Un spin din coroana de spini a lui Iisus, salvată la Notre Dame, face minuni la București. Unde îl poți vedea
Un spin ce face parte din coroana de spini a lui Iisus, salvată după incendiul devastator de la Notre Dame, se află la București și se crede despre el că este făcător de minuni.
Autor: Alina Serea Publicat: Miercuri, 17 Aprilie 2019, 12:48 | Actualizat: Miercuri, 17 Aprilie 2019, 14:49Un spin ce face parte din coroana de spini a lui Iisus, salvată după incendiul devastator de la Notre Dame, se află la București și se crede despre el că este făcător de minuni.
Coroana de spini a lui Iisus este una dintre importantele relicve salvate în incendiul devastator de la Notre Dame, catedrală considerată un simbol al creștinătății și unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din lume ce veghează asupra Parisului de mai bine de opt veacuri.
Iniţial, despre coroana de spini s-a crezut că a fost distrusă în incendiu, însă Părintele Fournier a reuşit să recupereze Coroana de Spini fără ca aceasta să fie afectată.
”Statuia Fecioarei Maria, nu ştiu în ce stare este, dar încă există. Am salvat coroana cu spini, tunica Sfântului Louis. Cred că am salvat şi câteva elemente de ahitectură. Comoara nu a fost atinsă de flăcări. Au încercat să salveze câteva picturi, dar este imposibil să le dai jos.”, a declarat Monseniorul Patrick Chauvet.
Un spin din coroana de spini a Mântuitorului, făcător de minuni la București
Un spin din coroana de spini ce se afla în catedrala Notre Dame este, de mult timp, în posesia catedralei catolice Sf. Iosif din Capitală. Acesta i-a aparținut inițial monseniorului Vladimir Ghika, care a primit prețioasa relicvă, în urmă cu mulți ani, de la Arhiepiscopul Parisului.
Conform mărturiilor, monseniorul Ghika a păstrat această relicvă cu bucățica din coroana de spini a Mântuitorului într-un buzunar pe partea din interior a reverendei, în dreptul inimii. După moartea sa, această relicvă a ajuns la parohul de atunci al Bisericii Franceze din București. De la acest preot a ajuns, pe rând în custodia altor importanți clerici, până când a fost încredințată actualului Arhiepiscop Mitropolit româno-catolic de București, IPS Ioan Robu.
”Această relicvă din Paris i-a fost dăruită Monseniorului Ghika, care mai apoi, în timpul prigoanei dar și mai înainte, începând din 1927 dacă nu mă înșel, a fost prima relatare a unei vindecări miraculoase. El a folosit-o în permanență, în închisoare și în afară” spunea părintele Francisc Doboș cu ceva timp în urmă.
O serie de minuni au avut loc în preajma spinului din coroana de spini a lui Iisus, cea mai cunoscută fiind povestea unei călugărițe vindecată miraculos de arsuri foarte puternice.
„Prima relatare este despre o călugăriță, a explodat un mecanism, i-a fost arsă toată fața, Monseniorul s-a rugat cu relicva iar după câteva zile nu mai avea nimic. Era foarte grav. Mărturiile sunt în cărțile care relatează viața lui, și pe site. Întotdeauna o relicvă este însoțită de viețile celor care cred” a povestit părintele Francis Doboș, potrivit Libertatea.
Sfânta Elena, cea care a descoperit coroana de spini a lui Iisus
Diferite surse istorice atribuie Sfintei Elena, mama împăratului Constantin al Bizanțului, canonizat și el, meritul descoperirii relicvelor sfinte ale lui Iisus Hristos: lemnul Crucii de răstignire, Coroana de spini, pusă în batjocură pe capul Mântuitorului de către soldații romani, și instrumente ale Patimilor: sulița, cuiele folosite ș.a., pe care le-ar fi depus la Biserica Sfântului Mormânt, ridicată la Ierusalim, din inițiativa sa, la 326.
Începând din secolul al 18-lea, coroana de spini a lui Iisus a fost expusă la catedrala Notre Dame din Paris.
Monseniorul Vladimir Ghika, beatificat de Papa Francisc
Recunoscut drept preot martir de către Papa Francisc, monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat, intrând astfel în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice.
Monseniorul Vladimir Ghika a devenit astfel al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Szilárd Ignác Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, şi János Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava.
Pe aceeași temă