Subiecte bacalaureat Limba și literatura română. Ce subiecte au primit elevii de clasa a XII-a. Care este baremul de corectare
Elevii dau astăzi bacul la Limba și literatura Română. Subiectele de la bac română din 2022 au fost primite de către candidați. Peste 117.000 de absolvenți de liceu au dat astăzi, 20 iunie, proba scrisă la Limba Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, potrivit Ministerului Educației.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 20 Iunie 2022, 15:03 | Actualizat: Luni, 20 Iunie 2022, 15:07Accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise s-a făcut în intervalul 7:30 – 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă, potrivit edupedu.ro. Vezi în rândurile de mai jos poze cu subiectele de la BAC Limba și literatura Română 2022.
BAREM.Subiectele de la BAC română 2022. Ce subiecte au picat elevilor la proba scrisă de la Limba și literatura Română
Proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022 are loc luni pentru elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Baremele de corectare ale subiectelor vor fi făcute publice de Ministerul Educației la ora 15:00.
Barem BAC profilul real-tehnologic
Barem BAC profilul uman-pedagogic
SUBIECTELE
La proba de limba şi literatura română, elevii au primit opera lui Ion Luca Caragiale, atât la real, cât şi la uman. Aceştia au avut de făcut un eseu despre particularităţile operei, respectiv să caracterizeze un personaj.
Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare), potrivit Agerpres.
Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.
Cine beneficiază de prelungirea timpului de lucru la Bacalaureat 2022
Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile judeţene, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare, potrivit News.ro.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Când se afișează notele de la BAC Limba și literatura Română 2022. Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
Pe aceeași temăCALENDARUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2022
După proba de Limba română, marţi, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie) iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.
Pe aceeași temăCONDIŢII PENTRU PROMOVAREA EXAMENULUI 2022
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiţii:
- recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
- media notelor obţinute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puţin).
Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul poate fi apelat gratuit în perioada 20 - 23 iunie, între orele 8:00 - 16:00.
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale candidaţilor din judeţul Călăraşi vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an.
DATE DESPRE BACALAUREATUL DIN 2021
Rata de promovare a fost 69,8%
- 88.587 de elevi au promovat examenul de maturitate - atât din promoţia curentă, cât şi din promoţii anterioare. Au fost 133.664 de candidaţi înscrişi, 114.136 fiind din promoţia 2021. Au fost prezenţi 126.699 de candidaţi, 110.358 din promoţia 2021.
Pe aceeași temă