Roșiile românești se scumpesc. Cât va ajunge să coste un kilogram în perioada următoare
Deși sezonul roșiilor este în toi, aceste legume adorate de către români au ajuns să se scumpească deja. Iată cât va trebui să plătești pentru un kilogram în perioada următoare!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 30 Iulie 2024, 14:50 | Actualizat: Marti, 30 Iulie 2024, 15:14Vremea extremă din luna iulie a compromis o mare parte din recoltele de tomate, astfel că roșiile sunt mai scumpe cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei surse.
Pe aceeași temăCât va ajunge să coste un kilogram de roșii în piețe
Roșiile sunt la mare căutare în piețele din România, în special pe timpul verii. Pe cât de gustoase și savuroase sunt, acestea pot fi incluse cu ușurință în foarte multe feluri de mâncare.
Cu toate că se numără printre alimentele de sezon și ar trebui să aibă un preț rezonabil, temperaturile extreme și umiditatea excesivă din luna iulie au compromis o mare parte din recoltele de tomate, astfel că prețul este cu 30% mai mare față de anul trecut.
Expliația este că producția a fost mai scăuztă, polenizarea plantelor se face mai greu, iar tratamentele nu mai dau rezultate din cauza temperaturilor nefavorabile.
Unele soiuri de roșii pleacă cu 6 lei de la producător, dar la tarabe ajung să coste dublu, iar printre cei care resimt efectele secetei se numără și consumatorii, nu doar producătorii.
„Prețurile, da, sunt mai mari, este normal să fie. Nu știu câți au stat la aer condiționat și vin și comentează. Noi am muncit în cod roșu. De exemplu, anul trecut roșia de suc a fost 1,80 lei, 70 de bani, acum e 2 lei, 5 lei, 6 lei, deci astea sunt prețurile și e normal”, a spus un producător de roșii, potrivit sursei citate.
„Mult de tot ne-a afectat. Secetă, numai zic, căldură, secetă mare. Costisitor și greu de întreținut. Pe canicula asta ne topim noi, dar planta. Furtuni, vijelii. Am mai avut și evenimentele astea neplăcute cu folia din cauza vijeliilor. S-au rupt, unele le-a mai dat și peste cap, le-a scos din pământ”, a adăugat un alt fermier, citat de sursa de mai sus.
Mai mult decât atât, unii producători susțin că au pierdut până la jumătate din recolte din cauza crăpării roșiilor și a bolilor care s-au răspândit rapid în aceste condiții.
„S-au înmulțit foarte mult dăunătorii datorită căldurii și costurile au crescut foarte mult. Dacă cultura mergea bine și era o vară mai blândă, producția era cam 10 kg pe metru pătrat și acum s-a diminuat cu cel puțin 50%”, o spune un alt producător.