Preț benzina și motorina, 22 martie 2022. Cât costă litrul de carburant după ce a crescut barilul de petrol
Preţurile petrolului au încheiat tranzacţiile de luni în creştere cu peste 7%, cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, urcând la peste 115 dolari pe baril. Ce prețuri au carburanții la pompă,
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 22 Martie 2022, 11:29 | Actualizat: Marti, 22 Martie 2022, 13:30Preţul petrolului a urcat luni cu 3 dolari, Brent-ul depăşind 110 dolari pe baril, în condiţiile în care ţările UE iau în considerare posibilitatea de a se alătura SUA, în embargoul asupra petrolului rusesc, iar un atac din weekend asupra instalaţiilor petroliere saudite a provocat nelinişte, potrivit Mediafax.ro.
Cât costă litrul de benzină și de motorină, marți, 22 martie 2022. Unde poți vedea prețurile în timp real, în funcție de locația în care te afli
Pentru a avea informația corectă, șoferii pot verifica prețurile la benzină și motorină, practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 18 martie, pe Monitorul Preţurilor, online. Pe Monitorul Preţurilor soferii pot selecta locația și pot vedea în timp real prețurile, în funcție de locația în care se află.
În Capitală vedem că la o benzinărie din Clinceni, prețul benzinei standard este de 7,81 lei/litru, în timp ce la o alta din Domnești este de 7,72 de lei/litru. La o altă benzinărie din Drumul Taberei, benzina este tot de 7,72, iar cel mai mare preț practicându-se în zona Chiajna 7,89 lei/litru.
În zona Corneliu Coposu, benzina este de 7,99 lei/litru, iar cea mai ieftină pare să fie 7.6 lei/litru la benzinăriile de pe Mantuleasa, 11 iunie, Vasile Paravan, Mihai Eminescu.
În urmă cu două săptămâni au explodat prețurile și s-au format cozi uriașe la toate benzinăriile din țară, după ce a apărut un zvon că ar putea ajunge prețul carburanților la 11 lei/litru.
Preţurile petrolului au crescut luni. Guvernele Uniunii Europene vor lua în considerare dacă să impună Rusiei un embargo petrolier
Contractele futures pentru petrolul Brent au închis la 115,62 dolari pe baril, în creştere cu 7,69 dolari sau cu 7,12%, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, s-au stabilit la 112,12 dolari pe baril, în creştere cu 7,42 dolari sau cu 7,09%. Un astfel de embargo ”ar putea fi precipitarea problemelor globale din punctul de vedere al aprovizionării”, a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital.
Având în vedere incertitudinea cu privire la potenţiala interzicere de către UE a importurilor de petrol rusesc, contractele futures pentru benzină din SUA au crescut cu 5%, potrivit news.ro.
Guvernele Uniunii Europene vor lua în considerare dacă să impună Rusiei un embargo petrolier pentru invadarea Ucrainei, în timp ce se vor reuni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru o serie de summituri menite să întărească răspunsul Occidentului la invazia Rusiei în Ucraina.
UE şi aliaţii au impus deja o serie de măsuri împotriva Rusiei, inclusiv îngheţarea activelor băncii sale centrale. Ucraina a sfidat cererea rusă ca forţele sale să depună armele înainte de zorii zilei de luni la Mariupol, unde sute de mii de civili au fost prinşi într-un oraş asediat.
Cu puţine semne de relaxare a conflictului, atenţia a revenit asupra faptului dacă piaţa va fi capabilă să înlocuiască livrările ruseşti afectate de sancţiuni. În weekend, atacurile grupului Houthi din Yemen, aliniat Iranului, au provocat o scădere temporară a producţiei la o rafinărie a Saudi Aramco din Yanbu, alimentând îngrijorarea pe o piaţă agitată a produselor petroliere, unde Rusia este un furnizor major şi global.
Arabia Saudită a declarat luni că nu va fi responsabilă pentru nicio lipsă globală de petrol după aceste atacuri, în semn de frustrare crescândă a Arabia Saudită faţă de gestionarea de către Washington a Yemenului şi Iranului.
Cel mai recent raport al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi al aliaţilor săi, între care şi Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, a arătat că unii producători încă nu ating cotele de aprovizionare convenite. Preţurile petrolului au fost, de asemenea, sensibile la discuţiile despre ridicarea restricţiilor legate de Covid-19 din Hong Kong, ceea ce ar putea creşte cererea, şi la lista tot mai mare de companii americane care se retrag din Rusia - inclusiv Baker Hughes, ExxonMobil, Shell şi BP.