Deși au adoptat Valentine’s Day din Occident, românii nu trec peste prilejul de a sărbători încă o dată iubirea. Pe 24 februarie, în România se sărbătoresc Dragobetele, o sărbătoare a iubirii autohtonă, dar nu numai atât.
Dragobetele, Valentine’s Day autohton
Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, o sărbătoare a renașterii naturii, a iubirii, fertilității și de alungare a bolilor.
De fapt, este sărbătorit fiul Babei Dochia, Dragobete, care se îndrăgostea de toate fetele. Acesta se spune că este un duh năzdrăvan care deschide noul anotimp.
Conform legendei, nu se cunoaște tatăl lui Dragobete, se spune că Dochia l-a zămislit cu Duhul Muntelui sau cu zeul iubirii (Eros sau Cupidon), botezându-l Dragomir.
La naștere, a avut patru ursitoare: Primăvara, care i-a oferit iubire; Vara, care i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei; Toamna, care i-a oferit un fluier să-i înveselească pe toți; și Iarna, care i-a oferit straie albe, strălucitoare împreună cu un brâu roșu, cusut cu perle.
Tocmai acestea sunt darurile care le făceau pe tinere să se îndrăgostească iremediabil de el. Astfel a și devenit simbolul iubirii.
Citește și: Valentine’s Day, mai scump în 2025. Cât au scos din buzunare cuplurile pentru o escapadă de neuitat
Ce obiceiuri se respectă pe 24 februarie
Pe 24 februarie, românii din zona rurală cred că trebuie să facă o serie de lucruri pentru a câștiga bunăvoința duhului Dragobete.
Această zi reprezintă o renaștere, astfel că nu se sacrifică animale și nici nu se cumpără. Totodată, nu se lucrează în casă sau în curte. Cu toate acestea, se poate face curat, deoarece acest lucru ar atrage bogăția și dragostea.
În această zi nu se coase, nu se spală și nu se calcă rufe.
Dacă ziua este frumoasă, se spune că anul va fi bun, plin de realizări și iubire. În timp ce dacă ziua este înnorată, se așteaptă un an greu și cu ghinion în dragoste.
Este o zi de sărbătoare, în care tinerele merg la cules de flori specifice primăverii - ghiocei, viorele, brândușe etc. - pe care le păstrează mai apoi la icoană. Totodată, acestea așteaptă să primească flori de la posibili pretendenți sau de la parteneri. Aceste flori ar avea darul de a opri trecerea timpului peste chipul lor și ar înlătura invidia celorlalți.
Citește și: Când s-a sărbătorit prima oară Valentine's Day. Cine a fost sfântul care inspiră această tradiție
După ce se usucă, florile ar trebui aruncate într-o apă curgătoare, însă doar în ziua de Sânziene. Astfel, relele ar fi îndepărtate din gospodăria respectivă.
Dacă pe câmp fetele găseau și fragi înfloriți, luau florile pentru a le pune în apa cu care se spălau pe cap, ca parte dintr-un ritual care să le facă atrăgătoare pentru tineri.
„Flori de fragă
Din luna lui Faur
La toată lumea să fiu dragă
Urâciunile să le desparți”, se rostea în timp ce amestecau florile de fragi cu apa și săpunul.
Citește și: Ce cadouri să nu oferi de Ziua Îndrăgostiților. Ce semnificație surprinzătoare au
Nu doar fetele mergeau la cules de flori, ci și băieții. Aceștia culegeau ghiocei, iar numărul lor era corelat cu numărul puilor care ar ecloza.
Totodată, tinerii nu trebuie să le supere pe fete, în caz contrar îi va aștepta o primăvară cu ghinion.
În ziua de Dragobete se spune că este bine să săruți sau să atingi o persoană de sex opus, pentru a-ți găsi partener de viață în anul respectiv. Dacă nu, riști să rămâi singur tot anul.
În această zi se spune că ar fi bine să se bea din crenguțe de vișin și să se mănânce turte din semințe de cânepă pisată pentru a avea noroc în dragoste.
În multe zone din țară, se pregătesc mâncăruri tradiționale, plăcinte, cozonaci care să reprezinte belșugul și iubirea dulce. Pe lângă asta, se pregătesc și daruri simbolice care să arate prețuirea.
Citește și: Cât costă firul de trandafir înainte de Valentine's Day. Prețurile la flori au explodat în această perioadă
De asemenea, dacă 24 februarie te găsește alături de partenerul de viață se spune că veți fi împreună tot anul.
Pentru cei singuri însă, se spune că dacă visează o persoană anume este bine să-i vorbească în vis ca mai apoi să se înfiripe o relație frumoasă între ei.
Și păsările au o semnificație aparte de Dragobete. Dacă vei vedea pupăza, înseamnă că vei avea noroc tot anul, în timp ce dacă ve vedea o pereche de păsări se spune că vei cunoaște iubirea.
Citește și: Ziua îndrăgostiților, profitabilă pentru escroci. Cum sunt păcăliți oamenii printr-o metodă simplă
Un alt obicei ținut de fete și femei este acela de a se spăla pe cap cu zăpadă proaspătă pentru a fi plăcute de bărbați.
Deși sărbătoarea de Dragobete este una în esență rurală, ea a câștigat popularitate și în mediul urban, fiind adaptată la cotext. Chiar și așa rămâne o sărbătoare așteptată cu drag de românii de pretutindeni, un prilej de a-și arăta iubirea față de partener și pentru a celebra apropierea primăverii.
Legea căsătoriilor din România se va schimba. Ce trebuie să știe viitorii miri... Comisia de Etică a SNSPA a închis cazul referitor la profesorul Marius Pieleanu. Cum justifică hotărârea...