Antena

Solstițiul de vară 2024, moment astronomic important. Ce trebuie să faci și ce nu ai voie să faci în cea mai lungă zi a anului

Solstițiul de vară are loc astăzi, 20 iunie, și marchează cea mai lungă zi din an. Este o zi de sărbătoare cu o bogată încărcătură simbolică. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în diverse culturi.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 Iunie 2024, 13:13 | Actualizat: Joi, 20 Iunie 2024, 13:13
Galerie de imagini
Începe vara astronomică
Shutterstock

Solstițiul de vară reprezintă cea mai lungă zi din an și marchează începutul verii în calendarul astronomic. Această zi este cunoscută și ca Ziua Soarelui, simbolizând puterea Soarelui și frumusețea Pământului, dar și ca Amuțirea cucului, cântecul lui prevestind primăvarea.

În ciuda faptului că acest fenomen astronomic are rădăcini păgâne, în calendarul creștin sunt o serie de sărbători de mare importanță în preajma acestui fenomen, precum Sânzienele sau Drăgaica pe 24 iunie.

Pe aceeași temă

Solstițiul de vară 2024, cea mai lungă zi a anului. De ce este un moment astronomic important

În 2024, solstițiul de vară pică pe 20 iune, ziua având 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea are doar 8 ore și 28 de minute. Astăzi, la ora 23:50, soarele atinge unghiul maxim de ridicare deasupra orizontului.

După această dată, durata zilei începe să scadă treptat. În 2024, solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie.

În țările nordice, în timpul solstițiului de vară, încep „nopțile albe”, lumina zilei persistând aproape pe toată durata nopții, potrivit unei surse.

În acest an solstițiul are loc cel mai devreme din ultimii 228 de ani.

Pe aceeași temă

Tradiții și obiceiuri de solstițiul de vară

Această zi are o însemnătate aparte încă din cele mai vechi timpuri, din timpul culturilor păgâne, mai ales pe teritoriul Europei. Cel mai important element în această zi este apa, folosită de-a lungul timpului în ritualuri magice. Dar și focul, care alungă spiritele rele.

Recomandari A1

Numită și Ziua Soarelui, această zi era dedicată zeilor fertilității. Se organizau ritualuri cu foc și dansuri pentru purificare, alungarea spiritelor rele, atragerea belșugului și a fertilității. În această noapte, cine sare peste foc sau trece prin el va dobândi fericirea și va fi apărat de necazuri.

Din cele mai străvechi timpuri, cât timp soarele rămâne imobil pe cer, oamenii nu au voie să muncească. Însă este indicat ca noaptea, oamenii să adune ierburi de leac.

De asemenea, se crede, potrivit unei surse, că cei care se scaldă în râuri sau în lacuri se vor vindeca de orice suferință.

Pe aceeași temă

Totodată, este benefic pentru oameni să se spele cu roua din ajunul solstițiului. Acest ritual de frumusețe era ținut de tinere.

Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și recăpătarea energiei, oamenii făceau o baie cu ierburi în noaptea solstițiului.

Un ritual pe care tinerele îl respectă și în ziua de astăzi este așezarea unei flori sub pernă în noaptea de Sânziene pentru a-și visa ursitul.

De asemenea, femeile care își încing mijlocul cu tulpini de sânziene în această noaptre sunt ferite de dureri de spate.

Tinerele femei care poartă flori în păr se consideră că vor avea noroc în dragoste.

Pe aceeași temă

Solstițiul de vară influențează organismul

Solstițiul de vară sau Ziua Soarelui contribuie la secreția de serotonină în corp, adică la hormonul fericirii. Astfel că, fenomenul stârnește o stare de bine generală în organism și reduce riscul depresiei.

Cu toate acestea, există și rezultate negative, precum dereglări ale somnului și fluctuații de energie. Soarele fiind prezent pe cer mai mult timp, ceasul biologic suferă modificări, iar calitatea somnului scade. Nu este motiv de îngrijorare totuși, deoarece odată ce ritmul cardiac se reglează, totul revine la normal.

Whatsapp LinkedIn
solstițiu de vară 2024 fenoment astronomic cea mai lungă zi a anului ziua soarelui tradiții și obiceiuri ritualuri de solstițiu de vară 2024
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Fabrica unde se produce zahărul 100% românesc. 500 de fermieri din ţară contribuie la producţia impresionantă
Video recomandate
Video
Citește și