Antena

Tradiții de Paștele catolic. Ce face Papa Francisc în Săptămâna Mare

Papa Francisc. Programul detaliat din Săptămâna Mare și de Paște 2019. Află din articolul a1.ro, care este calendarul celebrărilor din Săptămâna Mare și cu ocazia Sfintelor Paști. Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, fiind al doilea papă care ne vizitează țara

Publicat: Joi, 18 Aprilie 2019, 14:23 | Actualizat: Joi, 18 Aprilie 2019, 14:57
Papa Francisc. Programul detaliat din Săptămâna Mare și de Paște 2019. Află din articolul a1.ro, care este calendarul celebrărilor din Săptămâna Mare și cu ocazia Sfintelor Paști. Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, fiind al doilea papă care ne vizitează țara

Papa Francisc. Programul detaliat din Săptămâna Mare și de Paște 2019. Află din articolul a1.ro, care este calendarul celebrărilor din Săptămâna Mare și cu ocazia Sfintelor Paști. Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, fiind al doilea papă care ne vizitează țara

În apropierea Paștelui, programul lui Papa Francisc este unul cu totul special, începând din Miercurea Cenușii până la Duminica Învierii Domnului. Paștele catolic este sărbătorit pe 21 aprilie, pe când Paștele ortodox este sărbătorit pe 28 aprilie. Iată programul Papei Francisc înainte de Paște.

Tradiții de Paștele catolic

Obiceiuri si tradiții ale credincioșilor romano-catolici de Paște

Credincioșii romano-catolici merg în Noaptea de Înviere la biserică și participă la Vigilia Pascală. Se spovedesc și se împărtășesc de Paști - acest lucru fiind chiar o obligație creștinească. După celebrarea Învierii, se întorc acasă de la biserică, de multe ori pe jos - slujba având loc noaptea, nu mai sunt mijloace de transport public -, purtând în mâini lumânările aprinse de la lumânarea pascală: aduc, astfel, lumina Învierii în casele lor şi o împart şi celor care nu au avut posibilitatea să meargă personal la biserică.

Ca şi ceilalţi români creştini, şi romano-catolicii din țara noastră pregătesc cozonac şi ouă încondeiate de Paşte, şi mulţi dintre ei duc la biserică cozonac şi ouă, pentru a fi sfinţite de preot după Sfânta Liturghie din Noaptea de Paști, apoi aduc bucatele acasă şi le consumă în familie, la masa de Paști. La aceste gesturi se adaugă alte obiceiuri, specifice diferitelor zone ale țării.

Tradiții de Paștele catolic

Slujba de Înviere

În Biserica Catolică celebrarea Învierii Domnului începe cu Vigilia Pascală, în noaptea de Paști, care are loc de obicei la miezul nopții sau mai devreme, dar oricum după apusul soarelui.

Ritualul începe în faţa bisericii, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale – simbol al lui Cristos Înviat –, de la care se aprind mai apoi lumânările preoților și credincioşilor. În prezența acestei lumini credincioșii ascultă vestirea solemnă a Învierii şi cuvântul lui Dumnezeu care evocă istoria mântuirii, de la creaţie şi până la învierea lui Cristos. După proclamarea Învierii, clopotele bisericilor bat din nou, după o tăcere de trei zile. Tot atunci, pentru prima oară, după 40 de zile de post, se intonează cântarea „Aleluia”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, credincioşii şi preoţii participanţi, cu lumânările aprinse şi intonând solemn cântarea „Cristos a înviat!”, merg în procesiune în jurul bisericilor sau pe străzile învecinate.

Programul lui Papa Francisc în Săptămâna Sfântă

Recomandari A1

Săptămâna Sfântă

Joi, 18 aprilie, Joi în Săptămâna Sfântă. Papa prezidează la ora 9.30 în bazilica San Pietro Sfânta Liturghie a Crismei cu participarea clerului roman.

Joia Sfântă- parohul spală picioarele a 12 persoane

În dimineaţa zilei de joi, din Săptămâna Sfântă, în toate bisericile catedrale din lume se celebrează Sfânta Liturghie a Uleiurilor Sfinte. Această Sfântă Liturghie este unică în felul ei în timpul anului liturgic: se celebrează doar o dată pe an (în Joia Sfântă), doar în catedralele diecezelor şi reuneşte întreg clerul unei dieceze, arătând comuniunea preoţilor din dieceză cu episcopul lor.

