Subiecte și barem la Evaluarea Națională 2024, proba la matematică. Ce subiecte au avut de rezolvat absolvenţii clasei a VIII-a
Absolvenții claselor a VIII-a au susținut astăzi proba la Matematică. Subiectele și baremul sunt publicate de edu.ro.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 27 Iunie 2024, 11:05 | Actualizat: Joi, 27 Iunie 2024, 16:03Edu.ro publică subiectele și baremul AICI după orele 15:00. La proba de matematică elevii au avut un examen mediu ca dificultate, potrivit observatornews.ro.
Subiectul 1 a început cu cerința: Rezultatul calcului 8+4:2. Exercițiul numărul 2 a fost: Un album costă 200 de lei. După o reducere cât 20%, prețul albumului este egal cu…. Exercițiile 3 și 4 au avut cerințe legate de numere reale și mulțimi. La subiectul al II-lea, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat probleme de geometrie.
Printre problemele de la subiectul 3 s-a numărat cerința: „Dacă elevii unei clse se așază câte 2 în fiecare bancă din laboratorul de fizică, atunci rămân 3 elevi în picioare. Dacă elevii se așază câte 4 în bancă, atunci rămân 5 bănci libere și o bancă în care stă un singur elev. Verifică dacă în acea clasă pot fi 30 de elevi. Justifică răspunsul dat. Determină numărul băncilor din laboratorul de fizică”.
Subiecte la Evaluarea Națională 2024, proba de matematică
Programa Evaluării Naţionale este realizată în conformitate cu prevederile Programei școlare pentru disciplina matematică, clasele a V-a – a VIII-a, aprobată prin OMEN nr. 3393/28.02.2017. Subiectele de matematică pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele formate/dezvoltate pe parcursul învățământului gimnazial și se elaborează în baza prezentei programe.
În anul școlar 2023 - 2024, activitățile din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate.
Evaluarea Națională 2024. Cum se pot corecta greșelile la matematică
La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. În situația în care elevul revine asupra răspunsului selectat/ încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/ celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns, conform Ministerului Educației.
Ministerul Educaţiei precizează că este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.
Rezultatele se afișează pe 3 iulie
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori. Rezultatele finale vor fi afișate pe 9 iulie.