Sfântul Ilie 2019. Cum s-a ridicat Ilie Tevisteanul la cer și de ce e sărbătorit în calendarul ortodox
Sfântul Ilie este sărbătorit în calendarul creștin ortodox la data de 20 iulie. Biserica celebrează ridicarea la cer, cu căruța de foc, a unuia dintre cei mai mari prooroci din Vechiul Testament. Povestea lui Ilie Tevisteanul este inedită, presărată cu minuni, în timpul vieții și până la final.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 18 Iulie 2019, 10:40 | Actualizat: Joi, 18 Iulie 2019, 10:49Sfântul Ilie este sărbătorit în calendarul creștin ortodox la data de 20 iulie. Biserica celebrează ridicarea la cer, cu căruța de foc, a unuia dintre cei mai mari prooroci din Vechiul Testament. Povestea lui Ilie Tevisteanul este inedită, presărată cu minuni, în timpul vieții și până la final.
Sfântul Ilie Tevsiteanul este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălțat cu trupul la cer, și unul dintre cei mai importanți prooroci dinainte de Hristos, alături de Moise, prooroc amintit chiar și în Noul Testament. Numele ”Ilie”, purtat de peste 120.000 de români, se traduce prin ”cel al cărui stăpân este Dumnezeu sau stăpânul meu este Dumnezeu!”.
Din punct de vedere popular, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și erou al credinței. Se crede că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Sfântul Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti, fiind mereu în slujba binelui.
De asemenea, un profet de anvergura lui Ilie Tevisteanul, pomenit cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, are în jurul său o multitudine de tradiții și superstiții, grupate în ce e permis și ce nu e permis să facă credincioșii în această zi.
Sfântul Ilie și povestea ridicării la cer, cu căruța de foc
Faptele Sfântului Ilie sunt descrise cu lux de amănunte în Bibile, în Cartea a treia a Regilor, capitolul 17 versetele 1-24. Copilăria și adolescența erau închinate Legii, dedicându-se vieții monahale. Și-a exercitat învățărurile în Regatul de Nord, în timpul regelui Ahab, care s-a căsătorit cu o principesă păgână, pe nume Izabela, care l-a detreminat să cadă pradă idolatriei, făcând zei din aur și închinându-se la ei. Bibila vorbește despre influența nefastă a Izabelei asupra regelui Ahab, care, sătul de avertismentele proorocului Ilie referitoare la nenorocirile care se vora bate asupra sa și a asupra poporului, a început să-i asuprească pe credincioși, obligându-i să se închine lui Baal și Astarte, ce mai importanți zei ai vremii.
Necredința lui Ahab a adus nenorocirea asupra poporului: secetă, devastare, părinți și copii morți de foame. Poporul lui Israel era devastat! Îmbrăcat în piele de oaie și de vițel, Sfântul Ilie a părăsit ținutul din porunca lui Dumnezeu. Biblia spune că a ajuns la râul de Chorrath (Kerrith), dincolo de Iordan, bea apă din cascadă, iar hrana îi era trimisă de Dumnezeu prin intermediul corbilor.
Sfântul Ilie a înfăptuit minuni când a întâlnit o văduvă săracă, care trăia împreună cu fiul ei. Aceasta aduna lemne pentru a coace ultima pâine pentru ea și fiul ei. Pentru că femeia a acceptat să-l găzuiască, făina și uleiul nu s-au mai împuținat până la revenirea ploii. Însă cea mai importantă minune a fost aceea a învierii fiului văduvei de către prooroc, profețind astfel învierea morților.
Simțindu-și însă propria moarte, proorocul Ilie și-a ales un succesor: pe Elisei, cel care a și asistat la urcarea la Cer a mentorului său. Se spune că Ilie a fost demn de a vedea chipul lui Dumnezeu, care l-a scutit pe om de trecerea de la viața pământească la cea cerească, prin poarta morții, înălțându-se la cer pe o căruță de foc trasă de cai.
Sfântul Ilie și numele care se sărbătoresc pe 20 iulie
Sfântul Ilie este sărbătoare importantă de cruce roșie. În această zi peste 120 000 de români își serbează onomastica și țin tradițiile zilei și se roagă în bisericile care poartă numele hramului Sf Ilie. Sărbătoarea de Sfântul Ilie abundă în tradiții și superstiții, pe care le poți citi AICI!
Citește și:
Mesaje de Sfântul Ilie. Cele mai frumoase SMS-uri și urări de „La mulți ani!”
Calendar ortodox 2019, iulie. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ilie Tesviteanul