Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică. Ce este bine să faci pe 8 septembrie 2024, de Nașterea Maicii Domnului
8 septembrie este o zi foarte importantă pentru credincioși. Aceștia sărbătoresc Sfânta Maria Mică. Iată care sunt tradițiile și superstițiile de care românii țin cont la această dată.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 07 Septembrie 2024, 15:24 | Actualizat: Sambata, 07 Septembrie 2024, 16:38De Sfânta Maria Mică, pe data de 8 septembrie 2024, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Această zi este foarte importantă pentru credincioși, fiind prima sărbătoare a toamnei.
Nașterea Maicii Domnului are o semnificație apare pentru români. Sărbătoarea marchează începutul toamnei, dar și activitățile pe care oamenii le fac în această perioadă precum: culesul viilor și planelor de leac sau semănatul grâului.
Pe aceeași temăÎncă din bătrâni se cunoaște faptul că Maica Domnului este ocrotitoarea femeilor și mamelor. Se spune că aceasta ascultă toate rugăciunile celor care nu pot aduce pe lume un copil, dar își doresc să nască.
Pentru ziua de 8 septembrie 2024 sunt legate și o mulțime de tradiții și superstiții. În diferite zone ale țării, românii respectă obiceiurile cu care au crescut. Iată ce este bine să faci de Sfânta Maria Mică pentru a alunga spiritele rele.
Tradiții de Sfânta Maria Mică 2024. Care sunt obiceiurile de care țin cont credincioșii
Există o mulțime de tradiții pe care credincioșii nu le uită atunci când celebrează Sfânta Maria Mică. Începând cu 8 septembrie 2024, românii se concentrează asupra recoltelor de toamnă. În rândurile se mai jos se găsesc obiceiurile ce trebuie respectate azi, de Nașterea Maicii Domnului.
• De pe 8 septembrie, gospodarii culeg viile și bat nucii. Tot din această zi încep și târgurile de toamnă;
• În dimineața de Sfânta Maria Mare se merge la biserică pentru a participa la slujbe și la hramuri bisericești. Adesea, preotul sfințește bucatele aduse de credincioși ca mai apoi acestea să fie împărțite;
• De Nașterea Maicii Domnului se împart fructe de sezon, precum struguri și prune;
Pe aceeași temă• Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru a naște un copil sănătos;
• Tinerele nemăritate merg la biserică cu flori din grădină pentru a le pune în dreptul icoanelor. Se spune că acest obicei protejează familia de necazuri și boli tot anul;
• Tot astăzi, femeile care nu pot face copii se roagă la Maica Domnului, iar rugile le sunt ascultate;
• Pe data de 8 septembrie, păsările călătoare se pregătesc să plece spre țările calde, așa cum se spune încă din bătrâni.
Superstiții de Sfânta Maria Mică 2024. Ce nu este bine să faci pe 8 septembrie
Iată ce nu este bine să faci pe 8 septembrie 2024. Aceasta activitate făcută de Sfânta Maria Mare poate atrage necazuri și boli grave.
• Încă din popor se menționează faptul că gătitul este interzis în această zi. Cei care aleg să facă mâncare de Sfânta Maria Mare se pot confrunta cu probleme de sănătate și multă suferință;
• De asemenea, este bine ca pe 8 septembrie 2024 să se aprindă o lumânare la icoana Maicii Domnului. Se spune că așa se pot alunga spiritele rele;
• Începând cu sărbătoarea Sfânta Maria Mică, plantele tămăduitoare nu mai pot fi culese pentru că își pierd din putere;
• În unele zone ale țării, precum Maramureș, se zice că toamna o să fie urâtă și mohorâtă dacă plouă de Nașterea Maicii Domnului. Dacă înfloresc merii și perii, atunci recoltele vor putea fi culese mult mai ușor;
• Tot pe 8 septembrie, cei bolnavi trebuie să coacă bine un cozonac cu multe arome și stafide. Se spune că așa vor obține vindecare.