Antena

Teatrele, cinematografele şi sălile de spectacol s-ar putea redeschide de la 1 iunie. Ce reguli trebuie respectate pentru a intra

Noi măsuri pentru reluarea activităților culturale de la 1 iunie în situația pandemică propune Ministerul Culturii, care vrea deschiderea teatrelor, cinematografelor şi sălilor de spectacol.

Publicat: Sambata, 17 Aprilie 2021, 09:40 | Actualizat: Sambata, 17 Aprilie 2021, 10:02
Galerie de imagini
Teatrele, cinematografele şi sălile de spectacol
shutterstock

Propunerile urmează să fie analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), potrivit Digi24.

Teatrele, cinematografele şi sălile de spectacol:

Spectacolele în spaţii închise: adeverinţă de vaccinare anti-COVID sau test RT-PCR negativ

Adeverinţa de vaccinare anti-COVID, un test RT-PCR negativ, realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului, sau un test destinat diagnosticării rapide negativ se numără printre condiţiile participării publicului la activităţile cultural-creative în spaţii închise în condiţiile unei rate a incidenţei infecţiilor cu SARS-CoV-2 cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori.

Pe aceeași temă



În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

*** Scenariul 1 - organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă folosind capacitatea maximă a spaţiului respectiv şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori în localităţile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situaţiile de mai jos:

* accesul persoanelor se va face în baza adeverinţei de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului, aceasta urmând a se prezenta împreună cu un act de identitate;

* test RT-PCR negativ realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;

Pe aceeași temă



* testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2 - accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;

* au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

Potrivit propunerilor, în cazul în care o acţiune culturală se organizează în scenariul 1, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ:

* publicul poate participa la eveniment în picioare; se vor aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;

* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului;

* sala/spaţiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile;

* consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate şi doar cu respectarea normelor ordinului comun Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sănătăţii.

*** Scenariul 2

* organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

În cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 2, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ:

* spaţiul va fi organizat cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.). Publicul nu poate urmări un spectacol/concert în picioare;

* personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;

* se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator, în cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), urmând a se aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la două persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;

Pe aceeași temă



* spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, înlăturând astfel riscul contaminării directe prin proximitate.

În cazul în care evenimentul se desfăşoară într-un restaurant, bar sau cafenea organizarea spaţiului şi a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA din ordinul comun în vigoare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Culturii, prin spaţii închise se înţelege atât spaţiul convenţional în care se pot desfăşura spectacole, concerte, proiecţii de film, conferinţe etc., cât şi spaţiul neconvenţional, cum ar fi hale industriale, săli de sport, holul sau spaţiul larg al unui clădiri, cafenele, restaurante etc.

Prin activităţi culturale se înţelege fără a se limita la: teatru, dans, concert, film, stand-up comedy sau expoziţie, expoziţie temporară, târg, workshop, conferinţă cu caracter cultural sau creativ.

"Persoanele care coordonează fiecare producţie sunt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecţie cu SARS-CoV-2, respectând măsurile sanitare generale aplicabile în funcţie de specificul activităţii. Asumarea riscurilor ce revin în urma participării la un eveniment se face de către toţi participanţii: spectator, artist, furnizor de servicii, lucrător şi organizator", mai precizează documentul.

Documentul poate fi consultat AICI.

Recomandari A1
Whatsapp LinkedIn
teatrele cinematografele sălile de spectacol reguli coronavirus
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Mesajul unei ucrainence fugite de război în România: "Fiți mai recunoscători și haideți să luptăm împreună"
Videoclipul zilei
Citește și
Polonia - Şcolile, creşele, teatrele, cinematografele, închise timp de 15 zile
Zeci de militari români s-au întors acasă din teatrele de operaţiuni din Afganistan
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au pantofii sport o gaură în plus. Puțini știu ce poți face cu ea, de fapt useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri... UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste