Tradiții de Dragobete. De unde vine expresia:„Dragobetele sărută fetele”
Pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, însă foarte puțini știu de unde vine expresia „Dragobetele sărută fetele”.
Publicat: Miercuri, 24 Februarie 2021, 11:40 | Actualizat: Miercuri, 24 Februarie 2021, 12:40În ceea ce privește Dragobetele și tradițiile de pe data de 24 februarie, românii care sărbătoresc azi ziua iubirii trebuie să țină cont de câteva lucruri. Dragobetele mai este numit și „Cap de primăvară, ziua în care păsările îşi fac cuiburi iar tinerii, ochi dulci” sau „Sântion de primăvară” (a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul).
Deși foarte mulți au auzit de expresia „Dragobetele sărută fetele” din această zi specială, foarte puțini știu de unde provine.
Încă din trecut, în ziua de 24 februarie băieții porneau prin împrejurimi pentru a aduna flori, iar la întoarcere fugăreau fetele pentru a le oferi florile, dar și un sărut. Dacă fata avea drag de vreun băiat, se lăsa prinsă și sărutată. Se spune că în ziua de Dragobete, tinerii își găsesc sufletul pereche, iar de aici vine și obiceiul de „Dragobetele sărută fetele”.
Alte tradiții de Dragobete
Se spune că în ziua de Dragobete fetele trebuie să se îmbrace frumos și să culeagă primele flori ale primăverii, pe care să le pună la icoane. Cina va ține cont de această tradiție va scăpa de invidie și gândurile rele îndreptate asupra lor, iar aspectul lor va rămâne mereu tânăr.
Băieții sunt cei care adună ghioceii și îi aduc acasă. Încă din trecut se spune că numărul de ghiocei aduși în gospodărie va coincide cu numărul de pui de cloșcă pe care tinerii îl vor avea în ogradă.
Pe aceeași temăDe asemenea, se pune că dacă vă petreceți ziua de Dragobete alături de persoana iubită veți avea o poveste frumoasă de dragoste tot anul. Dacă o fată este singură și visează la cineva anume, dacă îi va vorbi în ziua de Dragobete, atunci și el va începe să-i împărtășească sentimentele.
Superstiții de Dragobete
În ceea ce privește superstițiile de Dragobete, se spune că cei care vor vedea pupăza în ziua de 24 februarie vor avea noroc tot anul, iar dacă vor vedea o pereche de păsări vor avea noroc în dragoste tot anul.
Se spune că de Dragobete nu este bine ca o fată să nu întâlnească pe cineva de gen opus și invers, crezându-se că acest lucru înseamnă că persoana respectivă nu va avea parte de iubire tot anul.
Cei care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete pentru a nu se pierde dragoste, mai spun superstițiile, iar cei care plâng de această sărbătoare vor avea parte de necazuri, așa că oamenii trebuie să încerce să găsească motive de bucurie în această zi.
Pe lângă toate acestea, se spune că tinerii trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte cu semințe de cânepă pe 24 februarie, pentru a avea parte de dragoste în timpul anului.