Liturghia este prezidată de episcopul locului şi la ea participă toţi preoţii diecezani şi călugări din dieceza respectivă. În timpul acestei Sfinte Liturghii preoții participanți reînnoiesc făgăduinţele pe care le-au făcut în momentul în care au fost hirotoniţi preoţi.

La Sfânta Liturghie din seara zilei de joi, numită și Sfânta Liturghie a Cinei Domnului, în Biserica Catolică se celebrează instituirea Sfintei Împărtășanii şi a Sfintei Preoţii de către Domnul nostru Isus Cristos, la ultima Cină. În cadrul acestei celebrări, în amintirea gestului de dăruire totală de sine pe care Isus l-a făcut faţă de apostoli, episcopul sau parohul locului spală picioarele a 12 persoane, în general bărbați, care, de obicei, sunt membrii ai comunității parohiale. Papa Francisc, în timpul pontificatului său, a săvârșit acest gest al spălării picioarelor în închisori, centre pentru deținuți minori, centre pentru persoane cu dizabilități, spălând picioarele a 12 persoane bărbați și femei, deopotrivă, minori și adulți în detenție, persoane cu dizabilități, refugiați, migranți.

Sfântul Triduum Pascal

În seara de joi, 18 aprilie a.c., cu Sf. Liturghie a Cinei Domnului, începe Sfântul Triduum Pascal. Potrivit uzanței introdusă încă din primul an al pontificatului său, papa Francisc celebrează Sf. Liturghie a Cinei Domnului într-un context marcat de marginalizare și suferință, locul și comunitatea urmând să fie anunțate la timpul oportun.

Vineri, 19 aprilie, Vinerea Sfântă, zi aliturgică. Pontiful prezidează în bazilica vaticană la ora 17.00 Celebrarea Pătimirii Domnului, cu ritul adorării Sfintei Cruci. În cursul nopții, la 21.15, papa merge la Colosseum pentru a prezida devoțiunea ”Calea Crucii” (Via Crucis), rugăciunea fiind transmisă în mondoviziune.

Timpul Pascal

Sâmbătă, 20 aprilie, Sâmbăta Sfântă. La ora 20.30, în bazilica Sfântul Petru, papa prezidează Viglia pascală din Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, cu ritul binecuvântării focului și ceremonia luminii în antreul bazilicii.

Duminică, 21 aprilie 2019, Duminica Paștelui: Învierea Domnului Nostru Isus Cristos. La ora 10.00, papa prezidează Sfânta Liturghie în Piața San Pietro, iar la ora 12.00, de la loja centrală a bazilicii Sfântul Petru, adresează Cetății și Lumii (”Urbi et Orbi”) tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică însoțită de darul indulgenței plenare.

Despre vizita lui Papa Francisc în România

Cu toții știm că în această primăvară Papa Francisc va vizita România. Acesta va ajunge la noi în țară în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România.

Pe parcursul vizitei sale în România ,Papa Francisc va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

Vizita Papei Francisc în România este una istorică. Primul suveran pontif care a vizitat România a fost Papa Ioan Paul al lI-lea, în mai 1999. A fost, de altfel, prima vizită a unui papă într-o ţară majoritar ortodoxă. Atunci însă Suveranul Pontif s-a oprit doar în București. Vizita de la Blaj va avea, astfel, însemnătate deosebită pentru credincioșii greco-catolici.

Citește și:

-Paște 2019. Tradiții în Săptămâna Mare pentru creștinii catolici

-Papa Francisc în România. Mai mulți bani pentru vizita Papei la București

Sursă foto: bucurestifm.ro

Whatsapp LinkedIn
papa francisc paste 2019 paste catolic 2019 pasti pastele 2019 catolic și ortodox saptămâna mare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Cât costă chiria la apartamentul cu WC lângă pat. "Se dă închisoare"
Citește și
Papa Francisc a ajuns de urgență la spital, după ce nu a mai fost în stare să-și continue discursul...
Schimbări în biserică. Decizia Papei Francisc după ce i s-a cerut căsătoria preoților romano-catolici
Papa își dă binecuvântarea pentru relațiile între persoanele de același sex. Ce spune Suveranul...
Ce părere are Papa despre Inteligența Artificială. Avertismentul lansat de Suveranul Pontif către...
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Cine e fiul mai puțin cunoscut al lui Florin Piersic. Actorul rar vorbește despre fiul său cel mic
EDIŢIE SPECIALĂ. Cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii se vede şi se aude la Observator Antena 1: transmisiuni LIVE
Irinel Columbeanu își petrece Paștele la azil. Ce i-au interzis medicii să facă
Mai multe