Scumpirea cartelelor de metrou este posibilă din iunie. Ce măsuri iau oficialii Metrorex pentru reducerea pagubelor din buget
Oficialii Metrorex au anunțat că din iunie 2021 cartele de metrou care permit accesul călătorilor la acest mijloc de transport în comun s-ar putea scumpi.
Publicat: Sambata, 03 Aprilie 2021, 08:55 | Actualizat: Sambata, 03 Aprilie 2021, 10:15Metrorex ia în considerare posibilitatea de a scumpi tarifele pentru călători începând cu vara acestui an. Pentru a reduce pierderile companiei, în urma deciziei oficialilor de a pune lacătul pe toate magazinele și chioșcurile din subteran, Metrorex analizează și posibilitatea reducerii salariilor angajaților cu 18% pe o perioară de 4 luni.
De fapt, se va suspenda majorarea salariilor din luna mai 2021 până în luna august 2021. O altă măsură la care s-au gândit oficialii Metrorex este aceea de a bloca pentru o perioadă angajările, cu excepția posturilor corelate cu siguranța circulației, potrivit Digi24.
Pe aceeași temăToate aceste soluții ar putea duce la reducerea pierderilor din bugetul companiei la doar 127 milioane de lei.
Pentru ca scumpirea tarifelor să intre în vigoare este totuși nevoie de aprobarea ministrului transporturilor. Ultima majorare de preț a cartelelor de metrou s-a înregistrat în martie 2015, când cartelele cu 2 călătorii s-au scumpit cu 1 RON, iar abonamentele lunare cu număr nelimitat de călătorii s-au majorat cu 10 lei.
Scumpirea cartelelor de metrou, luată în considerare de luna trecută
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat că pentru diminuarea pierderilor Metrorex există opțiunea majorării prețului călătoriilor. Deși nu a existat o discuție oficială în acest sens, ministrul a precizat că majorarea prețurilor ar fi o măsură demnă de luat în calcul, mai ales în condițiile în care o majorare nu a avut loc de câțiva ani, iar comparativ cu anul 2016, în 2021 procentul de susținere a companiei din vânzarea biletelor a crescut considerabil.
Întrebat la Digi24 dacă se ia în calcul majorarea prețurilor cartelelor de metrou, ministrul Cătălin Drulă a răspuns că este o opțiune, mai ales în contextul în care acet preț nu a fost modificat de 6 ani:
„Este o opțiune (n.r. majorarea prețului cartelelor de călătorie) Nu am avut această discuție. Aștept să se instaleze noua conducere. Dar de 5-6 ani nu a mai crescut tariful. Pe partea de venituri – se poate umbla și acolo, dacă facem comparație cu alte capitale din zonă.
Ministrul Transporturilor a precizat că o majorare de 20% a tarifului ar aduce companiei Metrorex venituri suplimentare de 50 de milioane de lei pe an, în contextul în care numai pentru funcţionarea Magistralei 5 este nevoie de o subvenţie de 150 de milioane de lei anual.
Schimbările vin pe fondul grevei cauză de tensiunea dintre companie, sindicat și Ministerul Transporturilor
Vineri, 26 martie, circulația metrourilor a fost blocată după un protest spontan al sindicaliștilor. Călătorii au găsit lacătul pus la gurile de metrou și anunțul: „Grevă spontană, ne cerem scuze pentru disconfortul creat”.
Sindicaliștii Metrorex au coborât în tunelul de rulare a garniturilor de metrou, ceea ce a făcut imposibilă punerea în circulație a acestora. Liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune, iar sindicaliștii care au o listă de revendicări, nu acceptă nicio formă de dialog.
„În dimineaţa zilei de 26 martie, reprezentanţi ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare,şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex”, a anunțat Metrorex, într-un comunicat.
„Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii”, semnalează reprezentanţii Metrorex într-un comunicat.
Metrorex a explicat că trenurile nu au putut fi puse în circulație.