Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022. Programul celui mai asteptat pelerinaj al anului
Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași este un eveniment așteptat de credincioșii din întreaga țară. În 2022, reprezentnații Mitropoliei din Iași au anunțat că racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din catedrală cu o săptămână mai devreme față de ziua de prăzmuire, 14 octombrie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 Octombrie 2022, 13:23 | Actualizat: Miercuri, 05 Octombrie 2022, 16:35În 2022 Pelerinajul la Sfânta Parascheva începe cu o săptămână mai devreme, potrivit anunțului făcut de Mitropolia Moldovei.
Procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va începe anul acesta pe data de 8 octombrie de la ora 6 dimineața. Pe data 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
Pe aceeași temăCând începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva 2022. Mitropolia Moldovei a anunțat o schimbare importantă
„Pe 8 octombrie începând cu ora 6.00 va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a aşeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei”, au spus sâmbătă reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Astfel, credincioșii au anul acesta la dispoziție o săptămână să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Sunt așteptați zeci de mii de pelerini anul acesta. În anii precedenți credincioșii au așteptat până la 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.
Pe aceeași temăTradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva, supranumită și Sfânta Vineri, se spune că este cea care influențează îndelitnicirile tuturor femeilor. Legenda spune că Sfânta Parascheva arată ca o bătrână care are grijă de fertilitatea pământului și sănătatea oamenilor.
În această sfântă zi, femeile nu trebuie să spele, să muncească pământul, să coasă, țeasă sau să toarcă lână. De Sfânta Parascheva, credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți în neființă. Alimentele care se dau de pomană sunt mustul și pâinea coaptă din grâul nou, cules în acest an.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este mijlocitoarea credincioșilor în fața Domnului, îi păzește de boli, se roagă pentru sănătatea și vindecarea lor, alungă vremea rea și aduce mult belșug. De asemenea, Sfânta este cunoscută pentru aducerea de ploi care dau roade din belșug. Tocmai de aceea, pe 14 octombrie credincioșii așează icoana Sfintei Paraschiva lângă ape curgătoare.
Sfânta Vineri, așa cum este supranumită, oferă ajutor tuturor celor care se roagă la ea, îngrijindu-se de mame, bolnavi, sărcai, bătrâni și copii. Atunci când cineva era bolnav, credincioșii scriau rugăciuni pentru Sfânta Parascheva și o purtau la gât ca pe un colier până la însănătoșire.
Potrivit tradiției, se spune că în funcție de cum e vreme de Sfânta Parascheva, ei își pot da seama cum va fi iarna care urmează. De asemenea, dacă oile dormeau îngrămădite în ziua de 14 octombrie, iarna ar fi urmat să fie grea, dar dacă ele dormeau răsfirate, iarna urma să fie una blândă.
Rugăciune de Sfânta Parascheva
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.