilor de palmier de la Duminica Floriilor din anul anterior.
Citește și:
-Paște 2019. Când începe Postul Paștelui și De ce postim
Sursă foto: iezuiti.ro