Antena Căutare

Solstițiul de iarnă 2023. Când are loc și care sunt tradițiile și superstițiile acestui eveniment

Deși calendaristic iarna începe pe data de 1 decembrie, din punct de vedere astronomic începutul iernii este reprezentat de fapt de cea mai scurtă zi din an. Iată care este ziua reprezentativă solstițiului de iarnă și ce tradiții presupune acesta.

Galerie
Solstițiu de iarnă 2023. Când are loc și ce presupune fenomenul | Shutterstock

În popor, solstițiul de iarnă mai este recunoscut și sub denumirea de „soare nemișcat” și este considerat evenimentul care prevede cu adevărat venirea iernii.

Ce este solstițiul de iarnă

Solstițiul de iarnă este un eveniment care se referă la mișcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească. Mai exact, este o consecință a mișcării reale a planetei Terra în jurul Soarelui.

Acest fenomen are loc în momentul în care axa polilor Pâmântului reușește să își păstreze direcția fixă în spațiu, fiind înclinată la 66°33' față de planul orbitei terestre. Toate aceste aspecte duc, de fapt, la puterea de parcurgere a Soarelui în decursul unui an a cercului sferei care poartă denumirea de „ecliptică”.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Cum o să fie vremea de Crăciun. Ce anunț au făcut meteorologii pentru următoarea perioadă

În acest caz, înclinarea față de ecuator a Soarelui este de aproximativ 23°27' la sud de punctul cardinal est în momentul în care răsare, și la sud de punctul cardinal vest în momentul în care apune.

În București, durata minimă a zilei în care are loc acest eveniment este de 8 ore și 50 de minute, în timp ce durata maximă a nopții este de 15 ore și 10 minute.

Când are loc solstițiul de iarnă 2023

Momentul în care solstițiul de iarnă are loc, iarna își intră în mod oficial în drepturi.

În anul curent, acest eveniment va avea loc pe data de 22 decembrie, într-o zi de vineri și va începe la ora 05:27 a dimineții a României.

De-a lungul anilor, solstițiul de iarnă a avut loc întotdeauna între 21 decembrie și 23 decembrie, aceasta schimbându-se în funcție de fenomenele astronomice menționate anterior.

Iarna astronomică va dura până de aproape sfârșitul lunii martie 2024, aproximativ pe data de 20, timp în care durata zilelor va crește treptat, iar durata nopților va scădea în concordanță.

Citește și: Când se aprind luminile festive în București. Delia ”deschide” Târgul de Crăciun din Piața Costituției

Tradiții și superstiții în ziua solstițiului de iarnă

Potrivit spuselor din popor, în trecut erau organizate ritualuri și festivaluri în diferite zone ale lumii prin care era marcată moartea simbolic și sărbătorită renașterea Soarelui.

În China există un festival numit Dōngzhì, prin care este sărbătorit momentul în care întunericul este înlocuit de lumină. Familiile pregătesc în acest sens mâncare din bile de orez ce poartă denumirea de tang yuan.

Citește și: Cât a ajuns să coste un brad artificial anul acesta. Prețurile la care clienții se uită cu ochii mari

În Marea Britanie, unii oameni încă respectă o tradiție foarte veche conform căreia se taie vâscul, care este o plantă ce are proprietăți vindecătoare.

În România, înainte oamenii sărbătoreau prin sacrificarea animalelor sau a brazilor și stejarilor prin ardere.

O altă metodă de sărbătoare care obișnuia să se întâmple în trecut în România, este ca un om să se îmbrace în costum de taur sau capră, însoțindu-i pe cei care plecau la colindat. Simbolic, taurul sau capra trebuiau să fie ucise pentru alungarea spiritelor rele.

Citește și: Târguri de Crăciun în 2023. Orașele din România se îmbracă de sărbătoare

În prezent, se spune că în seara solstițiului este bine să fie aprinsă o candelă sau o lumânare care să ardă până dimineață, tot în ideea de alungare a spiritelor rele.

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 decembrie. Ce au anunțat meteorologii pentru toată țara... Prognoza meteo 30 noiembrie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x